Bir ekiple beraber girişiminizi hayata geçirmek için çalışıyor veya girişimci ruhu ile farklı deneyimlerin peşinde durmadan koşuyorsanız gün içinde ilgilenmeniz gereken onlarca iş var demektir. Hayatınızdaki bu onlarca iş planlanmadığı, çözümleri için pratik yöntemlerin seçilmediği ve çözümü için ekibinizle ortak kararlar alınmadığı zamanlarda tamamlanamayan eziyetlere dönüşebiliyor. Ben de sizler için düzenli kullandığım planlama, iletişim ve proje yönetim araçlarını derledim.
- Notion
Notion sunduğu çok çeşitli şablonlar sayesinde birçok aracın ayrı ayrı yaptığı işi tek bir yerde toplayan çok yönlü bir araç. Notion ile toplantı notlarınızı toplayabilir, CRM kayıtlarınızı tutabilir, ekip içi görev dağılımlarını yapabilir, proje yol haritası oluşturabilir ve daha onlarca farklı özelliğe erişim sağlayabilirsiniz.
- Canva
Siz de bir yandan girişiminizi yapılandırırken diğer yandan sosyal medyadaki varlığınızı güçlendirmek ve kendi markanızı insanlara tanıtmak istiyorsanız Canva’nın sağladığı binlerce şablon ve kullanımı çok pratik içerik üretim aracı ile zamanınızdan feragat etmeden kaliteli sosyal medya içerikleri oluşturabilirsiniz.
- Buffer, Planoly
Farklı sosyal medya ağlarına aynı içerikleri tam paylaşılmasını istediğiniz zaman ayrı ayrı yüklemek sırtınızda ekstra bir yükse Buffer ve Planoly istediğiniz içerikleri birden fazla sosyal ağda önceden ayarlamış olduğunuz zamanda paylaşabilme özelliği ile yükünüzü sırtınızdan alacaktır.
- Clickup
Clickup proje yönetim araçları arasında sunduğu özellik sayısı açısından en geniş kapsamlı olan araçlardan biri. Sunduğu yapılacaklar listesi oluşturma, görev atama, görev bitiş zamanları belirleme ve proje akış şeması oluşturma özelliklerinden sadece birkaçı. Bunların yanında sunduğu kullanıcı dostu arayüzü de cabası.
- Adobe XD, Figma
Adobe XD veya Figma sayesinde web sitesi ve uygulama arayüzlerini pratik bir şekilde tasarlayıp fikrinizi en iyi şekilde yansıtacak arayüz tasarımlarını hazırlayabilirsiniz. Ayrıca tasarımcı ve ürün geliştirici arasında mükemmel bir köprü oluşturup geliştirme sürecinde iletişim eksikliğinden kaynaklı hataları en aza indirebilirsiniz.
- Dropbox, OneDrive, Google Drive
Daha önce çalıştığınız bir dosyaya tekrar ihtiyacınız olduğu zaman dosyayı bulabilmek için bilgisayarın içinde kaybolduğunuzu hatırlıyor musunuz? Bulut tabanlı depolama uygulamalarının sağladığı özellikler sayesinde bilgisayarınızda depolama alanı kaplamadan ve çalışmalarınızı birden fazla kişiyle ortak kullanarak bu sorunu rahatlıkla çözebilirsiniz.
- Google Dokümanlar, Slaytlar, E-Tablolar
Google uygulamalarının amaçları kendi başlarına doküman, slayt ve tablo hazırlama gibi farklı olsa da ele almak istediğim özelliği takım çalışmasına elverişli olması. Hepsinin ortak özelliği aynı anda farklı kişiler tarafından düzenleme ve yorum bırakma gibi özelliklerinin kullanılabiliyor olması. Yani ekibinizle dosya üzerinde ortak çalışmak için dosyanın sürekli güncel halini paylaşıp diğer takım arkadaşınızın işini bitirmesini beklemek yerine aynı anda hızlı bir şekilde dosya üzerine çalışabilmektesiniz.
- Zoom, Skype, Microsoft Teams, Google Meet
Ekip içi iletişimin en verimli şekilde gerçekleştiği toplantılar yüz yüze yapılanlar ancak pandemi döneminde maalesef bu pek mümkün olmuyor. Yüz yüze görüşmenin açığını kapatabilmek için ise Zoom, Skype, Microsoft Teams ve Google Meet uygulamaları internetin olduğu her yerde sorunsuz olarak ekibinizle görüntülü iletişim kurmanızı sağlıyor.
- Google Takvim
Daha önce hepimiz bir etkinlik için tam söz verdiğimiz saatte yanlışlıkla başka bir etkinlik için söz verip zor durumda kalmışızdır ya da gün içinde yapılması gereken onca işe rağmen neyi ne zaman yapacağımızı bilemeyip o günü verimsiz geçirmişizdir. Google Takvim sağladığı saatlik, haftalık ve aylık zaman dilimlerine atayabileceğiniz etkinliklerle verimliliğinizi üst düzeye çıkartıp şu ana kadar yaşadığınız planlama sorunlarınızı da ortadan kaldırmanıza olanak tanıyor.
Yiğit Oğuzhan Mermer
Challenger 2020