Girişimcilik Hakkında 4 Hakikat

15 yıl önce, girişimci olma arzunuzu dile getirdiğinizde insanlar sizi bir deli yerine koyardı. Fakat işler değişti. Bugün, en zekice ve saygın yollardan biri haline geldi. Öyle ki; ekonomimizi kurtardığını ve kültürümüzü bir adım daha öteye taşıdığını söyleyebilirim.

 

Rüya ”işler” hızla ortadan kayboluyor. Artık normal olan kendi ideal iş fırsatını oluşturmak. Fakat birçok insan girişimciliğe bulanık bir bakış açısıyla girer, tüm ihtiyacınız olanın tutku ve iş etiği olduğunu düşünür.

 

Bu tarz insanlar birkaç güçlü hakikati anlamadıkları ve düzgün bir bakış açısı yakalamadıkları sürece boşa kürek çekecekler. Siz, ya risk almaktan kaçınacaksınız ya da başarılı olacaksınız, fakat ikisini birden gerçekleştiremezsiniz. Girişimcilik gerçeğe dönüşen bir rüya olabilir, fakat bu hakikatleri bilmelisiniz.

 

1. Kolay değil, ancak buna değer.

 

Eğer girişimci olmak kolay olsaydı, herkes olurdu. Aynı zamanda da bu kadar değerli olmazdı. Hedefler ne kadar büyük olursa, zorluklar da o kadar büyüktür. Mükâfat ne kadar büyük olursa, yolculuk da o kadar zor olur. Girişimcilik yolunu seçtiğiniz an, zorluklar baş gösterecektir. Girişimci olma konusunda gerçekten ciddi olup olmadığınız, karakterinizi ve inancınızı test edecektir.

 

Siz mücadelenin diğer tarafındaki mükâfatlara yoğunlaşmalısınız. Kendi kendinizin patronu olmanın, kendi çalışma saatlerinizi kontrol etmenin, diğerlerine ilham vermenin ve finansal özgürlük yaratmanın ne kadar güzel olduğunu gözünüzün önüne getirin. Yücelik için çabaladığınızda, kargaşa peşinizi bırakmaz. Savaşmak yerine bunu kabul etmeniz çok önemli. Güçlü olmak tek seçeneğiniz olana kadar ne kadar güçlü olduğunuzu asla bilmeyeceksiniz.

 

2. Beceriklilik nihai kaynaktır.

 

İnsanların çoğu bir iş kurmak için kaynaklarının olmadığını söyleyecektir. Bu kaynağa olan inanç yapısı, birçok insanı kurabilecekleri birinci sınıf şirketlerden ve başarılı olmaktan alıkoyar.

 

Büyük girişimciler, ne olursa olsun kaynaklarını üst seviyeye çıkarmak için bir yol bulur. Sınırlı kaynaklara inanmazlar ve nihai kaynakların onları becerikli kılan duygular ve hisler olduğunun bilincinde olurlar. Tony Robbins harika bir şekilde şöyle diyor: ”Beceriklilik nihai kaynaktır.”Daha becerikli olmak için gereken duygular nelerdir? Paranız yoksa fakat yeterince hayal gücünüz varsa, parayı bulabilir misiniz? Yeterli kararlılık ve bağlılık ile işleri yoluna koyabilir misiniz?

 

3. Etkisi altında olduğunuz çevre; sizi ya bitirir ya da götürür.

 

Yeni girişimcilerin en zayıf yanı; zihinlerini diğer insanların negatif etkileri altında bırakmaktır. Sizi destekleyen istisnai bir bağlantınız yoksa başarıya ulaşmak için ihtiyacınız olan kişiye dönüşmek zordur.

 

Başarılı girişimciler kendilerini; onlara öncülük eden, zorlayan, büyük düşünmelerine yardım eden güçlü bir etki çemberiyle çevrelemek için her şeyi yaparlar. Başarı, kiminle arkadaş olduğunuzda yatar, bu yüzden çevrenizdekilerin bilincinde olun. Birçok şeyi sistematize edebilirsiniz, fakat zaman bunlardan biri değil. Bu yüzden doğru kişilerle harcadığınızdan emin olun.

 

4.Alışkanlıklar, ilhamı gölgede bırakır.

 

Alışkanlıklar her zaman ilhamı gölgede bırakacaktır. Sürekli bir hareket için ilhama ihtiyacınız olur, fakat alışkanlıklarınız eninde sonunda başarınızı veya başarısızlığınızı belirleyecektir. Seminerler ve konferanslardan sonra, sadece katılan %5’in öğrendiklerini kullandığı söyleniyor. Neden? İlham kısa vadelidir ve anlık olarak iyi hissettirir, fakat onu sağlayan aktiviteden sonra biter.

 

Tüm zamanların en iyi ilham kaynağının, yeni alışkanlıklar sonucu meydana gelen gelişimi ve sonucu görmek olduğunun farkına vardım. Yeni bir alışkanlık düzenine başladığınızda, yeni hayatınızda uzun süreli bir değişiklik görene kadar buna kenetlenin. Büyük girişimciler düşünceden çok davranışa ve alışkanlıklara yoğunlaşırlar. Düşünmek önemlidir, fakat hayata geçirmek hayatidir.

 

 

Bu makale yfsmagazine.com’da Peter Voogd tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*