Girişimci Elinden Çıkmış 10 En İyi Kitap

Disclosed book on table at library

Bu klasikler hızla değişen bir iş dünyasında nasıl başarılı olunacağına dair işin uzmanlarının görüşlerini sunmaktadır. Girişimciler hakkında yazılmış binlerce kitap olmasına karşın, bunlardan çok azı girişimciler tarafından yazılmıştır; bunun sebebi ise muhtemelen girişimcilerin zamanının olmamasıdır. Çok yazık, çünkü girişimcilerin ne düşündüğünü bilmek ne yaptıklarını gözlemlemekten çok daha faydalıdır.

 

steve-jobs-biography-walter_isaacson lean-in-578x386  losing-my-virginity-richard-branson-best-selling-books

 

İşte bunu en iyi şekilde yapan on kitap:

 

1. Losing My Virginity (Bekaretimi Nasıl Kaybettim), Richard Branson

Alt Başlık: Nasıl hayatta kaldım, Eğlendim ve İşimi Bildiğim Gibi Yaparak Nasıl Bir Servet Kazandım?

 

Neden Okumaya Değer: Çoğu iş kitabı kurudur. En iyi ihtimal, (benim gibi) insanların nasıl başarılı olduğu sizi etkiliyorsa, belki heyecanlı olabilirler. Bu kitap farklı. Hem iş dünyası içinde hem de dışındaki maceraları konu alıyor. Bütün girişimciler bir yana, Branson hayattan daha büyük bir insandır; atılımlarının, fikirlerinin ve işlerinin bu eğlenceli anlatımının ise bundan kuşaklar sonra dahi okunacak klasikler arasına gireceği kesindir.

 

En iyi alıntı: “Salla, yapalım gitsin. ”

 

2. Steve Jobs, Steve Jobs

Alt Başlık: Kendi Sözleri ve Bilgeliği

 

Neden Okumaya Değer: Sadece bir e-book olarak mevcut olan bu kitap, Jobs’un  Cupertino Silikon Vadisi Yayınevi tarafından seçilen sözlerinin alfabetik bir listesinden oluşmaktadır. Sözler kibirli, ileri görüşlü, komik, akıllıca ve acayiptir. Bu nedenle, seçilen sözler kendisini yansıtır. Not: Apple ve Jobs’un hayatı hakkında biraz bilgi sahibi olmanız bazı sözlere anlam verebilmenize yardımcı olacaktır.

 

En iyi alıntı: ” Ona[Bill Gates] konuştuğum her kelimeye inandığımı söyledim, ama bunu toplum içinde söylememeliydim. Onun için en iyisini temenni ediyorum, gerçekten ediyorum. Ama bence hem o, hem de Microsoft biraz darlar. Gençken biraz ot çekse ya da inzivaya çekilse daha geniş görüşlü biri olurdu. ”

 

3. Lean In (Eğilin), Sheryl Sandberg

Alt Başlık: Kadınlar, İş ve Yönetme İsteği

 

Neden Okumaya Değer: Bu kitap kadınlara bir tavsiye olarak yazılmış olmasına rağmen, aynı zamanda iş ortamında yeni bir düşünce tarzını da ortaya koymaktadır. Şahsen, kitapta beni en çok etkileyen kısım bugünün teknoloji-odaklı dünyasında bir kültürün başarısının kadınları karar verme sürecinden ne kadar dışladığıyla ters orantılı olmasıydı.

 

En iyi alıntı: “Gerçekten eşit bir dünya kadınların ülkelerin ve şirketlerin, erkeklerin ise evlerin yarısını yönettiği dünya olurdu. Ben böyle bir dünyanın daha iyi bir dünya olacağına inanıyorum. Ekonomi ve çeşitliliğin birçok yasası bize tüm insan kaynak ve becerilerini kullandığımızda toplumsal performansımızın artacağını göstermektedir. ”

 

4.MONEY Master the Game (Oyunun Ustası PARAdır), Tony Robbins

Alt Başlık: Ekonomik Özgürlüğe 7 Basit Adım

 

Neden Okumaya Değer: Bu kitabı 2014’ün en iyileri arasına kattığım gün yayınlandığı ve en iyiler arasına girip giremeyeceğini bilemeyeceğim için bazı okurlarımdan tepki almıştım. Kitap bugüne kadar 1,100 Amazon görüşü (her hangi bir iş kitabının aldığından çok daha fazla olduğunun farkındayım) aldı ve 5 üzerinden 4.3 oy ortalamasına sahip. Bu bile ilginizi çekmeye yetmeli.

 

En iyi alıntı: “Bize hep ‘Bu çok karışık’ veya ‘Bu benim alanım değil’ diye düşünmek öğretildi. Açık olmak gerekirse, sistem kontrolü sizi karanlıkta bıraktıkları için çok büyük ücretler alan profesyonellere bırakmanız için karışık tasarlanmıştır.”

 

5. The Trump Card, Ivanka Trump

Alt Başlık: İş ve Hayatta Kazanmak İçin Oynamak

 

Neden Okumaya Değer: Bu listeye aslında Donald Trump’ın The Art of the Deal adlı kitabını da ekleyecektim. İyi bir kitap olmasına rağmen, Bayan Trump’ın  kitabı babasınınkinden daha içe dönük ve ilgi çekici bu nedenle de okuması daha eğlenceli. Aynı derecede önemli olan ise, sonradan zengin olma hikayelerinin aksine  başarılı ve destek veren aileleri olan girişimciler (çoğu böyledir) için bakış açısını değerli kılan iş hayatına başarılı işler ile başlama deneyimi.

 

En iyi alıntı: “Hepimizin kendi yükü var. Ne yaparsak yapalım, nereden gelirsek gelelim, hepimizin yol üzerinde bir yerlerde bazı avantajları olmuştur. Bazılarını başkasına kaptırırız. Bazılarına ise güvenemeyiz.”

 

6. Autobiography (Özgeçmiş), Andrew Carnegie

Neden Okumaya Değer: Konu yıkıcı yeniliğe geldiğinde, endüstriyel çağ, bilgi çağından çok daha önemli idi. Hızla değişen bu dünya üzerine fakirlikten dünyanın en zengin adamlarından birine dönüşen Carnegie’nin görüşü ise büyüleyicidir; ki onca tarihi figürle sahip olduğu ilişkisinden bahsetmeye bile gerek yok. İpucu: Carnegie yazım tarzı tumturaklı olmasına rağmen dayanılmaz değildir.

 

En iyi alıntı: “Hikayemi kamuoyu önünde anlatmak yerine sanki kendi dürüst ve güvenilir, özgürce konuşabileceğim, anlattığım konuya ilgisi olabilecek adamlarımın ve arkadaşlarımın önünde anlatmak niyetindeyim.”

 

7. The Art of the Start 2.0 (Başlama Sanatı 2.0), Guy Kawasaki

Alt Başlık: Her Hangi Bir Şeye Başlayan Herkes İçin Zamana Uygunluğu Test Edilmiş, Savaşla Sağlamlaştırılmış Bir Rehber

 

Neden Okumaya Değer: Kawasaki’nin yeni kitabı başarılı bir girişimcilik işi kurmanın rehberidir. Çoğu iş kitaplarının yapısını oluşturan o düşünsel yapı, bu kitapta yoktur. Kitapta, işinizi kurmanın her aşaması için adım adım uygulanabilir tavsiyeler bulunmaktadır. Eğer kariyerinizde tek bir kitap okumanız gerekiyorsa, bu kitap o kitap olmalıdır.

 

En iyi alıntı: “Her önerinin bir istisnası vardır ve ben de yanılıyor olabilirim. Anlatımlarla öğrenmek riskli olmakla birlikte bilimsel kanıta da ihtiyacı vardır. Unutmayın, girişimcilikte çok az şey doğru veya yanlıştır– sadece işe yarayan ve yaramayan şeyler vardır.”

8. How to Win at the Sport of Business (İş Sporu’nda Kazanmanın Yolları), Mark Cuban

Alt Başlık: Ben Yapabiliyorsam, Sen de Yapabilirsin.

 

Neden Okumaya Değer: Benim gibi bazı insanlar çocukluklarından beri kendilerine en iyi yakışacak mesleği bilirler. Yine de birçok kişi, yerini bulmaya çalışır ve bu süreçte de hiçbir yere varmayan işler batağına saplanır. Cuban’ın paha biçilemez gözlem ve felsefesi sonunun nereye gideceğini bilmeseniz de her şeyin bir öğrenme tecrübesi olduğudur . Not: Bu kitaptaki çoğu yazının Cuban’ın bloğunda da yayınlanmış olmasına rağmen, fikir ve deneyimlerinin bir kitap formatında düzenlenmiş olması anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır.

 

En iyi alıntı: “Her işte, öncelikle işi sevip sevmediğimi, öğrenmek için para alıp almadığımı ve büyüdüğümde ne olacağıma karar verince her deneyimimin işime yarayıp yaramayacağını sorgularım.”

 

9. Thrive (Büyüyün), Arianna Huffington

Alt Başlık: Başarıyı Yeniden Tanımlamanın Üçüncü Ölçüsü ve Refah, Bilgelik ve Mucize Üzerine Bir Hayat Kurma

 

Neden Okumaya Değer: Girişimciler tarafından yazılan kitapların çoğunda bir ‘olduğum yere nasıl geldim’ havası varken, bu son derece okunası kitap daha çok ‘işte daha iyi yapmış olabileceğim şeyler’ tadında. Hayatının bir özelliği haline gelen ‘yürü yürü yürü!’ tarzını önermek yerine, Huffington başarının dış ölçeklerden çok yaptığınız şeyi nasıl algıladığınızda yattığına dikkat çekmektedir. Düşünceli şeyler.

 

En iyi alıntı: “Bazen bizden saklı olmasına ve en büyük dönüş noktalarımızın ve kalp kırıklıklarımızın onları yaşarken değil de sadece atlattıktan sonra arkamıza baktığımızda anlam kazanmasına  rağmen hayatlarımızın bir amacı vardır. Bu yüzden Mevlana’nın da dediği gibi her şeyi bizim lehimizeymiş gibi yaşamalıyız. Ancak bu bilgeliğe ulaşma becerimiz de, tüm diğer becerilerimiz gibi ne kadar uğraştığımıza ve bunu hayatımızda ne kadar önemli kıldığımıza bağlıdır.”

 

10. iWoz (Ben Woz), Steve Wozniak

Alt Başlık: Bilgisayar İneğinden İkonluğa: Kişisel Bilgisayarı Nasıl İcat Ettim, Apple’ı Nasıl Kurdum ve Bunları Yaparken Nasıl Eğlendim

 

Katılımcı: Gina Smith

 

Neden Okumaya Değer: İki nedeni var. İlk olarak, kitap Macintosh ve teknolojinin gerisindeki insanlara sebep olan efsanevi olaylara içerden bir bakış açısı sunmakta. İkincisi ve daha önemlisi ise, bu kitap bir iş adamından ziyade bir mühendis  hakkında. Kitaptan alınan izlenim ise, Wozniak’ın bir yerlerde bir mühendis grubunda kalarak bir şeyler icat etmesi halinde de yine mutlu olabileceği yönünde. Ben kendim de eski bir mühendis olarak ne demek istediğini çok iyi anlıyorum.

 

En iyi alıntı: “Mühendisliğin, yani insanlık adına iyi bir şeyler yaparak topluma yeni bir seviyeye çıkarabilecek elektrikli aletler yapabilmenin dünyada ulaşılabilecek en önemli seviye olduğunu bana Babam öğretti. O bana bir mühendis olarak, kişinin hem kendi hayatının hem de bir sürü, bir sürü insanın hayatının değiştirilebileceğini söylemişti.”

 

Bu makale inc.com’da Geoffrey James tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*