Girişimcilerin Mutlaka Okuması Gereken Kitaplar

İster iş hayatında yıllarca tecrübe sahibi biri olun, ister ilk işini kurmak üzere olan genç bir girişimci olun; yaşam boyu öğrenme felsefesini benimsemeniz gerek. Yani bir şeyler öğrenme, yeni şeyler okuma üniversite mezuniyeti ile sona ermemelidir. Bu noktada kitaplar size yeni ufuklar açma, karşınıza çıkan zorlukları yeni yöntemlerle aşma konusunda son derece yararlı olur.

Bu yazımıza sizlere girişimcilerin mutlaka okuması gereken bazı kitaplardan bahsedeceğiz. 2023 yılında bu kitaplardan size en uygun olanları seçerek okumanızı tavsiye ederiz.

1. Steve Jobs – Walter Isaacson

Walter Isaacson bu kitapta Apple kurucusu Steve Jobs’un hayatını ele alıyor. Jobs’un hayatını ve Silikon Vadisi’ndeki başarılarını tüm girişimcilerin didik didik ederek okuması gerektiğini düşünüyoruz.

Walter Isaacson, Time dergisinin editörü ve aynı zamanda Aspen Institute’in CEO’su. Başarılı insanların hayat hikayelerini araştırmak onun en büyük uzmanlık alanlarından biri.

Bu kitabı niçin okumalısınız?

Apple’ın başarı hikayesi, özellikle küçük girişimcilere ilham verecek bir hikaye. Steve Jobs’un hayat hikayesini okuyarak sıfırdan devasa bir şirket kurmaya giden yolda yaşadıklarını öğreneceksiniz.

Kitabı okuyan kişilerden biri şöyle bir yorum yazmış:

“Dünya tarihinin en önemli kişilerinden birinin hayatını okuyorsunuz bu kitapta. Steve Jobs’u idealize etmeden, onun kusurlarını ve dehasını net bir biçimde görüyorsunuz.”

2. İyiden Mükemmel Şirkete – Jim Collins

Jim Collins, Coca Cola, Intel gibi büyük şirketlerin nasıl iyiden mükemmel hale geldiklerini anlatıyor bu eserinde. İyi şirketlerin nasıl daha da büyüdüğünü ve geliştiğini ele alıyor.

Jim Colllins, Amerikalı bir yazar ve araştırmacı. Aynı zamanda işletmelere danışmanlık hizmeti sunuyor.

Bu kitabı niçin okumalısınız?

Eğer bir şirketin nasıl büyük ve meşhur olduğunu merak ediyorsanız araştırma odaklı bu kitabı okumanızı tavsiye ederiz. Collins, kitabında küçük işletmelerin uygulayabileceği pratik tavsiyeler vermeyi de ihmal etmiyor.

Kitabı okuyan kişilerden biri şöyle bir yorum yazmış:

“Girişimcilik ve iş hayatı hakkında okuduğum ilk kitap. Bu türe pek alışık değilim ancak okurken çok keyif aldım. CEO olmak gibi hayallerim yok ancak bu kitapta yer alan pek çok kavramı kendi hayatıma da uygulayabildim.”

3. Liderlik Etmeye Cesaret Etmek – Brene Brown

“Liderlik Etmeye Cesaret Etmek” her girişimcinin başarılı bir iş kurmak için uygulayabileceği liderlik konseptlerini irdeliyor.

Bu kitabı niçin okumalısınız?

İyi bir yönetici olmak için sahip olmanız gereken beceriler bu kitapta detaylı olarak anlatılıyor.

Brene Brown’a göre liderliğin temelinde duygu ve cesaret kavramları yer alıyor. Bu nedenle iş hayatında duygu yönetimi ve cesur hamleler yapmak büyük önem taşıyor.

Kitabı okuyan kişilerden biri şöyle bir yorum yazmış:

“Bu kitabı çok güçlü buldum. Kitabın son bölümünde Brown’un da dediği gibi dünyanın daha korkak ve daha az özgün olmasından korkmuyorum. Çünkü iyi bir lider hikayesine sahip çıkar ve kaderini kendi yazar.”

4. Engel Yolun Kendisidir – Ryan Holiday

Wall Street Journal’in en çok satanlar listesinde uzun süre yerini koruyan bu kitapta kendine çıkış noktası arayan kişilere yönelik pratik tavsiyeler veriliyor.

Bir girişimcinin başarısı, onun zorluklar karşısında takındığı tutumla paralel olduğu için bu kitap size son derece kritik stratejiler gösteriyor.

Bu kitabı niçin okumalısınız?

Eğer başarılı insanların zorluklar karşısındaki nasıl motive olduklarını merak ediyorsanız bu kitap tam size göre.

Kitabı okuyan kişilerden biri şöyle bir yorum yazmış:

“Ryan Holiday istisnasız herkesin yaşadığı bazı temel problemlere odaklanıyor bu kitapta. Bu problemleri nasıl kendi lehimize kullanabileceğinizi, nasıl problemler karşısında ezilmeyeceğimizi gösteriyor. Negatif duyguları itici güç olarak kullanabilmeyi öğrenmek için okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.”

5. Azim, Sabır, Tutku ve Kararlılığın Gücü – Angela Duckworth

Bu kitapta iş hayatında tutkulu olmanın önemi ele alınıyor. Duckworth sürdürülebilirliğin ve azmin önemini vurguluyor. Yani azim kavramını girişimcilik perspektifinden ele alıyor.

Angela Duckworth, Pennsylvania Üniversitesi’nde çalışan ABD’li bir akademisyen ve psikolog.

Bu kitabı niçin okumalısınız?

Bu kitapta yetenek kavramına ek olarak azim kavramının da hayati olduğu vurgulanıyor. Yani bir girişimci şirketini büyütmek için hem azimli olmalı ve hem de işine tutkuyla bağlı olmalı. Bu kitabı okuduğunuzda yaptığınız işe aşık olmanın püf noktalarını da öğreneceksiniz.

Kitabı okuyan kişilerden biri şöyle bir yorum yazmış:

“Eğer kendinizden şüphe duyuyor, kendinizi yeteneksiz olarak görüyorsanız bu kitabı mutlaka okuyun çünkü yetenek kadar azim ve tutkunun da önemli olduğu son derece çarpıcı örneklerle gösteriliyor.”

6. Mor İnek – Seth Godin

Yaratıcılığın ve sürüden ayrılmanın önemini anlatan bu kitapta Seth Godin; Apple, Dyson, Starbucks gibi markaların reklam kampanyalarını analiz ediyor.

Seth Godin dünyanın en çok satan reklam ve pazarlama kitaplarının yazarlarından biri. Yazdıklarını ve söylediklerini mutlak surette takip etmeniz gereken çok farklı bir yazar kendisi.

Bu kitabı niçin okumalısınız?

Eğer pazarlama ve reklam alanında farklı bakış açıları kazanmak istiyorsanız, şirketinizi diğer şirketlerin arasından daha ön plana çıkarmak istiyorsanız bu kitabı ne yapıp edip okumanız gerekiyor.

Kitabı okuyan kişilerden biri şöyle bir yorum yazmış:

“Bu kitabı okuduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum çünkü bana daha önce aklıma gelmeyen bakış açıları kazandırdı. Kısa bir kitap olmasına rağmen her sayfası dolu dolu. Kitabın savını ise şöyle anladım ben: Eğer piyasada dikkat çekmek istiyorsanız dikkat çekici ürünler sunmalısınız.”

7. Yalın Yeni Girişim – Eric Ries

Eric Ries, bu kitabında vizyon yaratmanın ve mevcut şartlara kolayca adapte olabilmenin püf noktalarını inceliyor. Ries bu kitabında startup projelerini uygulamaya dökmenin ipuçlarını anlatıyor.

Eric Ries, girişimci ve Startup Lessons adlı blogun sahibi. Ürün stratejisi konusunda pek çok startup’a ve büyük şirkete danışmanlık hizmeti de sunuyor.

Bu kitabı niçin okumalısınız?

Bu kitabı okuduğunuzda startup’ınızı lüzumsuz riskler almaktan kurtararak nasıl faaliyete sokabileceğinizi, bir startup kurarken onu nasıl kalıcı bir vizyonla piyasaya sürebileceğinizi detaylı bir biçimde anlatıyor.

Kitabı okuyan kişilerden biri şöyle bir yorum yazmış:

“Keşke bu kitabı 30 sene önce okusaydım. İş hayatımda karşıma çıkan pek çok zorluğu kolayca çözebilirdim. Eğer kendi işinizi kurmayı planlıyorsanız bu kitabı mutlaka okuyun.”

8. İşinizi Yeniden Keşfedin – Jason Fried

En iyi girişimcilik kitaplarından biri olarak görülen bu kitapta Jason Fried, iş kurmanın ve onu büyütmenin inceliklerini ele alıyor. Küçük ve büyük şirketlerin uygulayabileceği pratik tavsiyelerle bezeli kitapta ayrıca müşteri hizmetlerine de ayrı bir yer veriliyor.

Jason Fried;  Basecamp, Writeboard, Backpack gibi önemli platformların sahibi.

Bu kitabı niçin okumalısınız?

Bu kitabı okuduğunuzda Fried’in kendi deneyimlerinden hareketle küçük bir iş fikrinin nasıl onlarca milyon dolar değerlik bir şirkete ulaştırıldığını göreceksiniz.

Kitabı okuyan kişilerden biri şöyle bir yorum yazmış:

“Bu kitabı okurken büyük zevk aldım. Modern ve pratik anlamda iş hayatına dair farklı bakış açıları içeriyor.”

9. Sıfırdan Bire – Peter Thiel

“Sıfırdan Bire”, Peter Thiel’in Paypal’u kuruş ve satış sürecinde ve Facebook’a yatırım yaptığı dönemde edindiği deneyimleri ele alıyor.

Bu kitabı niçin okumalısınız?

Eğer aklınıza gelen tüm işlerin daha önce birileri tarafından hayata geçirildiğini düşünüyor ve bu konuda umutsuz hissediyorsanız bu kitabı okumanız gerek, çünkü Peter Thiel, mevcut bir şeyin daima daha iyi bir forma sokulabileceğini ileri sürüyor. Bu bağlamda inovasyon konusunda oldukça değerli dersler taşıyor söz konusu kitap.

10. 100 Dolarlık Başlangıç – Chris Guillebeau

“100 Dolarlık Başlangıç”, 9-5 mesaili iş sisteminden kurtularak kişinin kendi istekleri ve tutkuları doğrultusunda çalışabileceğini ayrıntılı bir biçimde ele alan şahane bir kitap. 100 dolarlık bir sermaye ile tam zamanlı bir iş kurmanın püf noktalarını ele alıyor Chris Guillebeau bu kitabında.

Tutku, beceri ve müşteri üçlüsünün dengeli bir biçimde nasıl iş fikrine dönüştürülebileceğini anlatan kitap, düşük bütçelerle kendi işini yapmak isteyen küçük girişimcilerin mutlaka okuması gereken keyifli bir kitap.

11. Rakibini Yere Ser – Gary Vaynerchuk

“Rakibini Yere Ser” tutkusunu tam zamanlı işe çevirmek isteyenler için rehber niteliği taşıyan, okuması çok keyifli bir kitap. Özellikle sosyal medya ve içerik üretimi konularında ilerlemek isteyenlerin mutlaka kitaplığında yer almalı.

Eğer tutkunuzu ve hobinizi para kazanabileceğiniz bir platforma dönüştürmek istiyorsanız kendinizi markalaştırmanız, hikaye anlatımında profesyonelleşmeniz ve içeriklerinizle öne çıkmanız gerek.

Gary Vaynerchuk da üslubu ve tutkusuyla bu konuları şahane bir biçimde ele alıyor.

12. İş Modeli Üretimi – Yves Pigneur

“İş Modeli Üretimi” müşteri ihtiyaçlarınızı analiz ederek nasıl kendi şirketinizi kurabileceğinizi detaylı bir biçimde ele alıyor.

Değer önerisi, pazarlama türleri, müşteri grupları, müşteri ilişkileri, planlama gibi pek çok konuda bildiklerini açıkça anlatan Yves Pigneur P&G, Amazon, Lockheed Martin, Tesla gibi devasa şirketlere danışmanlık hizmeti de veriyor.

13. İş Dünyası Maceraları – John Brooks

Şirket yönetimi, borsada yatırımcılık, iş değişikliği gibi pek çok konuda Wall Street’te uzun seneler çalışmış birinin deneyimlerini okumak ufkunuzu açacaktır. Bu kitap da tam olarak bunu yapıyor.

ABD borsalarının arka planlarında yaşananları okuyarak yatırımcı ve girişimci olarak daha mantıklı kararlar verebilirsiniz bu kitabı okuduktan sonra.

14. Düşün ve Zengin Ol – Napoleon Hill

Başarılı ve zengin insanların ortak alışkanlıklarını ele alınduğu bu kitap 20 yıllık bir süreçte 500 farklı kişiyle yapılan görüşmeler sonucu elde edilmiş.

Dünya çapında milyonlarca satan bu kitap size fırsat yaratma ve karşınıza çıkan fırsatları değerlendirme konusunda önemli bilgiler veriyor. Karar verme süreçleri, verilen karara sadık kalma, yeni beceriler edinmenin kısa yolları gibi konularda da kitapta önemli bilgiler yer alıyor.

15. Zor Şeyler Hakkında Her Şey – Ben Horowitz

“Zor Şeyler Hakkında Her Şey: Kimsenin Söz Etmediği Start-Up Sırları” CEO’ların vermek zorunda olduğu zor kararların arka planını ele alıyor.

Ben Horowitz bu kitabında kendi hayatından hareketle üst düzey yöneticilerin sahip olması gereken meziyetleri inceliyor.

16. Yeni Dünyada Daha Akıllı, Daha Hızlı, Daha Başarılı Olmanın Sırları – Charles Duhigg

Kendi işinin sahibi olmak gün içinde onlarca zor karar vermek anlamına gelir. Bu kitabı okuduktan sonra nörobilim, psikoloji ve davranışsal ekonomi alanlarında yapılan araştırmalardan elde edilen verileri karar verme süreçlerinize nasıl dahil edebileceğinizi öğreneceksiniz.

Kitabın yazarı Charles Duhigg şöyle diyor:

“Küçük işletmeler için verimlilik, başarı veya iflas demektir ancak verimlilik yekpare bir kavram değildir.”

Bu kitabı verimlilik ve karar verme alanlarında ufkunuzu açabilmeniz için okumanızı tavsiye ederiz.

17. 4 Saatlik Hafta – Timothy Ferriss

Kitabın tam adı şöyle: “4 Saatlik Hafta – Az Çalış, Çok Kazan ve İyi Yaşa!”

Kulağa şahane geliyor, değil mi?

Timothy Ferris, haftada 80 saat çalışarak aylık 3000 dolar para kazandığı günlerden haftada 4 saat çalışarak aylık 40.000 kazanç elde etme sürecine nasıl geçtiğini anlatıyor bu kitapta.

Yani zaman yönetimi ve akıllı çalışma kavramları bağlamında mutlaka okumanız gereken, çok popüler bir kitap bu.

18. Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı – Stephen Covey

Dünyanın en çok satan kişisel gelişim kitaplarından biri olan “Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı”nda Stephen Covey, fırsatları görme ve değerlendirme, fırsat yaratma ve değişime uyum sağlama konularında ünlü ve başarılı insanların hayatlarını analiz ediyor.

19. Mutluluk Dağıtmak & Kar, Tutku ve Amaca Giden Yol – Tony Hsieh

Ünlü alışveriş sitesi Zappos’un CEO’su Tony Hsieh, kurumsal kültüre dair kendi vizyonunu anlatıyor bu eserde. İşini sevmeyen personele 2000 dolar ödeme yaparak onları işten çıkaracak kadar müşteri memnuniyetine birincil derecede önem veren Hsieh, Zappos’u yıllık 1 milyar dolar kazanç elde etme yöntemlerini de bu kitapta açık açık anlatıyor.

Müşteri memnuniyeti ve müşteri kazanma konularında yeni şeyler öğrenmek istiyorsanız bu kitabı mutlaka okumanızı öneririz.

20. Sınırlarını Zorla – Sheryl Sandberg

Facebook’un (META’nın) Mark Zuckerberg’den sonraki ikinci ismi olan Sheryl Sandberg’in 2010 yılında yaptığı TED konuşmasından hareketle yazılan bu kitapta, kadınların iş hayatındaki yerine odaklanılıyor. Sheryl Sandberg kişisel hayatı, bilimsel veriler ve pratik tavsiyeler ile kadınların nasıl iyi bir kariyer elde edebileceğine dair çok önemli şeyler anlatıyor. Elbette kitaptan kadın girişimciler kadar erkek girişimciler de istifade edebilir.

21. Yenilikçinin İkilemi – Clayton Christensen

Harvard Üniversitesi’nde akademisyen olan Clayton Christensen, inovasyon kavramı üzerine yıllarını vermiş bir kişi. Steve Jobs, Jeff Bezos, Elon Musk gibi büyük girişimcilerin çok önemsediği bu kitap yeni teknolojik gelişmelerin iş hayatındaki yansımalarını anlatıyor.

Yani şirketlerin inovasyondan ne anlamaları gerektiği, inovasyonun nasıl yapılması gerektiği, inovasyon trenini kaçıran şirketlerin akıbetleri gibi pek çok konuda ufuk açan bilgiler mevcut söz konusu kitapta.

Yeni “inovasyon” kavramı hakkında esaslı bir metin okumak istiyorsanız bu kitap tam size göre.

22. Düşünmeden Düşünebilmenin Gücü – Malcolm Gladwell

Neden bazı insanlar daima doğru karar verirken bazılarımız öğle yemeğinde ne yiyeceğine bir türlü karar veremez? Neden bazılarımız iç sesine kulak verirken bazılarımız tereddüt eder?

Malcolm Gladwell bu kitapta karar verme konusunda önemli ipuçları veriyor ve iyi karar verebilen insanların fazla düşünmediklerini, esas olarak önem verdikleri kıstaslar üzerinden pratikçe karar verdiklerini ileri sürüyor.

Hayli ilginç bir kitap, ilginç bir konu.

23. Kendi Nedenini Bul – Simon Sinek

Simon Sinek, iş yerinde insanlara ilham verebilmeniz için sizin de ilham dolu olmanızı istiyor. Simon Sinek’e göre dünyanın en önemli liderleri aynı anda düşünüyor, hareket ediyor ve iletişim kuruyor. Bu kitapta Simon Sinek’in ‘Altın Daire’ adını verdiği yöntemle işinizi, ekibinizi ve şirketinizi sağlıklı bir şekilde büyütmenin metodlarını öğreneceksiniz.

24. Drive – Daniel Pink

Nasıl motive oluruz ve nasıl motive ederiz, sorularını cevaplamak üzerine yazılmış çok iyi bir kitap. Bu kitapta Daniel Pink, bizi motive eden şeyin aslında kendi hayatımıza yön vermek, yeni şeyler öğrenmek ve kendimizi geliştirmek olduğunu ileri sürüyor. Ayrıca motivasyon kavramının otonomi, ustalık ve amaç gibi bir üçlü sac ayağı üzerinde durduğunu ifade ediyor.

Bir şeyler yapmak için kendinizi bir türlü motive edemiyorsanız bu kitabı okuyarak içinizde kendinizi motive etmenin yollarını öğrenebilirsiniz. İşinizi, mesleğinizi, okuduğunuz okulu sevmiyor ve daha başka şeyler arıyorsanız bu kitabı okumak size sağlıklı ve kalıcı çözümler geliştirme konusunda yardımcı olacaktır.

25. Ayakkabı Gurusu – Phil Knight

Nike’ın kurucusu Phil Knight, 17 yaşında bir genç iken babasından ödünç aldığı 50 dolar ile bir ayakkabı şirketi kurdu. Phil Knight’ın otobiyografisi niteliğindeki bu kitapta Knight, kendi başına bir şey kurma arzusunu ve Bill Bowerman ile yaptıkları yoldaşlığı detaylarıyla anlatıyor. Yüksek hedefleri olan ve bu uğurda tutkusunun peşinden giden bir insanın ilham verici hikayesi… Mutlaka okunmalı.

Kaynakça: Girişimcilik Kitapları

–>
0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Yoğun Bir Günü Planlamanın Püf Noktaları

Zaman değerli bir varlıktır, özellikle küçük ölçekli bir işe sahipsen milyon tane şey yapman gerekiyormuş gibi hissedersin. Zaman yönetimi uzmanı ve "Onun bunu nasıl yaptığını biliyorum: Başarılı kadınlar zamanlarını nasıl ayarlar" adlı kitabın yazarı Laura Vanderkam Business Insider'a yaptığı açıklamada "Birçok küçük işletme sahibi, hızlı yürümeyen işler için çalışma günleri dahilinde zaman yaratmazlar" der. Ama iş hayatında işleri halletmenin temel maddelerinden birisi günün büyük bölümünü kullanmaya başlamaktır.