Genç girişimcilere 7 öğüt

Dünyanın yeni girişimcilere ihtiyacı var. Girişimciler istihdam yaratıyor, yaşam standartlarını yükseltiyor, topluma yeni teknolojiler sunuyor ve pazarda rekabeti canlı tutuyor. Bir iş başlatmak zor ve yeni jenerasyonun sahip olabileceği kadar donanıma sahip olması lazım. Hepimiz gurur verici inovasyon geleneğini devam ettirmeniz için size güveniyoruz.

 

Ben de başarılı  şirketler kurmada on yıllarca deneyime sahip biri ve başarılı  bir girişimin CEO’su olarak başarmak için neye ihtiyaç olduğunu biliyorum. Eğer geçmişe gidip 20’li yaşlardaki halime girişimciliğe başlarken öğütler verebilseydim işte şu yedi tüyo ile başlardım:

 

1. Tutku. Başarısız olacaksınız. Bu oyunun bir parçası. Eğer inandığınız şeyi yapıyorsanız başarısızlıklarınız sizi büyük ihtimalle başarıya taşıyacak. Sadece kurmuş olmak için bir şirket kurmak sizi hedefsiz, bitmiş bırakacak ve eninde sonunda başladığınız yere geri döndürecek. Tutkulu olabileceğiniz bir ilgi seçin. Yardımseverliği geleneksel iş modelleriyle birleştirmek sizin ve potansiyel müşterilerinizin en çok önem verdiği şeyleri kombine etmenin müthiş bir yolu olabilir.

 

2. Pazarınızı tanımlayın. Bunu daha önce de duymuştunuz. Bu girişimcilerin en çok yaptığı hatalardan biridir. Sizin etki alanınız için mantıklı olan bir şeyi tercih edin. Küçük bir girişimseniz ve hala öğrenciyseniz, yerel kalmak veya diğer öğrencileri hedeflemek en iyi yol olabilir. İnternet bize neredeyse sınırsız erişim imkanı veriyor ama pazarınızı gerçekçi olacak şekilde daraltmak ve ilgilenmek için bir sebebi olanlarla devam etmek hayati derecede önemlidir.

 

3. Fiyat noktası. Mantıklı olması koşulu ile risk almak her yeni girişimde önemlidir. Ürün veya servisinizi olabilecek en basit seviyede (MVP – ya da ‘minimum viable product’ olarak da adlandırılır) sunmayı düşünün. Başlangıçta yapılacak az bir yatırım daha fazla para riske etmeden birkaç müşteri/bağış bağlayabilir. İdeal fiyatı hedef kitleniz belirler. Pazarınızda anket yapın ve sonuca göre ayarlayın. Büyüdükçe fiyatlarınızı her zaman tekrar değerlendirebilirsiniz.

 

 4. Dürüst olun. Bu tavsiye sizin için, çalışanlarınız için ve müşterileriniz için geçerlidir. İşinize neyi vadedebileceğiz konusunda dürüst olun. Gerçekte projeye ayıracak yeterli paraya veya zamana sahip değilken kendinizi aşmak faydalı değildir. Ortaklarınızın sizden ne bekleyebileceklerine ve karşılığında sizin onlardan ne beklediğinize dair dürüst olun. Ayrıca müşterilere karşı dürüst olun. PilmerPR’da bir numaralı düsturumuz “Önce iyi ol, sonra onun hakkında konuş”dur.

 

 5. Sosyal medyayı kullanın fakat aşırıya kaçmayın. Genç kişiler her zaman internete atlamaya meyillidirler ve aslında bu kötü bir şey değildir.  Fakat internete pazarlama materyallerini basmadan dikkatlice düşünmek önemlidir. Sosyal medya elbette güçlü bir araçtır. Onu işinize odaklamak sizi hızlı ve ucuz bir şekilde tanıtabilir. Bununla beraber, tüm paranızı internet atına oynamayın. Deney yapın, sonuçları ölçün ve sonra sürekli değerlendirmeler yapıp neyin çalıştığına ve neye boşuna kaynak harcadığınıza karar verin.

 

 6. Halkla ilişkileri unutmayın. Geleneksel ve çevrimiçi basın ile ilişkiler daha uzun ömürlü ve reklam vermekten daha aza mal olan ‘basında yer bulmayı’ getirebilir. Ürününüzü neyin yeni, ilginç ve uygulanabilir yaptığını düşünün. Sonra bundan medyaya bahsedin. Müthiş incelemeler, blog yazılarında atıflar elde edebilir ve hatta haber kısımlarında boy gösterebilirsiniz. Pek çok medya kuruluşunun sadece topluluğun içindeki muhteşem şeyler yapan insanlara ayrılmış bölümleri vardır. Kampüs derginizde çıkacak bir makale bile değerli bir tanıtım kaynağı olabilir.

 

7. Akıl hocaları arayın. Girişimlerin başlangıcı aynı anda neşeli, sinir bozucu, özgürleştirici ve korkutucu olabilir. Unutmayın, genç nesiller sektörde yıllarca kalmış kişilerden daha teknoloji meraklısı olabilseler de deneyimle yoğrulmuş basit prensipler hala mevcuttur. Pek çok topluluk genç ve yaşlı girişimciler için tanışma fırsatları sunar. Bunu kullanınca çalışma arkadaşlarınızın sunabileceği engin bilgilere şaşırabilirsiniz.

 

Bu tüyolar size başarıyı  garanti etmeyecek, ancak girişimcilik kariyerinize başlamadan toplayabileceğiniz her bilgi kırıntısı ileride sizi ciddi hatalar yapmaktan koruyabilir.

 

Bu makale  John Pilmer’ın  20 Haziran 2014 tarihinde entrepreneur.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*