Genç ve Hırslı Girişimciler için 21 Başarı Önerisi

Başarılı olmak, genellikle hedeflerine ulaşmış insanlardan bir şeyler öğrenmek demektir. Bir girişimcinin akıl hocasına sahip olması inanılmaz bir lütuftur ancak çoğu girişimci kendi akıl hocasını bulabilecek kadar şanslı değildir.

 

Eğer hala kişisel iş uzmanınızı bulamadıysanız, işte işe atılmanıza yardımcı olabilecek, genç ve hırslı girişimciler için 21 tüyo:

 

1. Kendinize meydan okuyun 

 

Richard Branson, en büyük motivasyonunun sürekli olarak kendisine meydan okumak olduğunu söylüyor. Hayata, her gün yeni bir şeyler öğrenebileceği, oldukça uzun bir üniversite eğitimi gözüyle bakıyor. Bunu siz de başarabilirsiniz!

 

2. Önemsediğiniz işi yapın. 

 

Bir iş yürütmenin çok fazla zaman aldığına şüphe yok. Steve Jobs, hayatınızdan zevk almanın tek yolunun inandığınız işi yapmak olduğunu belirtiyor.

 

3. Risk alın. 

 

Çabalarımızın sonuçlarını, fikirlerimizi hayata geçirmeden asla bilemeyiz. Jeff Bezos, risk almanın, başarısız olmaktan pişmanlık duymayacağını ancak denemediği için pişman olacağını kavramasında yardımcı olduğunu söylüyor.

 

4. Kendinize inanın.

 

Henry Ford’un ünlü sözünde olduğu gibi, “İster yapamayacağınızı, ister yapabileceğinizi düşünün. Haklısınız.” Başarılı olabileceğinize inanın ve önünüze çıkan birçok farklı engeli aşın. Kendinize inanmazsanız, bahaneler üretmeye başlarsınız.

 

5. Vizyon sahibi olun. 

 

Tumblr’ın kurucusu ve CEO’su David Karp, bir girişimcinin, vizyon sahibi olan ve bu vizyonu gerçekleştirme isteği bulunan kişi olduğunu belirtiyor. Vizyonunuzu her zaman açık tutun.

 

6. İyi insanlar bulun. 

 

Kiminle takılırsanız, tıpkı onun gibi olursunuz. LinkedIn’in kurucu ortağı Reid Hoffman, kendinizi değiştirmenin en hızlı yolunun, olmak istediğiniz kişi olmayı başarmış insanlarla zaman geçirmek olduğunu söylüyor.

 

7. Korkularınızla yüzleşin. 

 

Korkunun üstesinden gelmek kolay bir şey değildir ancak korkuların aradan çıkarılması gerekir. Arianna Huffington, korkusuzluğun bir kas gibi olduğunu ve ne kadar egzersiz yaparsanız o kadar güçlendiğini söylemiştir.

 

8. Harekete geçin. 

 

Dünya mükemmel fikirlerle doludur ancak başarıya yalnızca harekete geçerek ulaşılır. Walt Disney, başlamanın en kolay yolunun konuşmayı bırakıp işe koyulmak olduğunu söylemiştir. Bu sizin için de geçerlidir.

 

9. Zaman ayırın.

 

Kimse birden başarıya ulaşamaz ve herkesin bir başlangıç noktası olmuştur. Steve Jobs’ın belirttiği gibi, “Yakından bakacak olursanız, çoğu geceleme başarısı uzun sürmüştür.” Şirketinize zaman harcamaktan korkmayın.

 

10. Enerjinizi yönetin, zamanı değil.

 

Enerjiniz, elinizde bulunan zamanda yapabileceklerinizi sınırlar. Bu sebeple enerjinizi mantıklı bir şekilde idare edin.

 

11. İyi bir ekip kurun.

 

Kimse tek başına iş yaparak başarıya ulaşamaz ve tek başına bir şirketi idare etmeye çalışanlar, her zaman iyi bir ekibe karşı kaybeder. Başarınıza destek oluşturmak için kendi ekibinizi kurun.

 

12. Karaktere göre işe alın. 

 

Ekibinizi kurarken, karakter ve değerlere göre işe alım yapın. Birisini her zaman yetenek açısından eğitebilirsiniz ancak birisinin değerlerinin şirket değerlerinize uyum göstermesini sağlayamazsınız.

 

13. Sermaye tedarik etmek için plan yapın.

 

Risk sermayedarı Richard Harroch gelecekteki girişimciler için şu tavsiyede bulunuyor: “Sermaye edinmek neredeyse her zaman düşündüğünüzden daha zor olacaktır ve beklediğinizden daha uzun sürecektir. Bu sebeple, şimdiden sermaye edinmek için plan yapın.”

 

14. Hedeflerinizi bilin. 

 

iContact’in kurucu ortaklarından Ryan Allis, her gün sonucu aklınızda tutarak çalışmanın, sonuca doğru ilerlemeyi garantilediğine dikkat çekiyor. Hedef belirleyin ve her gün bu hedefleri kendinize hatırlatın.

 

15. Hatalarınızdan ders çıkarın. 

 

Birçok girişimci, hataların en iyi öğretmenleri olduğunu belirtiyor. Hatalarınızdan ders aldığınız zaman, başlangıçta başarısız olsanız bile başarıya daha çok yaklaşırsınız.

 

16. Müşterinizi tanıyın. 

 

Wendy’sin kurucusu Dave Thomas, başarısının üç anahtarından birinin müşteriyi tanımak olduğundan bahsediyor. Herkesten daha iyi hizmet sunduğunuzun farkında olun, böylece müşterinizin ihtiyaç duyduğu çözümleri rahatlıkla sunabilirsiniz.

 

17. Şikâyetlerden ders alın. 

 

Bill Gates, en mutsuz müşterilerin, en iyi öğrenme kaynağı olduğunu söylemiştir. Mutsuz müşterilerin, size sunduğunuz hizmette ne gibi eksikler olduğunu öğretmesine izin verin.

 

18. Müşterilerinize düşüncelerini sorun.

 

Müşterilerin ne istediğini veya neye ihtiyacı olduğunun bilincinde olduğunuzu varsaymak, sizi asla başarıya ulaştırmaz. Müşterilerinize istek ve ihtiyaçlarını doğrudan sormanız ve sonrasında söylediklerini dikkatle dinlemeniz gerekir.

 

19. Akıllıca harcayın. 

 

İşinize para harcarken, mantıklı bir şekilde harcama yapmaya dikkat edin. Saçma şeylere çok fazla para harcamak ve sermayenizi kısa sürede tamamen tüketmek oldukça kolaydır.

 

20. Sektörünüzü anlayın. 

 

Zappos’un kurucusu Tony Hsieh, “Pek çok insanın bu şekilde para kazandığını görseniz bile anlamadığınız oyunları oynamayın.” Başarıya ulaşmanın anahtarı, sektörünüzü gerçekten doğru bir şekilde kavramaktır.

 

21. Beklenenden daha fazlasını ortaya koyun.

 

Google kurucularından Larry Page, girişimcileri müşterinin beklediğinden daha fazlasını sunmaları konusunda cesaretlendiriyor. Bu, bulunduğunuz sektörde dikkat çekmek ve sağlam bir yandaş grubu kurmak için iyi bir yoldur.

 

Başarılı bir girişimci olmak, çok çalışmayı, geniş görüşlü olmayı ve fazlasıyla sabretmeyi gerektirir. Başarıya ulaşmış girişimcilerin verdiği bu 21 tüyo, başarıya giden yolu daha kolay bir şekilde bulmanızda yardımcı olacaktır.

 

Bu makale entrepreneur.com’da Sujan Patel tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

1 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

İlk Girişimi Olanların Yapacağı 6 Hata

Girişimciliğe yeni başlayacakların uzun vadede başarılı olmaları için başlangıçta doğru adımları atmaları hayati önem taşır. Uyanık olmak ve kariyerini olumsuz etkileyecek durumlardan kaçınmak önemlidir. Kurucu ve iş sahipleri networkü olan Founder Society'den 6 girişimci, girişimci adaylarının kaçınması gereken altı tehdidi paylaştı...