Girişimci Olmak İstemekten Bir Adım Öteye Geçin

Heyecanlısınız. Piyasayı sallayacak bir fikir sonunda aklınıza geldi. Sorun şu ki, bunu daha önce de yaşamıştınız. Aslında pek çok kez yaşamıştınız. Fikir sahibi olmak sizin için zor bir şey değil. Asıl zorlandığınız şey sahip olduğunuz fikirleri uygulanabilir bir işe dönüştürmek. Bu durum size de tanıdık geldi mi? Eğer öyleyse siz de girişimcilerin “girişimci olmak isteyenler” olarak adlandırdığı kişilerin arasında olabilirsiniz. “Girişimci olmak isteyenler” kimdir peki? Girişimci olmak isteyenler bir işe girmek isteyen ancak o ya da bu nedenle (ya da bir sürü nedenle) bunu asla başaramayan ama yine de sürekli bunun hakkında konuşan kişilerdir.

Heyecanlısınız. Piyasayı sallayacak bir fikir sonunda aklınıza geldi. Sorun şu ki, bunu daha önce de yaşamıştınız.

 

Aslında pek çok kez yaşamıştınız. Fikir sahibi olmak sizin için zor bir şey değil. Asıl zorlandığınız şey sahip olduğunuz fikirleri uygulanabilir bir işe dönüştürmek.

 

Bu durum size de tanıdık geldi mi? Eğer öyleyse siz de girişimcilerin “girişimci olmak isteyenler” olarak adlandırdığı kişilerin arasında olabilirsiniz. “Girişimci olmak isteyenler” kimdir peki? Girişimci olmak isteyenler bir işe girmek isteyen ancak o ya da bu nedenle (ya da bir sürü nedenle) bunu asla başaramayan ama yine de sürekli bunun hakkında konuşan kişilerdir.

 

Eğer sizin geçmişte yaptıklarınız da “girişimci olmak isteyenler”in tanımına benziyorsa umutsuzluğa kapılmayın! Şimdiye kadar pek çok insan bu unvandan girişimciler unvanına geçmeyi başardı. İhtiyacınız olan tek şey doğru yolda olduğunuzu anlamak için küçük bir yardım.

 

Girişimci olmak istemekten bir adım öteye geçmenize yardımcı olacak 5 ipucu:

 

1. Fikirlerinizi Kimseye Anlatmayın

Bir iş kurmakla ilgili fikriniz sizi heyecanlandırıyor olabilir. Ne yapmak istediğinizi tüm dünyaya haykırmak istiyor olabilirsiniz. Bunu yapmayın. Muhtemelen insanlar daha önceki fikirlerinizle ilgili de bilgiye sahip. Ancak siz bu fikirleri uygulamaya geçirecek fırsatı bulamadınız.

 

Projeleri bitirmeye başladığınızda ve işinizi kurduğunuzda fikirlerinizle ilgili konuşmaya bolca zaman bulabileceksiniz. İnsanlar neleri başardığınızla ilgilenir, onlarla neyi konuştuğunuzla değil.

 

“Hayatımdaki kimseye bir şey anlatmama kararı almıştım. Ama şimdi anlatıyorum. Arkanızı dönüp geriye gitmeyeceğinizden emin olacak şekilde yatırım yaptığınızda işinizle ilgili fikirlerinizi insanlara anlatabilirsiniz. Bir fikri oluştururken çok hassas bir süreçten geçersiniz ve olumsuz tek bir yorum bile sizi yolunuzdan vazgeçirebilir.”       – Sara Blakely

 

2.Yazılı Bir Planınız Olsun

Tüm planlarınız ve fikirleriniz aklınızda. Ancak eğer iş kurma amacınızda ciddiyseniz bu yeterli değil.

 

Neden mi yeterli değil? Klişe, ama doğru “Eğer plan yapma konusunda başarısız olursan, başarısız olma planı yapmışsın demektir.” Eğer bir plan yapmak için gerekli zaman ve çabayı harcamıyorsanız o zaman yeterince fedakârlık yapmamışsınız ve fikirlerinizi sadece insanlara anlatmakla yetiniyorsunuz demektir.

 

Eğer kar sağlayacak bir iş kurma niyetiniz varsa, bu amacınıza nasıl ulaşacaksınız? Oturun ve amacınıza nasıl ulaşacağınızla ilgili plan yapmaya başlayın. Tüm detayların incelendiği 50 sayfalık geniş bir plan olması gerekmiyor. Sadece en büyük hedeflerinizi yazıya dökün ve bunlara nasıl ulaşacağınızı yazılı düşünmeye başlayın.

 

3. Mazeretleri Bir Kenara Bırakın

Zamanım yok. Hala başkası için çalışıyorum. İş kurmak için sermayeye ihtiyacım var. Eğer siz de kendinizi bu gibi mazeretleri sıralar halde buluyorsanız ancak bunlara çözüm bulmak için de uğraşmıyorsanız şimdi buna bir son verin. Neden mi?

 

Çünkü bu tür mazeretler işinizi kurduktan sonra işletirken de karşınıza çıkacak. Eğer zaman yönetimi, başka bir iş ya da sermaye sizi durduracaksa o zaman iş kurmayı yeterince çok istemiyorsunuz demektir. Eğer girişimci olmayı gerçekten istiyorsanız bu tür sorunlara çözüm bulun ve bunları bir an önce hayata geçirin.

 

4. İşin Başına Geçin

İşiniz kendi kendine kurulmayacak. Şimdi bahaneleri ve yolunuza çıkan engelleri bir kenara bırakın ve planınızı hayata geçirin. Başka hiçbir şey fikirlerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olmayacak.

 

“Ben işime ruhumu ve kalbimi verdim ve bu süreçte aklımı kaybettim” Vincent Van Gogh

 

5. Başladığınız Şeyi Bitirin

Sonuç olarak girişimci olmak, işi kurmak ve büyütmek yolundaki risklerin de alınması gereken bir süreçle ilgili. Girişimci olabilmeniz için düşündüğünüz, plan yaptığınız ve mazeretleri bir kenara bıraktığınız fikirleri hayata geçirmeniz ve bir iş kurmanız gerekiyor.

 

Gördüğünüz gibi attığınız adımlar ve gerçekleştirdiğiniz şeyler sizi girişimci yapar. Bu 5 ipucunu aklınızda bulundurun ve bunları da hayata geçirin. Doğru yolda ilerlemenize yardımcı olacaklar!

 

Bu makale addicted2success.com‘da Paul Galbreath tarafından 2016’da yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir