Girişimcilerin Amerikan Futbolu Antrenörlerinden Alacağı 5 Ders

Bir girişimcinin girmeye meyilli olduğu roller arasında en önemlilerinden biri – antrenörlük rolü. Evet, girişimciler lider, karar mercii ve fikir üreticileridir. Bu rollerin her biri önemlidir, ancak düzgün emirlerinizi uygulamaya koyacak düzgün birleştirilmiş, motivasyonu yüksek bir ekip olmaksızın, o muhteşem fikirlerin hepsi gücünü kaybedecektir.

 

Tıpkı bir Amerikan futbolu antrenörünün yönlendirme ve motive edebilme seviyesi bir oyunu kazandırabilmesi ya da kaybettirebilmesi gibi, bir girişimci de girişimi çıkarabilir veya batırabilir. Daha iyi bir girişimci olmak istiyorsanız, Amerikan futbolunun en iyi antrenörlerinden bazılarının takımlarını nasıl şampiyonluğa götürdüğüne bakın, ve bunları kendi girişiminizde uygulayın:

 

  1. Rekabeti anlamak zorundasınız.

 

Amerikan futbolu da, girişimcilik de rekabetin fazla olduğu müesseseler. Başarılı antrenörler, rakibi yenmenin, yapabileceğinizin en iyisini yapmaktan fazlasını gerektirdiğini iyi bilir. Rakibin psikolojisini ve mizacını iyi anlamalısınız. Defansları zayıf ise, bundan faydalanmalısınız. Kazanmak için tek bir oyuncuya güveniyorlarsa, o oyuncuyu durdurmalısınız.

 

Bu tip önemli fırsatlar, maç sonuçları için kritiktir ve gayret yükü antrenörlerin omuzlarındadır. Girişimcilik dünyasında da, rekabet aynı şekilde göz korkutur. Şirketinizi “çok iyi olarak” yönetemezsiniz. Rakiplerinizi neyin yönlendirdiğini, insanların onlardan niçin satın almaya devam ettiğini anlamalı ve markanızın fark olarak ortaya koyabileceği zayıflıklarını öğrenmelisiniz. Bu kavrayışa varmazsanız, iyi bir ürününüz olabilir, ancak “karşı takım” her zaman daha önde olacaktır.

 

  1. İyi oyuncular olduğunda takım otomatik olarak oluşmuyor

 

Takım çalışmasının gücü azımsanamaz. İyi antrenörler, iyi bir takım oluşturmak için iyi oyuncular bulmaktan fazlasının gerektiğini bilirler. Sinerjileri olmayan 11 muhteşem oyuncudansa birlikte iyi çalışan 11 düzgün oyuncu tercih edilesidir.

 

Joe Paterno gibi başarılı antrenörler bu takım ruhunu, takım üyelerine antrenmandan tutun stadyum temizliğine kadar, her şeyi birlikte yaptırarak oluşturmaya çabaladı. Bir girişimci olarak, sizin de bunu aklınızda bulundurmalısınız. Sadece yetenekleri için yetenekli takım üyelerini işe almayın, yoksa becerikli, ancak alakasız ve bir türlü aynı telden çalamayan bir grubunuz olur. İstihdam öncesi bir kültür oluşturun. Takım çalışmasının iyi olması, daha iyi iletişim, daha pozitif bir ortam ve daha verimli çalışma demektir.

 

  1. Hissiyat ve motivasyon yakinen ilişkilidir

 

Hem Amerikan futbolunda hem de iş hayatında, bir takımın çok çalışmasını ve başarıya aç olmasını istiyorsanız, onlara ilham olmanız gerekir. Özgüven inşa etmeli, takım zihniyetini oluşturmalı ve onların yaptıkları işe tutkuyla bağlı olmalarını sağlamalısınız. Hissiyat motivasyonun kaynağıdır ve bir girişimci olarak siz de benzer bir rol üstleneceksiniz. Takım üyelerinizin markaya gerçekten inanmasını, işlerinden keyif almalarını ve takım başarıları ile gurur duymalarını sağlarsanız, hiçbir şey onları yavaşlatamaz.

 

  1. Artan ve uzun vadeli hedefler başarı için şarttır

 

Bir antrenör ikinci yarıda ofansif performansı arttırmak üzere uzun vadeli bir hedef oluşturabilir, ve buna dayanıklılığı arttırmak adına her gün fazladan tekrar yaptırmak gibi kısa vadeli hedeflerle hazırlanabilir. Her antrenör, oyunda yeni olanlar dahi, kısa ve uzun vadeli hedeflerinden dolayı başarılı ya da başarısız olur.

 

Bir girişimci olarak, şirketinizde kısa ve uzun vadeli planlar yapmalısınız. Beş yıl sonra nerede olmak istiyorsunuz? O noktaya nasıl ulaşacaksınız? Sizi o yöne doğru ilerletmesi için şu an yapabilecekleriniz neler? Bu hedefleri koyabilir ve tüm takımınızı bunlara inandırırsanız, nihai varış noktanıza ulaşmak üzere sağlam adımlar atmak konusunda sıkıntı yaşamayacaksınız.

 

  1. Aksaklıklar kaçınılmaz ancak genellikle geçicidir

 

Bir takım maçı kaybettiğinde, hemen vazgeçip bir daha futbol oynamamazlık yapmaz. İyi antrenörler, başarısızlıkları, bir sonraki maçta daha çok çabalanması için bir motivasyon olarak kullanırlar. Aksaklıkların kaçınılmaz olduğunu, ancak neredeyse tamamının geçici olduğunu bilirler. Her zaman oynanacak başka bir oyun, başarılı olunacak bir başka fırsat olacaktır.

 

Başarılı girişimciler aynı zamanda sabırlıdır. Bir rakip kendilerini geçtiğinde asla endişelenmezler. Sadece bir sonraki fırsata bakarlar. Bir süreyi kaçırdıklarında, geçmişe takılmaktansa şu anda ne yapabileceklerine odaklanırlar. Bazen bu yönlendirme, bazen motivasyondur. Bazen de sadece bir işbirlikçidir.

 

Bir antrenörün sorumlulukları oyunu kurmak, hedefleri belirlemek veya tüm kararları vermekle bitmez. O aynı zamanda tüm takımı bir araya getirmek ve onlara işi bitirmeleri için gereken tüm kaynakları vermekle yükümlüdür.

 

Bir girişimci olarak başarılı olmak için antrenör zihniyetini benimseyin. Takımınız fikrinizi bir sonraki seviyeye taşımanıza da, kendinizi maddi çöküntüye sürüklemenize de sebep olabilir. Önemli olan onları hangi yöne çektiğinizdir.

 

Bu makale medium.com’da Larry Alton tarafından  2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir. 

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Stratejik Ortaklık Kurulmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Dün gece Shark Tank dizisinin bir bölümünü seyrediyordum ve Night Before filmi ile bir kazak şirketinin akıl ortaklığını gördüm. Harika bir stratejik partnerlikti ve şirketlerin diğerleriyle ne zaman partnerlik yapmaları sorusunu aklıma getirdi. Diğer şirketlerle ortaklık kurmadan önce kendine sorman gereken sorular nelerdir?