Girişimci Olmak İçin Almanız Gereken 8 Ders

Girişimcilerin üniversite eğitimine ihtiyacı olup olmadığı ara sıra tartışılır ancak şirketinizi daha iyi yönetmenize kesinlikle yardımcı olacak birkaç ders vardır. Yükselen okul ücretleri ve girişimci olmak için bir üniversite derecesine ihtiyaç duyulmaması gerçeğinden dolayı, gerçekten okula gitmek zorunda mısınız? Ne de olsa Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg, ve Walt Disney okulu terk etmiş olmalarına rağmen gayet başarılı oldular.


Hatta ve hatta Tumblr kurucusu David Carp 14 yaşında liseyi bıraktı ve şimdi gayet iyi gidiyor. Şöyle bir şey var ki bunlar çok ünlü istisnalar. Gerçekte ise üniversite hâlâ gelecekteki girişimcilik çabalarınız için oldukça faydalı ve bunun yanında size gerçekten ne olmak istediğinizle ilgili de yardımcı olabilir. Karşılaştığımız pek çok şirket kurucusu ortaklarıyla üniversitede tanışmış ve ardından etkileyici şirketlerini kurmuşlar.

 

formulas_33006

 

Üniversiteye tam zamanlı gidiyor veya şurada burada bazı dersler almak için fırsat gözetliyorsanız işte size girişimci olmak için alınması gereken 8 ders:

 

1. Finans ve Muhasebe

 

Birçok ticari işlemi olan bir Hosting Şirketi sahibi olarak başlangıçta çok ilgilenmediğim iki sorumluluğum var: bütçeyi dengelemek ve vergileri ödemek. Her ikisi de şirketiniz için eşit derece öneme sahip ve doğru düzgün üstelerinden gelinmezse girişiminizin sonu olabilir.

 

Bir finans veya muhasebe dersi almak size vergi dönemlerinde ne yapmanız gerektiği ve nakit akışını nasıl yönetebileceğiniz hakkında basitçe fikir verir. Daha spesifik olarak bir finans dersi size paranın zaman değerini, risk ve kazanç dengesini, temettü kuralları kararlarını, hisse senedi pazarının verimliliğini ve optimum sermaye yapısını öğretir.

 

Bir muhasebe dersi şirketinizin sağlığını şirketin varlıklarını, taahhütlerini ve sahibin hissesini açığa çıkararak öğrenmenizi sağlar – tüm bunlar bilanço tablosuyla yapılır. Ek olarak şirketinizin başarısında etkili olacak para akışı ve envanter hakkında konseptleri öğrenebilirsiniz.

 

2. Pazarlama

 

Bir girişimci olarak pazarlama ile çok içli dışlı olacaksınız. Fikrinizi veya ürününüzü yatırımcılara veya müşterilere satarken bu alanda sahip olacağını bilgiler inanılmaz derecede faydalıdır. Pazarlama dersi sayesinde insanların istediği veya ihtiyacı duyduğu ürünleri nasıl geliştirebileceğinize dair araştırmalar yaparak fikirler edineceksiniz. Aynı zamanda nasıl bir pazarlama kampanyası oluşturup müşterilerinizle nasıl etkileşime geçeceğinizi öğreneceksiniz.

 

Bir pazarlama dersinden sonra kimsenin desteklemek istemeyeceği ürünlere kıymetli kaynaklarınızı harcamak yerine önce pazarı keşfetmenizin daha önemli olduğunu öğreneceksiniz.

 

3. Ekonomi

 

İş ile alakalı almanız gereken bir diğer ders ise ekonomidir. Bir ekonomi dersi size üretim, dağıtım ve ürün veya hizmetlerin tüketimi hakkında basit fikirler verecektir. Ekonomi aynı zamanda sizi şirketinizi etkileyebilecek devlet politikaları ve küresel pazarda nasıl yer alabileceğiniz hakkında bilgilendirecek. Aynı zamanda mikro ekonomi ve makro ekonomi arasındaki farkı da öğreneceksiniz.

 

4. Yönetim

 

Girişimcilerin sahip olması gereken özelliklerden biri de kıtaları harekete geçirebilme yeteneğidir. Peki ya sizin doğanızda bu yoksa? Aslında etkili ve verimli bir lider olma tekniklerini bir yönetim dersi alarak öğrenebilirsiniz.

 

Yönetim dersi size eleştirirken veya görev verirken takım üyeleriniz ile nasıl düzgün bir şekilde iletişim kurabileceğinizi, takımınızı nasıl motive edebileceğinizi, takımınızı bir başkası ile nasıl birlikte çalıştırabileceğinizi ve şirketinizin maliyesini nasıl düzgünce bütçeleyebileceğinizi öğretecektir.

 

5. Topluluğa hitap etme

 

İnsanların önüne çıkarak bir satış konuşması yapmak hayatımdaki en sinir yıpratıcı deneyimlerden biri. Bu sebeple topluluğa hitap etme dersi faydalı gelebilir. Size kısıtlı zaman aralığında nasıl kısa ve öz bilgi verebileceğinizi, nasıl argüman kurabileceğinizi ve sunumunuza nasıl hazırlanabileceğinizi gösterecektir. Aynı zamanda sesinizi nasıl düzgün çıkartabileceğinizi ve beden dilinizi nasıl idare edebileceğinizi öğreneceksiniz. Topluluğa hitap etme derslerinin para israfı olduğuna dair tartışmalar olsa da yine de size topluluğun karşısına çıkma ve hoş olmayan durumlar hakkında pratik yapma imkanı verecektir. Mesela ben bir topluluğa hitap etme sınıfındaki videomu seyredene kadar ne kadar yumuşak konuştuğumdan haberdar değildim.

 

6. Yazı ve kompozisyon

 

İyi bir yazar olsanız bile bu alan hala gelişebileceğiniz bir alandır. Eğer iyi bir yazar değilseniz o halde bu dersi kesinlikle almalısınız.

 

Girişimciler kariyerleri boyunca yazı yazmaktan nasiplerini alacaklar. İş planı hazırlarken, basın bildirisi hazırlarken, bloglarken veya fikrinizi yatırımcılara sunarken gramer bilginiz sınanacak. Bir yazı ve kompozisyon dersi fikirlerinizi açıkça ifade etmede yardımcı olacak ve usturuplu yazı yeteneklerinizi kullanmanın temelini size öğretecek.

 

7. Bilgisayar Bilimi

 

Teknoloji endüstrisiyle çok fazla alakadar olmasanız bile yüksek ihtimalle işinizi pazarlamak ve sürdürmek için teknolojiye güvenmek zorunda kalacaksınız. Kodlama, bilgisayarların nasıl çalıştığı, yazılımların nasıl çalıştığı, sisteminizin güvenliğini nasıl sağlayacağınız, dijital medyayı nasıl sıkıştıracağınız ve interneti nasıl çalıştığı gibi konseptleri öğrenmek kesinlikle harcayacağınız zamana değecektir.

 

8. Herhangi bir Amerikan tarihi dersi

 

Biliyorum, tarih dersi almak kulağa korkunç geliyor. Fakat Tarih alabileceğiniz en kıymetli derslerden biri. Mesela tarihi figürlerin yaptığı hataları öğrenebilirsiniz – neden Thomas Edison Nikola Tesla’dan daha çok biliniyor? Fakat aynı zamanda bazı icatlar ve girişimcilerin nasıl dünyayı değiştiğini de öğrenebilirsiniz. En sevdiğim derslerden biri zenginlik ve endüstriyelleşme ile dolu gösteriş çağı ile ilgiliydi.

 

Son olarak bir araştırma yazısı yazma zorunda kalma ihtimaliniz mevcut. Bu da farklı kaynak tiplerini, hangi kaynakların güvenilir olduğunu ve kaynaklarınıza nasıl düzgün referans verebileceğinizi keşfedeceğiniz için bir blog yazısı yazarken veya araştırma yaparken kullanabileceğiniz mükemmel bir beceri.

 

Üniversite sizin ve şirketiniz için mükemmel bir araç olabilir. Aynı zamanda girişiminiz istediğiniz gibi gitmezse size gelecekte yardım da edecektir.

 

Sizin üniversitede aldığınız ve girişimcilik maceralarınızda size yardımcı olan dersler var mı?

 

Bu makale  John Rampton’un 12 Eylül 2014 tarihinde inc.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*