Girişim mi? Hem de sosyal mi?

‘’Sosyal girişimcilik, sosyal girişimcinin yaptığı iştir. Sosyal girişimci yaşadığı çevredeki toplumsal bir sorunu veya ihtiyacı belirleyerek, bu sorunun ortadan kaldırılması veya ihtiyacın giderilmesi için girişimcilik prensiplerini kullanarak kalıcı çözümler üretir. ‘’ diyor sözlük anlamı bende sosyal girişimciliği 21.yy da yapılan en güzel ve en iyi iş dışında başka bir şey olarak tanımlayamıyorum. Sosyal girişimciliğin bana göre tek ve bir önemli kuralı var o da çıkar gözetmeksizin toplumdaki bir sorunu çözmeye odaklanmak ve o sorunu çözebilene kadar yılmadan pes etmeden uzun sürmesini de göze alarak çalışmak ve sorunun çözüldüğünü toplum yansımaları ile görmek en güzeli de toplumda o problemin çözüldüğünü, problemin olumsuz etkisinin azaltıldığını görmek tabi ki bu uzun yıllarda süre gelen bir zaman zarfı olabilir veya kısa süre zarfında da sürebilir. Üzerinde çalıştığınız soruna bağlı bu zaman kavramı ve etki ettiğiniz coğrafya, kitlenin yapısı ve o kitlenin büyüklüğüne de bağlıdır.

Benim de bu ekosistem içerisinde ilham aldığım, her sabah kalktığımda enerji topladığım, yaptıkları projeler ile binlerce insana dokunmuş insanlar var. Ashoka Sosyal Girişimcisi ve TABİT’in kurucusu Tülin Akın’ hikâyesi oldukça ilham verici. ‘’2004 yılında çiftçilerin bilgiye erişimi ve ürün pazarlama zorunluluğundan yola çıkarak tarimsalpazarlama.com ile Türkiye’nin tarım alanındaki ilk iletişim, e-öğrenme ağını ve e-ticaret medyasını hayata geçirdi. Hedefim küçük çiftçilerin teknolojiyle buluşarak pazarda daha güçlü olmasını sağlamaktı.’’ Diyor Tülin Hanım. Bu ilham alıcı yolculuğunu yazının sonunda bıraktığım linkten izleyebilirsiniz, şöyle düşünün akıllı telefonun olmadığı, internetin dahi çok yaygın kullanılmadığı bir zaman da birçok problemin var olduğu, imkânların kısıtlı oldu çok önemli bir sorunu çözmüş ve bu ilham veren serüveninde pes etmeden ilerlemiş ki ben zor durumda kaldığımda ilk aklıma Tülin Hanım geliyor o, olsaydı nasıl düşünürdü bu durum karşısında ne yapardı. Girişiminizde, hayatınızda problemler olabilir dünyanın birçok problemi var ama çözüm üreten, pes etmeyen, onların konuşmalarını soluksuz dinleyeceğiniz güzel insanlarda var.  

‘’HeroRATs(Apopo) Afrikalı özel bir fare cinsini, savaş artığı mayınların içlerindeki patlayıcı maddeyi koklayarak bulması, bulduklarında kuyruklarıyla sinyal vererek görevlilere yerini bildirmesi için eğitiyor. Mozambik sınırlarındaki tüm mayınların beklenenden dört kat daha çabuk temizlenmesini sağlayan HeroRATs, çalışmalarına 10 farklı ülkede devam ediyor. Sayelerinde yerel halk mayın tehdidi olmadan günlük hayatına devam edebiliyor. İnsanların hayatlarına dokunmak için yapılan birçok sosyal girişim var, dünyayı sosyal girişimciler değiştirecek!

Her ne düşünüyorsanız, daha büyük düşünün. Tony Heiser, Zappor eş kurucusu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*