Girişimcilik Vakfı Fellow Programı Mülakat Soruları

Bir kötü, bir de iyi haberim var. Önce kötüyü vereyim; başlıkta clickbaitlendiniz:( yani bu yazıda mülakat sorularını bulamayacaksınız. İyi haber; yazının amacı mülakatta hangi soru gelirse gelsin kendinizi hazır hissetmenizi sağlamak. 

Ben Sizi Tanıyorum!

Yapacağımız ilk şey Yönetim Kurulu üyelerini araştırmak! Mülakatlarda karşınızdakini tanımak çok önemli ve bu gelecek sorulara hazırlanmaktan çok, mülakatta daha rahat hissetmeniz için. Emin olun ne kadar çok bilgiye sahip olursanız, ne kadar çok araştırdıysanız o kadar kendinize güvenli giriyorsunuz mülakata. (denendi, %100 çalışıyor)

Heyecan Dorukta

Sırada en basit ama en önemli önerimiz var: mülakata geç kalmayın. Hatta olabildiğince erken gidin ki; diğer fellow adaylarıyla tanışın, heyecanınızı paylaşın. Heyecan demişken mülakatta heyecanlanmanız dünya üzerindeki en normal olay olabilir. Bunu sizle mülakatı yapanlar da çok iyi biliyor. “Kesin elim ayağıma dolaşacak” diye düşünüp kendinizi daha da germeyin, bırakın heyecanlanın.

Mülakat Kombini:)

Ne giymeliyiz konusu. Bence mülakatlarda en iyi kıyafet akılda kalmayan kıyafettir. Ön plana çıkarmanız gereken tarafınız kıyafet değil. Takım elbiseyle gelmeyin. Kişisel olarak business casualı bile fazla buluyorum. Günlük kıyafetlerinizle gelin. Aynaya baktığınızda düzgün göründüğünüzü düşünüyorsanız gayet yeterli.

Yanlış Cevap Diye Bir Şey Yok

Mülakat sorularının neredeyse tamamı tek bir doğru cevabı olmayan sorular. Ah yanlış cevap verdim, of keşke şunu söyleseydim gibi durumlara kendinizi sokmayın. Şu an şok olacaksınız ama: “ilham aldığınız kişi sorulduğunda illa Elon Musk demek zorunda değilsiniz!” Burada kritik bir öneri geliyor: sorulara verdiğiniz cevapları mutlaka kısaca açıklayın. Örneğin; ilham aldığınız kişi soruldu, sadece Elon Musk diyerek bitirmeyin. “Şu, şu nedenlerle Elon Musk” konseptinde cevaplamaya çalışın.

O Arkadaşınıza Söyleyin

Kendisini olduğundan başka biriymiş gibi göstermeye çalışmasın. Mülakatı yapan Yönetim Kurulu üyelerinin çok tecrübeli insanlar olduğunu unutmasın. Soruları karşısındakine göre değil, kendisine göre cevaplasın.

Mülakat Sonrası

Her fırsatta söylediğim için artık birçok kişi öğrendi ama:) yüz yüze mülakat sürecini iki kez yaşadım. İlk yıl mülakattan çıkınca “çok iyi geçti, kesin seçildim” derken seçilemeyip, ikinci yıl “of çok kötü geçti, kesin olmadı” derken seçildiğimin haberini aldım. Çok isteyip seçilememenin de seçilmenin de hissiyatlarını çok iyi biliyorum. O nedenle sonuç ne olursa olsun sormak istediğiniz bir şey olursa ya da konuşmak isterseniz bana mail atabilirsiniz.

Fellow Programı, -kendisi henüz farkında bile olmasa- Türkiye’deki bir üniversite öğrencisinin dahil olmaktan en çok mutlu olacağı program. Seçildikten sonra bunun fazlasıyla tadını çıkaracaksınız, merak etmeyin;)

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*