Girişimciler Nasıl Düşünür?

0
2865

Kuzey Kore’de bulunan ve 150.000 kişilik kapasitesiyle Dünya’nın en büyük stadyumu olan Rungrado’da Richard Branson’un sunumunu izlediğinizi hayal edin. O anda kendinizi enerjik ve ilham almış hissedeceğinizi düşünür müsünüz?

 

Büyük bir ihtimalle böyle hissedeceğinizi düşünürsünüz. Bunun sebebi ise Branson gibi girişimcilerin herkesten farklı olması. Bu girişimcilerin kendilerine has bir iletişim yetenekleri ve orijinal hareketleri var. Bu insanlar diğerlerinden farklı bir hayat sürmek için doğmuş gibiler. İşte bu yüzden de girişimcilik faaliyetlerinde bulunurken herkesin tercih ettiği bilinen yollardan gitmiyor, farklı şeyler denemekten hoşlanıyorlar ve başarılı oluyorlar.

 

Böyle bir yola çıkmak herkesin harcı değil. Yeni Maserati GranTurismo’nuzla saattle 200 km hızla gittiğinizi düşünün. Ancak bir anda karşınıza çıkan bir engel yüzünden frenlere asılıp yolunuzu spontane bir kararla değiştirmek zorunda kaldığınızı hayal edin. İşte girişimcilik dünyasında var olmak böyle bir şey.

 

Branson, Fredrick Eklund, Steve Jobs ve Grant Cardone gibi girişimcileri ve onların faaliyetlerini incelerken sonunda şöyle bir kanıya vardım; bu girişimciler gerçekten de “deli”.  Bazı insanlar kendilerine deli denmesini olumsuz karşılayabilir, ancak bunun onlar için bir hakaret mi yoksa iltifat mı olduğunu anlamak için yazımı okumanız gerekiyor.

 

“Deli” girişimcilerin kişisel özellikleri

Doğruya doğru, girişimciler bir şekilde ayakta kalmayı başarıyor. Bilgiye çok kısa sürede ulaşıyor ve bu bilgileri hızlı bir şekilde analiz edebiliyorlar. Her gün ürettikleri orijinal fikirlerle milyonlarca insanı etkilemeyi başarıyor ve hem aklımızda hem de kalbimizde yer eden inanılmaz yaratıcılıklarıyla pek çok insanın “imkânsız” dediği şeyleri gerçeğe dönüştürmeyi başarıyorlar. Sanırım bu insanlar inanılmaz bir azimle dünyaya gelmişler.

 

Richard Branson girişimcilik yolculuğuna 16 yaşında başlamış ve okulu bırakmış. Şu anda inanılmaz başarılı bir milyarder. 30 farklı ülkede 400’den fazla şirketi var.

 

“Saçma” Fikirler

Branson’ın en garip fikri, sahip olduğu Virgin Galactic şirketini kurması olabilir. Şirket, uzaya turistik gezi düzenleyen dünyanın ilk şirketi olarak biliniyor. Şirket kurulduğu ilk zamanlarda, uzaya gönderdiği pilotların ölümüne yol açan bir uzay kazası gibi pek çok sorunla karşılaştı. Ancak Branson yılmadı ve içlerinde Angelina Jolie, Ashton Kutcher ve Leonardo DiCaprio gibi ünlülerin de bulunduğu pek çok “uzay yolcusu”na 700’ün üzerinde uzay bileti satmayı başardı. Branson, eleştirmenlerin sert eleştirilerine rağmen projesine olan inancı ve bağlılığı sayesinde onu çok başarılı bir hale getirmeyi başardı.

 

Yenilikçi Pazarlama Metotları

Branson’ı diğer girişimcilerden ayıran en önemli özelliiği, yenilikçi pazarlama stratejileri. 2007 yılında şirketi Virgin America ‘nın açılış uçuşunda, Las Vegas’taki the Palms isimli kumarhanesinin çatısından aşağıya atladı. 2013 yılında Formula 1 yarışında girdiği bahsi kaybetti ve hostes kıyafeti giyerek Avustralya-Malezya uçağında yolculara içecek servisi yaptı.

 

Sizi bilmem ama ben bu “deli” girişimcileri işte bu yüzden seviyorum. Eğer bu girişimciler gibi emsalsiz başarılara imza atmak istiyorsanız, rahatlığınızdan fedakârlık ederek inanılmaz şeyler denemeniz gerekiyor. En büyük hayalinizi hatırlayın ve onun peşinden gitmek için ne gerekiyorsa yapmaya bugün başlayın. Seçtiğiniz yolun sizi nerelere götürebileceğini asla önceden bilemezsiniz.

 

Ve bundan sonra size biri “deli” derse, Richard Branson’ın bu başarılı hikâyesini hatırlayın ve size iltifat eden kişiye teşekkür edin.

 

Bu makale inc.com’da Angelina Zimmerman tarafından 2016’da yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here