Girişimcilik Vakfı Fellow Programı ile Sen de Kendi Yolunu Çiz!

“Siz başkaları için hayatını yaşayanlardan mısınız yoksa kendi hayatını yaşayanlardan mı? Peki kendinizi yaşamak istiyor musunuz?”

 

-Evet, kendimi yaşamak istiyorum diyorsanız lütfen yazıyı okumaya devam edin aksi takdirde bu yazı sizi ilgilendirmiyor. Bu yazıda formüller tavsiyeler yok .Sadece içinizdeki potansiyelin farkına varmanıza yardımcı olacak birkaç yol var. Bunlar için ise sadece 10 dakikanızı ayırmanızı istiyorum. Pişman olmayacağınıza söz veriyorum. Hazır mısınız?

 

“Herkes ölür ama herkes gerçekten yaşayamaz.”

Victor Hugo

 

Şimdi lütfen elinize kağıt kalem alın ve aşağıdaki üç soruyu kendinize sorarak cevaplayın.

 

Hayattaki Amacınız ne?

Değerleriniz nedir?

Gelecek Hayaliniz nedir?

 

Peki neden bu üç soru? Çünkü nerden başlayacağımızı ve nasıl yapabileceğimizi bilmiyoruz. Aslında cevaplar uzakta değil kendimizde. Metin Hara’nın dediği en güzel cümlelerden biri olan “KENDİMİZİ İDRAK ETMEK” işte tam bu demek.

 

Şu anki mutsuzluğunuzdan bahsedelim birazcık. İki neden var aslında: Bunlardan ilki hayatın size yaşattığı veya dayattığı zor koşullar, ikincisi ise kolaya kaçmak, olmaya değil sahip olmaya çalışmak. Burada ilkini çözmek için psikanaliz vb. yollar gerekiyor. Benim değinmek istediğim asıl konu ikincisi. İşte tam burada çözüm için uzağa değil en yakına, kendimize bakmak gerekli. Araştırmalara göre günümüzdeki intiharların ortak bir noktası var: “Hayattan zevk alamayıp, amacını kaybetmek” Evet sahip olmak sizi bir yere kadar tatmin edip mutlu edebilir ama ya sonra?

 

Size şu soruyu sormak istiyorum: Gerçekten mutlu musunuz? Sıkılıyorum kelimesini çok mu dillendiriyorsunuz? O zaman size şunu söyleyebilirim: Mutluluk hormonunuzu sahip olduklarınıza bağlamak yerine kendi kendinize salgıladığınızdaki coşkuyu hiçbir yerde bulamayacağınız nörobilimciler tarafından kanıtlanmış durumda. Bu da kendiniz ile yapacağınız psikolojik kontrat aslında. Kendinize gerçekten mutlu olmak istediğinizi ve bunun için gerekenleri yapacağınıza söz veriyorsanız devam edebiliriz.

 

Şimdi yukarıdaki 3 soruyu takiben belki bazılarınızın bildiği belki bazılarınızın yeni duyacağı ve işinize çok yarayabileceğini düşündüğüm bir modelden bahsetmek istiyorum. Simon Sinek’ın Golden Circle diyagramı(İnsan motivasyonun Altın Çemberi olarak da adlandırabiliriz). Bu çember kalbinizdeki nedenden yola çıkarak onu nasıl gerçekleştirebileceğinize ışık tutuyor. (Dilerseniz kendisinin TedTalk’u burada https://www.youtube.com/watch?v=qp0HIF3S)

 
a

 

Hayallerinizi, değerlerinizi, amaçlarınızı bir çember içine alarak devam edelim. Bu sizin hayattaki var olma nedeniniz.

 

Şimdi nasıl bunları gerçekleştirebileceğinizden bahsedersek bu bölümde kendinize bir yol çizmeniz gerekiyor. Bu da ikinci halka. (İşte benim için tam burada Fellow Programı devreye girdi.)

 

Ve son halkadaki soruda da hayallerinizi ve amaçlarınızı ne ile gerçekleştirebileceğinize cevap veriyorsunuz.(Ürün)

 

Bu sizin yaşam çemberiniz.

 

Tabi bunları gerçekleştirmemize engel olan, bizi frenleyen önyargılarımız var. Şimdi o yargıları olumlayarak çemberin etrafına yazmanızı istiyorum.

 

Ve son olarak sizden isteğim çaba. Yani duyularınızı keskinleştirin, harekete geçin ve esnek olun.  Bu çemberinizi muhafaza edin ve mutsuz olduğunuz anda sizi asıl mutlu edenin bu çember olacağını unutmayın.

 

Bütün bunları anlattım çok güzel, ama nasıl size bugün bunları anlatabiliyorum?

 

Benim hayatım Girişimcilik Vakfı ile değişti. Hayattaki amaçlarım hayallerim ve elbet değerlerim vardı ama Fellow programı sayesinde katıldığım konferanslar, Fellow Up’lardaki motivasyon konuşmaları Fellow arkadaşlarım ile paylaşımlarım, yurtdışı gezilerimiz ile kendime olan farkındalığım artarken, bu hayallerimi nasıl ve ne şekilde gerçekleştirebileceğimi keşfediyorum. Özünde, hayatta önemli olanın değerleriniz çerçevesinde amaçlarınızı ve hayallerinizi gerçekleştirmek için adım atmak gerektiği yani girişmek gerektiğini veren bir kültür Fellow Programı. İyi ki başvurmuşum, iyi ki kendimi yaşıyorum. Siz de kendinizi yaşamak için Fellow Programına başvurabilirsiniz.

 

Başvuru için : http://girisimcilikvakfi.org/form.php

 

Öykü Kurtoğlu

Fellow ’14

 

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*