Girişimcilik İçin Hazır Olduğunuzun 5 Göstergesi

Girişimci olmak herkesin harcı değildir. Bazıları doğru zamanı bekler. Bazılarının ise güvenceye ihtiyacı vardır. Ancak girişimci olma kararı verenlerin çoğu aslında doğru bir zihniyete sahip değildir. Eğer siz de girişimciliğe adım atmak istiyorsanız aşağıdaki özelliklere sahip olmanız gerekiyor. Girişimcilik hiç de kolay değildir, ancak belki de sizin akıl sağlığınız için gerekli de olabilir.

Girişimci olmak herkesin harcı değildir. Bazıları doğru zamanı bekler. Bazılarının ise güvenceye ihtiyacı vardır. Ancak girişimci olma kararı verenlerin çoğu aslında doğru bir zihniyete sahip değildir.

 

Eğer siz de girişimciliğe adım atmak istiyorsanız aşağıdaki özelliklere sahip olmanız gerekiyor. Girişimcilik hiç de kolay değildir, ancak belki de sizin akıl sağlığınız için gerekli de olabilir.

 

İşte girişimciliğe hazır olduğunuzun 5 göstergesi:

 

1. Kabınıza Sığamıyorsunuz

Eğer bir işiniz varsa ve maaşınızdan memnunsanız mutlu olmanız gerekir. Normal insanlar işte böyle düşünüyor. “İşin olduğu için minnettar ol”. Ancak siz ne mutlu ne de minnettar olabiliyorsunuz. Aynı yerde, aynı insanlarla, aynı programla 20 yıl daha çalışacak olmayı düşünmek bile havlu atmanıza sebep oluyor.

 

Bir işiniz olması sizi mutlu etmiyor. Eğer kabınıza sığamıyorsanız, sığmak istemediğinizdendir. Eğer başkası için çalışmaktan memnun değilseniz, kendi işiniz için çalışmaya hazırsınız demektir.

 

2. Diğerlerinden Farklı Düşünüyorsunuz

Apple “Farklı Düşün” sloganını bir jenerasyonun kartviziti haline getirdi. Sizin açınızdan farklı düşünmek ise sorunlara hızlı ve etkili çözümler bulabiliyor olmak. Bazı şeyleri yapmanın farklı yolları sizin aklınıza bir anda geliveriyor. Hatta diğer insanların bazı şeyleri geliştirmeyi hiç düşünmeden nasıl hep aynı yapabildiğine şaşırarak bakıyorsunuz.

 

Bazı sabahlar derin uykunuzdan aklınızda yeni bir fikirle uyanıyorsunuz ve bunu kâğıda geçiriyorsunuz. Biri size ikilemde kaldığı için geldiğinde ya da haberleri izlerken çözülmesi gereken bir sorunla karşılaştığınızda hemen beyin fırtınası yapmaya başlıyorsunuz. Aklınız bir düşünceden öbürüne zıplıyor ve her zaman yenilikçi bir düşünce peşinde koşuyor. Eğer siz de farklı düşünüyorsanız girişimci olmaya hazır olabilirsiniz.

 

“Dün yaşananlara kaygılanmak yerine yarını icat edelim” -Steve Jobs

 

3. Her Zaman Değişimden Yanasınız

Facebook’un gelişimciler için bir mantrası vardı, “Hızlı hareket et ve bir şeyleri kır”. Şirketin Genel Müdürü Mark Zuckerberg kurallardaki bir hatayı düzeltmek için mottoyu yeniledi ancak prensipte verilen fikir hala aynı. Siz iş yerinizde patrona fikir veren kişisiniz. Her zaman daha iyi bir yol olduğunu biliyorsunuz ve bu yeni yolu denemeden mutlu olamayacağınızın da farkındasınız.

 

Muhtemelen aile üyeleriniz size “İyi olan şey bırak iyi kalsın” ya da “Bozuk olmayan bir şeyi tamir etmeye çalışma” cümlelerini birden çok kez kurmuştur. Bu sizi ciddi anlamda çılgına çevirir. “İyi olan şey” size saçma gelir. Siz her şeyin “en iyi” olmasını istersiniz. Eğer sürekli değişim istiyorsanız belki de girişimci olmaya hazırsınızdır.

 

4. Sınırlarınız Olmasına Dayanamıyorsunuz

Bir yöneticiniz var. Onların da yöneticileri var. Sonrası muhtemelen şirketin Genel Müdürü. Siz de muhtemelen yapısı daha karmaşık bir şirkette çalışıyorsunuz. Sonuç itibariyle şirketin başındaki kişi siz değilsiniz. Siz karar veren merci olmak istiyorsunuz. Sizin değişiklik isteğiniz etrafınızdaki insanların engellemeleri yüzünden sonuç vermiyor. Sonra da maaşınızı alıyorsunuz. “İş tanımı”nızda yazan görevlerin karşılığı neyse o parayı alıyorsunuz. Piyasa ortalamasından yüksek bir maaşı talep etmeyi aklınızdan bile geçirmeyin.

 

Etrafınıza bakın. Büyük paralar kazanan ve işleri yolunda giden insanları inceleyin. Onların sınırları yok, o zaman sizin de sınırlarınız olmamalı. Girişimci olmak tüm sınırlarınızı kaldırmanızı sağlar.

 

5. Girişimci Olmanızın Mümkün Olduğundan Eminsiniz

Siz çılgınsınız. 3, 4 ya da bir düzine yeni şey denemiş bir insansınız. Aileniz sizden, muhtemelen başkalarından asla almayacakları ürünleri üstün pazarlama yetenekleriniz sayesinde satın aldı. Girişimcilikle ilgili kitaplar okudunuz, konuşmaları dinlediniz.

 

Aklınız en tepede. Think and Grow Rich (Düşün ve Zengin Ol) kitaplığınızın başköşesinde bulunuyor ve Twitter’dan da Richard Branson’ı takip ediyorsunuz. Girişimciliklerle ilgili sosyal medya gruplarına üyesiniz ve küçük işletmelerden alışveriş yaparak bir başkasının da hayallerinin peşinden koşmasına yardımcı olmaya çalışıyorsunuz. Sizin sadece inancınız yok, aynı zamanda bilgilisiniz de. Zaman ve çaba sizi başarıya ulaştırmaya yetecek iki şey. Eğer özgür olmanın mümkün olduğunu biliyorsanız o zaman girişimci olmanızın vakti gelmiştir.

“Bu dünyada güvenlik diye bir şey yoktur, sadece fırsat vardır” – General Douglas MacArthur

Güvenceli, stabil bir işte kalmanın binlerce sebebi var. Tabii eğer böyle bir şey olmadığını düşünüyorsanız sizin durumunuz başka.

 

Eğer yukarıdaki maddelerden biri bile sizin için geçerliyse girişimci olmaya hazır olabilirsiniz. Ancak eğer bu maddelerden en az ikisinin doğru olduğunu hissediyorsanız girişimci olmaya hazır olduğunuz neredeyse kesindir. Hayallerinizin peşinden gitmezseniz bunun tek suçlusu siz olursunuz.

 

Bu makale addicted2success.com‘da Troy Stoneking tarafından yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

İlk Müşterileriniz Neden Çok Önemlidir?

Eğer şansınız yaver giderse yüzlerce hatta binlerce müşteriyi hedefleyebilirsiniz -şansın yanında akıllı olmanız da gerekiyor- hatta belki de milyonları. Tabii bu ne sattığınıza göre değişiyor. Tabii diğer firmaların da müşteri hizmetleri prensiplerini kurarken ellerinde tutmaya çalıştığı müşteriler o yüzlerce binlerce hatta milyonlarca müşteri. Ancak bu tutumda bir hata var ve çok sayıda işletmenin tehlikeli bir yola girmesine sebep oluyor. Gerçekte bu binlerce, milyonlarca müşteri aslında işe başlarken sahip olacağınız bir avuç müşteriden daha önemli değil.