Girişimcilik Vakfı Seçim Süreci, Neler Yapıyoruz & Vakıfta Tıp Öğrencisi Olmak

Girişimcilik ailemizin şimdilik tek tıp öğrencisi olan Fellow’uyum. Son iki haftadır okul arkadaşlarımdan, tıp Fakültesi öğrencilerinin aktif projeler sürdürdüğü Türk Tıp Öğrencileri Birliği ve EMSA (Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği) bünyesinde aktif çalışmakta olduğum takım arkadaşlarımdan en sık gelen sorulardan yola çıkarak ailemizi anlatmak, spesifik olarak bir tıp öğrencisi için vakfın önemine değinmek ve sizlerden aldığım tüm soruları ve yanıtları da özetlemek istedim.

Girişimcilik ailemizin şimdilik tek tıp öğrencisi olan Fellow’uyum. Son iki haftadır okul  arkadaşlarımdan, tıp Fakültesi öğrencilerinin aktif projeler sürdürdüğü Türk Tıp Öğrencileri Birliği ve EMSA (Avrupa Tıp Öğrencileri Birliği) bünyesinde aktif çalışmakta olduğum takım arkadaşlarımdan en sık gelen sorulardan yola çıkarak ailemizi anlatmak, spesifik olarak bir tıp öğrencisi için vakfın  önemine değinmek ve sizlerden aldığım tüm soruları ve yanıtları da özetlemek istedim. Öncelikle Girişimcilik Vakfı, üniversite öğrencilerine girişimciliği aşılamak, onları girişimci olmaya teşvik etmek ve bu sayede Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişmesini sağlamak amacı ile 2014 Nisan ayında kuruldu. Girişimcilik Vakfı’nın Fellow programına başvuru yapabilmek için sağlanması gereken temel şartlar ise: Türkiye’de ikamet edip TC Vatandaşı olmak, üniversitesi öğrencisi ve 17  yaşından büyük olmak. Seçim sürecine çok kısa değinip sonrasında biz neler yapıyoruz bunları paylaşmak ve benim için Vakfın en önemli anlarını sizlerle paylaşmak istiyorum (seçim kriterleri hakkında bu blogda bulabileceğiniz çeşitli yazılara mutlaka göz gezdirmenizi öneririm). Fellow programına katılacak yeni takım arkadaşlarımız yenilikçi ve bilimsel bir seçim süreciyle belirliyor. Altı adımdan oluşan seçim süreci, içimizdeki girişimcilik potansiyelini belirlemeyi hedefliyor.

 

1. CV Puanlama

Online olarak doldurulan CV’nin puanlanması. Unutmayın,son başvuru tarihi 19 haziran 2016!

 

2. Video

Girişimcilik Vakfı Fellow Programı’na dâhil olmak için “Programa başvurma motivasyonun ne?” ve “Neden girişimcilik?” sorularının cevaplandığı, maksimum üç dakikalık bir YouTube videosu hazırlanması.

 

Video kısmının en önemli yanı şu: Dün vakıf yönetim kurulu başkanımız Sina Afra’nın da canlı yayında değindiği gibi, (yayın kaydını Girişimcilik Vakfı Facebook hesabından izleyebilirsiniz). İlk  sene altı bin, ikinci yılında ise 30 bin başvuru almış vakfımıza, başvuran öğrencileri kâğıt üzerinde değil ilk kez yüzyüze gördükleri; hayallerimizi, ideallerimizi, bizim için girişimciliğin ne anlama geldiği yani bizi asıl anlatan kısım bu aşama. Telefonu karşımıza koyup ben şuyum burda okuyorum vs. seklinde değil gerçekten gözünüzü kapatıp üstünde düşündüğünüz sizi gerçekten yansıtan yenilikçi ve özenli bir video bekliyorlar. 3 dakikalık videomuz seçim sürecinde çok önemli bir nokta. Geçmiş yıllardan Müge Ulusoy ve Doruk Tekin’in videolarına göz atabilirsiniz. Sina Bey her iki video için de “Akılda kalıcıydı ve izlemenizi öneririm.” diye bahsetti.

 

3. Enneagram Kisilik Deseni

Bireyin günlük ve iş yaşantısındaki davranış önceliklerini, kendini nasıl ifade ettiğini anlamaya yarayan kişilik envanterinin online olarak doldurulması.

 

Bu teste kendinizi olduğu gibi aktarmanızı, tümüyle doğal olmanızı ve gerçekten olduğunuz kişiye göre testi yanıtlamanızı öneririm. Kendinize karşı dürüst olun ve her soruyu özenle okuyun. Dün soru cevap kısmında gelen sorulardan biri şuydu; vakfa seçilmek için karakter tipimiz mutlaka Intuition mı olmalı? 16 farklı kişilik tipinin olduğu bir sisteme göre değerlendirilen bir testten geçiyoruz. Bu test 100 girişimci ile yapılmış ve girişimcilerin profillerinin yoğun olduğu bazı bölgeler  gözlenmiş. Adayların bu bölgelere yakın olmalarına göre bir değerlendirme yapılmış (şunu da belirtmek de fayda var aramızda pek cok farklı kişilik tipi var kendi aramızda konuşmuştuk yani illa tek bir tip seçiliyor gibi düşünmeyiniz).

 

4. Visual Questionary

Başvuranın karakterini daha iyi anlamak amacıyla beş dakika süren görsel testin yanıtlanması.

Bu kısım şekiller, resimler yani adından anlaşıldığı üzere görsellik odaklı bir test.

 

5. Online Mülakat

Adayların ön seçim komitesi ile online olarak mülakat yapması.

 

6. Yüzyüze Mülakat

Tamamlanan adımların genel değerlendirmesi yapıldıktan sonra, adayların Yönetim Kurulu üyeleri ile mülakat. Mülakata dair yaşadıklarımı yazının en sonunda anlatacağım.

 

0 Shares:
1 yorum
  1. Cansu Merhaba,
    Ben de 3. dönem tıp fakültesi öğrencisi (4e geçiyorum artık tabi) olarak başvurumu yaptım. Beni çeken ekibin kalitesi oldu. Ancak kaygılarım var elbette. Ben Erzurum’da okumaktayım ve artık hastaneye geçiyorum. Zorunlu toplantılarınıza katılmak zor olmuyor mu, bizim gibi devam zorunluluğu olan bölümler için?
    Bir sorum daha da sen seçilen tek tıp öğrencisi misin yoksa kalmayı başarabilen mi? 🙂

    Sevgilerimle,
    Rozerin Şengül

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

GİRVAK Maceram ve Başvuracaklara Önerim

“Hayat, nefes aldığımız anların toplamından değil, nefesimizi kesen anların toplamından oluşur.” Romantik komedi türünde çok sevdiğim bir film olan “Hitch” filmdeki baş karakterin sözleri bunlar. Bazı insanları duyarız, kısacık ömürlerinde her gün bambaşka şeyler başarmış ve meraklarıyla geleceği aydınlatırken bir değil sanki bin ömür yaşamışlardır. İşte ben de 27 ve 28 Ekim'de öyle iki gün yaşadım ki, bir ömre sığmayacak kadar tecrübe edindim ve bir ömür boyu tanışmamın mümkün olmadığı onlarca müthiş insanla tanıştım: Ben bir Fellow olmuştum.

Fellow Programı Seçilme Sürecim

Fellow Porgramı yeni dönem başvurularının açılmasına günler kalmışken bu yazı da başvuru yapacak olan yeni dönem Fellow adaylarının aklındaki sorulara cevap vererek Fellow Programı'na seçilme sürecimi anlatacağım. Başlamadan önce şunu belirtmek istiyorum, Fellow olmak istiyorsanız sizi uzun ve heyecanlı bir süreç bekliyor. Programın seçim süreci 6 aşamadan oluşuyor ve her adımda farklı bir macera ile karşılaşıyorsunuz.

Geleceğe Emek

Üniversite yıllarında kendimizi biraz daha iyi tanıyoruz ve kendimizi aşmak için çabalıyoruz. Bu çabamıza belki de en büyük…

Bağdat’ı Almaya Çalışmak

ağlarda ve patikalarda bacaklarım parçalandığında, susadığımda bile yolumdan dönmediğimi biliyorum; çünkü bir kere yola koyulmuş olmak zincirleme reaksiyonu başlatmış oluyordu. Gerçek başarı da buydu. İçimizdeki tahta putları yıkıp reaksiyonu başlatmak, reaksiyonu tamamlamaktan daha mühimdi aslında.

Kelebek Etkisi

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Her insan dünyada iz bırakmaya çalışır ünlü yazarlar, bilim insanları, şairler yaptıklarıyla veya yapıtlarıyla iz bırakıyorlar ve tarihe…