Girişimcilerin Başarısız Olmalarının 4 Sebebi ve Kaçınma Yolları

Girişimcinin yolundan gitmeye, bir ilke imza atmaya ve insanlara yol boyunca yardımcı olmaya karar verdiniz. Ama nasıl? Tüm yeni işletmelerin %90’ının ilk 5 sene içerisinde başarısız oldukları istatistiğini sıkça duymuşsunuzdur. Peki, bu başarısızlıklara yol açan şey ne? Neye hazırlıklı olmanız gerektiğini bilirseniz, işin içinden nasıl çıkacağınızın planlarını da yapabilirsiniz.

 

İşte size girişimcilerin başarısız olmalarının 4 sebebi ve bu sebeplerden kaçınma yolları:

 

  1. Tek başına halletmeyi deneme

Tek başına, bir garajda (ya da laptopta), yorulmak nedir bilmeksizin çalışan ve kendi başına milyoner olan adamın hikâyesi, adından da anlaşılacağı gibi, hikâyedir. Kimse bunu tek başına yapamaz. Multi milyoner girişimci Jordan Harbinger’e göre “herhangi bir alandaki en iyi insanlar her zaman koçluk alırlar”.

 

Bir danışmana ihtiyacınız var. Bu noktada bir danışmanınız olabilir. Bir danışman, genellikle sizin yakın geçmişinizde yeri olan birisidir – üniversite profesörünüz, eski işinizdeki bir müdür ya da hayat hikâyesinde sizden birkaç sayfa ilerde olan bir arkadaşınız olabilir. Bir danışman, ücretsiz tavsiyeler sunar, fikirleri evirip çevirmenize izin verir ve sizi cesaretlendirir. Danışmanlar hayatınızda değeri olan kişilerdir. Ancak bir danışman, bir koçtan çok farklıdır.

 

Bir koça, tecrübeleri için para ödersiniz. Genellikle koçluk ilişkisi, belirtilen zaman dilimi süresince yapılan belirli birkaç seanslık bir ilişkidir – seanslar arasında da bazı iletişim durumları olur. Bir koç sizi cesaretlendirecek olsa da, asıl amaç bu değildir. Bir koç sizin nerede olduğunuza bakar, nerede olmak istediğinizi keşfetmenize yardımcı olur ve sizi o noktaya ulaştırmak için süreci her yönüyle size açıklar. En iyi koçlar, hedefinize ulaşmanız için en pratik yöntemleri size sunarlar ve sonrasında sizi o adımları atmaktan sorumlu tutarlar. Koçunuz, sizi düşünebileceğinizden daha öteye ve daha hızlı ilerletecektir. Sizin için herhangi bir danışmandan daha fazlasını yaparlar; çünkü ne de olsa bir koçun başarısı, müşterisinin memnuniyetiyle doğru orantılıdır. Bir koçun yardımıyla hedefine ulaşan müşteriler, son derece mutludurlar.

 

“Olmak istediğiniz yerde olmak için, bazen sevmediğiniz şeyler yapmak zorundasınızdır.” –Tori Amos

 

  1. Pivot etmek (yenilenmek) yerine vazgeçmek

Bu konuyu bir hayli basitleştirelim. Birçok işletmenin başarısız olmasının sebebi nakit yetersizliği, zayıf market ya da kötü konum değil. Birçok yeni işletme başarısız oluyor, çünkü sahipleri yenilenmeleri gerektiği yerde vazgeçmeyi seçiyorlar.  Çok geçmişte değil, öyle bir zaman vardı ki, Apple iflas etmek üzereydi. Şirket, başarısız Apple Newton ürününe 100 milyon dolardan fazla para akıtmıştı ve neredeyse 10 senedir aralıksız olarak zarardaydı. 1997’nin başlarında Apple, ciddi bir problem yaşıyordu. Apple aynı yolda devam etseydi, unutulmaya yüz tutacaktı.

 

Ama bu olmadı. Bugün Apple’ın piyasa değeri 700 milyar dolardan fazla. Neden? Çünkü Apple kendini yeniledi. Kurucularından birini (Steve Jobs) işe aldı ve Jobs, Newton projesini derhal sonlandırarak, şirketin önceki düşmanı Microsoft’la bir anlaşma yaptı ve hem taşınabilir müzik çalar hem de cep telefonu kategorilerini (iPod ve iPhone) yeniden şekillendirdi. Birçok inanılmaz cihaz da bunların sonrasında piyasaya sunuldu.
Sona geldiğinizi düşündüğünüz noktanın tam ortasındaysanız, muhtemelen o nokta bir son değildir. Bir fikrin, metodun ya da ürünün sonu olabilir belki ama işletmeniz için son ancak ve ancak siz vazgeçerseniz olur. Başarılı olan girişimciler, ne zaman yenilenmeleri gerektiğini bilirler.

 

  1. Girişimcilerin, girişimci olmayı her yönüyle seveceklerini düşünmeleri

Birçok girişimci, kendi başına çalışma fikri karşısında heyecanlanır. Her günün her saatinin yaratıcı ve tatmin edici iş yapmakla geçeceğini varsayarlar. Durum bu olmadığında da genellikle denemeyi bırakır ve kendilerini, her günün her saatini yaratıcı işle doldurmalarına imkân veren şeyi aramaya adarlar. Bu süreç kendini birçok kez tekrarlar. Nafile bir kovalamaca.

 

İyi haber: zamanınızın çoğu yaratıcı ve tatmin edici işle dolu olacak. Kötü haber: hala daha sevmeseniz de yapmanız gereken işler olacak. Başarılı girişimci ve New York Times çok satanlar listesindeki yazar Jon Acuff, gelişmekte olan tüm işletme sahiplerine bir “liste” yapmalarını ve listeye 10 tane, kesinlikle nefret ettikleri ancak yine de yapılması gereken şey eklemelerini öneriyor.

 

Bu konu üzerinde gerektiğinden fazla durmayacağım. Sadece şunu bilin: işletmenizi inşa ederken, keyif almayacağınız şeyler de yapmak zorunda olacaksınız. Bu şeylerden oluşan listenizi hazırlayın ve her birinin yanına, işletmenize katacakları değeri yazın.

 

 “Neden bir harcama raporu doldurmak zorundayım? Bu benim hayalim değil. Bir harcama formu doldurmalısınız çünkü harcama raporlarının doldurulmaları gerekir.” – Jon Acuff

 

  1. Bir plan sahibi olmama

İşletmeniz için bir plana ihtiyacınız var. 10 yıllık, her şeyi kapsayan bir plana değil, öyleleri asla işe yaramazlar. Gelecek sene için bir plan, belki 3 senelik. Plan, hedefleri ve aksiyon adımlarını içermeli. Bu kadar basit. Ardından, planı metne dökün. Metne döktüğünüz zaman planınızdaki amaçlarınızı başarma ihtimaliniz, bir hayli artar.

 

Kişisel düzeyde, çökmekte olan bir işletmem vardı. Ne yaptım biliyor musunuz? Bir koç tuttum, bir plan kurdum, koçum önerdiğinde yenilenmeye gittim ve ne gerekiyorsa yaptım. İşe yaradı mı? Evet. Yaramasaydı, bu makaleyi okuyor olmazdınız.

 

Başarılı bir işletme inşa etmenin bir sırrı yok. Bu konu gerçekten de yanlış şeylerden kaçınmakla ilgili değil, doğru şeyleri yapmakla ilgili. Eğer bir koç tutacaksanız, ihtiyaç olduğunda yenilenmeye gidecekseniz, bazı şeylerin yapılmak zorunda olduklarını bilin ve iyi bir planınız olsun – ardından kendinizi o vahşi bir başarıya sahip olan yeni işletmelerden oluşan küçük grubun içerisinde bulacaksınız!

 

 

Bu makale addicted2success.com’da Troy Stoneking tarafından yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Genç girişimcilere 7 öğüt

Dünyanın yeni girişimcilere ihtiyacı var. Girişimciler istihdam yaratıyor, yaşam standartlarını yükseltiyor, topluma yeni teknolojiler sunuyor ve pazarda rekabeti canlı…

Milyar Dolarlık Şirketlerin Arkasındaki 4 Girişimci Başarılarının Sırrını Açıklıyor

Geçen gün, milyar dolarlık şirketlerin arkasındaki 4 girişimcinin yuvarlak masa formatında bir toplantıda konuştuklarına şahit olma fırsatı yakaladım. Konuşma girişimcilik maceraları, bu yolda öğrendikleri ve yeni girişimcilere verecekleri tavsiyeler üzerine kurulmuştu. Onların sıradan tavırları, muhteşem sunumları ve bilgilendirici tavsiyeleri karşısında etkilendiğim için bu başarılı girişimcilerden öğrendiklerimi sizinle de paylaşmak istedim.

İşinizi Büyütmeden Önce Avukatınıza Sormanız Gerekenler

Pek çok küçük işletme sahibi, gündelik konulara reaksiyon göstermek için epey zaman harcar, ama kritik konularda aksiyon almanın önemini göz ardı eder. Aynı çaba ve azmi iş büyütme konusunda da göstermek gerekir. İşinizi büyütmeden önce yapılan hukusal planlamalar başarı ve başarısızlığın en önemli koşuludur.