Girişimcilik Vakfı Başvuru Serüvenim | Asıl Serüven Şimdi Başlıyor

Türkiye Girişimcilik Vakfı, benim üniversiteye girdiğimden beri parçası olmak istediğim bir topluluktu. Gizemli olanın değerli olması misali yüz binlerce başvuru arasından 40 kişinin kabul olması, girişimcilik ekosisteminin tam merkezinde olması açıkçası benim çok ilgimi çekiyordu.

Ne zaman başvurmaya başladım?

Öncelikle Girişimcilik Vakfı ile tanışma yılım 2017’ye dayanıyor. 2017’nin Mayıs ayında GİRVAK e-posta bültenine abone olduğumu bilirim. Hatta ilk aldığım e-postayı da burada paylaşmaktan mutluluk duyarım.

2017’deki başvuruya liseli olduğum için katılamamıştım, 2017 Haziran ayında 11. sınıfı bitirmiştim ve 2017 – 2018 sezonunda 12. sınıf öğrencisiydim. 2018’in sonuna geldiğimizde artık üniversite öğrencisiydim ve kendilerine yeni başvurunun ne zaman açılacağını sormuştum, akabinde 2019 yılında yeni başvuruların açılacağı cevabını almıştım. Bu süreçte e-posta aboneliğim devam ediyordu.

Araya sıkıştırmam gerekirse Girişimcilik Vakfı’na lisede başvurma motivasyonum sektöre yeni girişimdeki heyecanımdan kaynaklanıyordu. Bilirsiniz 2017 yıllarında yazılım ve girişimcilik iç içeydi, ben yazılım içeriklerini sosyal medyada takip ediyordum ve paralel olarak karşıma hep girişimcilik içerikleri çıkıyordu. Girişimcilik içerikleri takip ettikçe de Girişimcilik Vakfı ile karşılaşıyordum.

Girişimcilik Vakfı’na girme isteği, sektörün cazibesi ile 2018 Eylül’ünde İstanbul’a gelince kendimi haftada 3 etkinliğe birden girerken buldum. Olabildiğince hızlı kendimi geliştirmeye çalışıyordum. Bu süreçte 7 Eylül 2018 tarihinde Girişimcilik Vakfı’na attığım mail ile yeni başvuruların 2019’da açılacağını duyunca normal sürecime devam ettim.

Girişimcilik sektörüne Ataforum projemle devam ederken yazılım dünyasında da aktif çalışmama devam ediyordum. Bu süreçte Airpreneurs programına başvurmak istemiştim. Fakat projemiz kabul olmadı.

2019 yılında ilk Girişimcilik Vakfı başvurumu yaptım. CV aşamasından geçmiştim, 4 Eylül 2019 tarihinde ikinci aşamaya kabul olduğumu öğrenmiştim. İkinci aşamada, video montaj yeteneklerime güvenerek sinematik bir video hazırlamak istemiştim.

Bu video ile işin özü çok fena gaza gelmiştim. Tekrar tekrar izliyordum, arkadaşlarıma paylaşmaları için yazıyordum. Video aşamasını bu video ile geçmiştim ve artık 3. aşamada, kişilik testindeydim. Kişilik testini yapıp gönderdikten sonra sonuçlar açıklanınca 4. aşamaya geçemediğimi gördüm. Bunun akabinde neden geçemediğimi analiz etmem lazımdı.

İlk Başvurumda Neden Kabul Almadım?

Benim kendi analizim şuydu, birincisi az tecrübeliydim. 2019 Eylül’ünde daha yeni 1. sınıfa geçiyordum, kurumsal tecrübem yoktu, her ne kadar etkinlikler stajlar ile dolu bir hazırlık yılı olsa da elle tutulur bir tecrübem olduğunu düşünmedim. İkincisi video aşamasındaki montaj fazlalığı ve ezberdi. CV’mi videoya çevirmiş gibi hissetmiştim. Üçüncüsü ise yine tecrübesizliğimden doğan kişilik testi tutarsızlığıydı. Kişilik testinde ekip yönetimi, girişim yönetme gibi sorular da mevcut. Bunlarda tecrübesizliğimden dolayı zannedersem, tutarsız cevaplar verdiğimi düşünüyorum.

Videonun Başlığında Dediğim Gibi, Hatalarından Ders Al…

İlk başvuru reddinden sonra normal hayatıma devam ettim. Çalışmalarıma devam ettim, bunları zaten blog yazılarımda detaylı yazmıştım, ama hepsini okumaya uğraşmak istemezseniz geçmiş yıllarımı özetlediğim 2018 Analizi 2019 Hedefleri, 2019 Analizi 2020 Hedefleri • En dolu yılımsın 2019 !,  2020 Analizi, 2021 Hedefleri2021 Analizi 2022 Hedefleri – İstediklerimi Almaya Başladığım Bir Yıl yazılarımı okuyabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim, eksik gördüğüm noktaları otomatik olarak yaptığım çalışmalarla düzeltiyordum. Kervan yolda düzülür hesabı, gerektiğinde hata yaparak gerektiğinde gereksiz işlerle uğraşarak bi dolu tecrübe sahibi olmaya devam ediyordum.

2020’de Girişimcilik Vakfı Kapıları Ufak Ufak Açılıyor

O dönemde lisede ve üniversite hazırlık yılımda Ataforum, sonra IstanbulAR, TeachARKit ve en son Pantropik adını taşıyan bir projem vardı. 2019 sonlarında Ataforum.net tarih içerik platformunu talep yetersizliğinden dolayı bir Artırılmış Gerçeklik projesine dönüştürmek istemiştim. Burada Mert arkadaşımla çalışmıştım, proje İstanbul’un ünlü yerlerini Artırılmış Gerçeklik teknolojisiyle tanıtmayı amaçlıyordu. Bayağı bir müşteri ve mentör görüşmesinden sonra projeye Asiye arkadaşımı da dahil ettim ve müşteri yorumları ile projeyi EdTech projesi olarak pivot ettik ve TeachARKit oldu. Bunların hepsini tek tek başka bir blog yazımda açıklayacağım. Neyse uzatmayayım, TeachARKit ile biz Next2020 programına Ocak 2020 yılında başvurduk ve kabul olduk. Bir yandan proje kapsamında çalışıyor, projeyi geliştiriyor, bir yandan program kapsamında eğitim alıyorduk.

Next2020’den eğitim alırken, 2020 Mart ayında Android Akademi programına yapmış olduğumuz başvurunun olumlu olduğunu ve 500 küsur takımdan 40 kişi içine seçildiğimizi öğrendik. Daha sonra adını Pantropik yaptığımız projemiz ile iyice geliştik ve her iki programda da finale kalmıştık. Girişimcilik Vakfı’nda adımız iyice duyulmuştu, ayrıca proje yönetirken iyice pişmiştik.

İki program içindeki sürecimizi Pantropik’i anlattığım başka bir blog yazısında anlatacağım.

Yeni Başvuru Deneniyor

2020’de Girişimcilik Vakfı’nın iki ayrı programında çalışmak büyük bir milestone olmuştu. Bu zaman diliminde Genç Finans Kulüp gibi, Türkiye Finans Yöneticileri Vakfı gibi kurumsal yerlerde de bulunuyordum, Arya Women gibi bana farklı bakış açısı kazandıran topluluklarda yönetim kurulundaydım, freelance çalışırken ticareti öğreniyordum. Neyse, iki programdaki çalışmalarımız devam ederken Fellow programına tekrar şansımı denedim. CV aşamasını geçtim, video aşamasını da aşağıdaki video ile geçtim.

2020 başvurumda 3. aşamada kişilik deseni yerine mülakat vardı. 15 dakikalık bir mülakat gerçekleştirdik. Mülakat tecrübem daha tecrübeli olmuştu, 2019 yılında başta Startersland gibi eğitimler ve 2020 yılındaki Android Akademi ve Next2020 tecrübeleri, Finans Kulüp gibi kurumsal tecrübelerim olduğu için heyecansız geçmişti. Mülakatı da geçmiştim, fakat 4. aşamada yine kişilik testi gibi bir test gelmişti ve ben yine o testten elenmiştim. Ama şunun motivasyonu vardı, bu sefer bir aşama daha ilerlemiştim.

2020 Fellow 4. aşamada elendiğimi öğrendiğim mail gelmeden önce -2020’nin son ayları- Next2020 EdTech Summit’imizi yapmış, programın finalinde sunumumuzu yapmıştık fakat ilk üçe girememiştik. O videoyu da aşağıya ekliyorum:

Hem 4. Aşamaya kadar ilerlememden dolayı, hem de her iki programın finalisti olmamdan dolayı GİRVAK beni bazı e-posta listelerine almıştı. Biraz biraz kapılar aralanmıştı artık benim için.

2021 yılına geldiğimizde Android Akademi final sunumumuzu da gerçekleştirmiştik:

Bu Demo Day’den sonra artık her yaptığım iş daha elle tutulur ve profesyonel hale büründü. Udemy kurslarım satıyordu, Freelance çalışma olayında yurtdışına açılmıştım, 2021 haziranında full-time işe girecek, sigortam başlayacaktı, tüm yaptıklarımın meyvesini almaya başlamıştım ve 2021 Eylül’ünde 3. sınıf olacaktım.

Mutlu Sona Yaklaşıyoruz

Temmuz ayında yeniden başvurduğumda 1. aşamayı geçtiğim haberini aldım. 138 bin küsur kişi arasından 10 bin kişi arasına seçilmiştim. 2. Aşama da yine bir video çekmiştim fakat bu video, diğerlerinden farklıydı. Hatalarımdan ders almıştım, artık prodüksiyona ya da süse değil, kendi anlattığım şeye odaklanmalıydım. Minimum montajlı fakat sıfır ezber konuşmalı, tamamen doğal bir video çekmeyi tercih ettim ve gördüm ki iyi oldu. Artık son 650 arasındaydım.

3. Aşamada bir Alumni ile mülakatım vardı, mülakata tamamen doğaçlama girmek istemiştim. Ezbere girdiğimde yapmacık olduğumu daha önceki başvurularımda farketmiştim. Tamamen kendimi anlattığım bu mülakatta atmosfer gayet iyiydi ve sohbet havası vardı, bu aşamayı da geçtim ve son 372 arasına kaldım.

4. Aşamada geçen senelerden biraz daha detaylı, yani sadece kişilik değil, zeka sorusu gibi çeşitli sorular vardı. Yazının üst bölümlerinde bahsettiğim tecrübesizliği aşmıştım, artık bu sorulara tutarlı cevaplar verebilirdim ve verdim, son 200 kişiye kaldım.

Son aşamaya gelmiştim. Son aşama, mütevelli heyeti ile olacak olan mülakattı. Heyecanım artmıştı, ilk defa son aşamaya gelmiştim. Fakat bu heyecanıma yenilmedim, yine doğaçlama katılmayı tercih ettim. Karşıma Erhan Hoca çıkmıştı, o da eğitim sektöründeydi ben de eğitim sektöründeydim, sohbet ortamı yine oluşmuştu ve sürekli güldüğümüz, muhabbet ettiğimiz bir mülakat olmuştu. Mülakat bittiğinde sonucu çok önemsemedim çünkü mülakattan çok keyif almıştım, bana bu bile yeterdi.

Ve Mutlu Son

23 Kasım 2021 benim için her zaman özel olacak. Çünkü bu tarihte, Girişimcilik Vakfı Fellow programı için 138.612 kişi arasından 41 kişiye girdiğimi öğrenmiştim, aynı zamanda Erasmus için başvurduğum vize başvurusu kabul olmuştu, 180 günlük vizem olmuştu İspanya için. 31 Ocak – 13 Ağustos 2022 tarihleri arasında İspanya Salamanca Universitesi’nde eğitim görecektim. İkisi de 2-3 senedir uğraştığım şeylerdi ve aynı gün ikisinin başarısını edinmiştim.

Girişimcilik Vakfı’na kabul olma serüvenim böyle fakat asıl serüven şimdi başlıyor. Hatalarımı, eksiklerimi kapatarak geldiğim bu noktada yeni hatalar yapacağım, eksiklerimi keşfedeceğim ve yine bunları kapatarak, üzerine koyarak hayatımı ilerleteceğim. Yeni başvuranlara tecrübelerime dayanarak şu tavsiyeleri verebilirim:

  • En önemli tavsiyem yapmacık olmayın. Gördünüz, ilk iki başvuru videom yapmacıktı. Montaj çok iyiydi ama konuşma sanki bir yerden okuyor gibiydi. İki videoda da okuma yapmadım sadece sözlere falan bakmıştım, ama ezber yapmıştım. Bu da doğallığı yok etmişti. Son videoda ve mülakatlarda tamamiyle kendim oldum, testleri cevaplarken neysem o olarak işaretledim.
  • Heyecan yapmayın. Heyecan yapınca söyleyeceğiniz şeyleri söylemiyorsunuz, bu da GirVak’ın sizi yanlış tanımasına ve yanlış değerlendirmesine sebep oluyor.
  • Kendinizi analiz edin. Elendiğiniz aşamada yaptığınız analiz ve düzeltmeler, size hayatınızda da çok büyük katkı sağlıyor, diğer işlerinizde de kendinizi geliştirmiş oluyorsunuz otomatik olarak.

Burada müthiş dostluklar var, müthiş imkanlar, etkinlikler, değerler, alınacak verilecek şeyler var. Muhteşem bir macera beni bekliyor, biliyorum…

–>

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*