Girişiminiz İçin Alan Adı Seçimi

Girişimlere isim vermenin gülünç trendleriyle hepimiz birçok kez karşılaşmışızdır. Bitly, Borkly, Barnly, Molestly, Strinkingly, Happily, Crappily, Maply, Morply, Dottly gibi isimlerle, Silikon Vadisi’nin saçma sapan isimler sorunu çokça tartışıldı, çokça da dikkat çekti.

 

Girişimlerin yeniliğe yatkınlıklarını vurgulamak için akılda kalacak isimler arayışında olmalarına rağmen, bu isimler çoğu zaman saçma ve kafa karıştırıcı oluyor.

 

Daha da önemlisi, bunların marka haline gelmesi büyük bir bütçe olmadığı sürece zor oluyor. “Sanıyorum insanların böyle gülünç isimler seçmesinin nedeni girişimlerin böyle yapması gerekliliği” Catchword Brand Name Development marka danışmanı Laurel A. Sutton böyle diyor. “Yaratıcılıklarını, farklılıklarını ve sürüden ayrı durduklarını göstermek istiyorlar – bunlar büyük şirketlerin sahip olmadığı özellikler.”

 

Marka ismi sorunlarının çoğu .com domain’lerinin eksikliklerinden kaynaklanıyor. Farklılık arayışı ile birleştiğinde bu durum, girişimlerin isim seçeneklerini yeniden gözden geçirmelerine sebep oluyor. Ly, lee, ve li uzantılarını seçen şirketler .com isteklerinden vazgeçiyorlar.

 

Gerçekten de, yeni nesil girişimlerin asıl odak noktası yenilik, ancak harika bir marka ile saçma sapan bir isim arasında ince bir çizgi bulunuyor.

 

Muhteşem .io ve .me

 

Girişim topluluğunun özellikle teknoloji alanında .io uzantılarında artış görülüyor. Geliştiricinin bakış açısına göre .io mantıklı bir alan adı seçimi. Geliştiricilerin dünyasında, .io input/output ( girdi/çıktı) anlamına geliyor, bu da alanı teknoloji olmayan girişimler için uygun bir konsept olmuyor. Bu ortamda, diğer ccTLD (ülke kodlu üst düzey domain) alternatif olarak yardıma geliyor: .me uzantılı alan adları.

 

ME alan adları, özel markalaştırma potansiyelleriyle kişiselleştirmeye çok uygun görülüyor. Aynı zamanda girişimlerin, ya da özel markaların, standart .com uzantısından daha kısa ve akılda kalıcı bir isim edinmelerine imkan veriyor.

 

Google, WordPress ve Facebook’a bakalım, bunlar URL kısaltma amacıyla .me alan adı kaydı yapmışlardır. Bu durum, şirketiniz için alan adı seçerken dikkat etmeniz gereken ‘ne kadar kısa o kadar akılda kalıcı’ mottosunu doğruluyor.

 

Kilit Nokta Şeffaflık

 

Kişiselleştirmenin yanı sıra, şirket ismi ve alan adı seçerken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da bilgilendirme. Yani, URL’ye iş alanınızla alakalı bir anahtar kelime eklerseniz, insanların nasıl bir şirketle karşı karşıya olduklarını anlamalarını kolaylaştırmış olursunuz.

 

Bunu yapmanız, şirket sitenizin neye odaklı olduğunu arama motorlarına doğrudan belirttiği için SEO avantajlarını da beraberinde getirecektir. Bu noktada, anahtar kelime yerleştirmesinde abartıya kaçmamak (yani site sıralamasını yukarı çekmek için gereğinden fazla anahtar kelime kullanmamak) elbette önemlidir, çünkü bu durum beklenenin tersi etkiye sebep olabilir. Bir şirket adının markalaşabilmesi için .com alan adına sahip olması şart değildir. Üst düzey yüzlerce jenerik alan adı (gTLD), özellikle .me gibi akılda kalıcı olan alan adları varken, girişimlerin akıllıca bir alan adı seçmek için birçok seçeneği mevcut.

 

Bu makale  yfsmagazine.com’da Sarah Green tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

İşinizi Büyütmeden Önce Avukatınıza Sormanız Gerekenler

Pek çok küçük işletme sahibi, gündelik konulara reaksiyon göstermek için epey zaman harcar, ama kritik konularda aksiyon almanın önemini göz ardı eder. Aynı çaba ve azmi iş büyütme konusunda da göstermek gerekir. İşinizi büyütmeden önce yapılan hukusal planlamalar başarı ve başarısızlığın en önemli koşuludur.