Yeni bir iş kurma fikriniz ne kadar iyi olursa olsun iyi bir başlangıç yapabilmek için sağlam bir nakit akışına ihtiyacınız var.
Nakit akışı, her işin en önemli parçasıdır. Satış yapmak ve ürünlerinizi müşterilerinize teslim etmek tabii ki çok güzel, ancak parayı alamadığınız takdirde o kadar da güzel değil. İşletmenize sağlam bir nakit akışı sağlamak, vücudunuza kan akışını sağlamak gibidir – o olmadan işlerin yürümesi mümkün değil.
Küçük işletmelerin çeşitli sebeplerden dolayı nakit akışı sorunu yaşaması sık karşılaşılan bir durum. Pek çok müşteri küçük bir işletmenin kendisine kestiği faturadansa, daha büyük şirketlerin faturasını öncelikli görüyor, yani müşterinizin ödeme listesinde alt sıralara düşebilirsiniz. Ancak işletmenizin sonraki yıllarda da güçlü kalmasını istiyorsanız bu engeli aşmalısınız. Eğer nakit akışınız güçlü olmazsa işletmenizin ömrü uzun olmayacaktır, bu yüzden benim kendi işletmemde bu sorunu çözmek için attığım adımlara bir göz atın.
Faturaları zamanında kesin. Fatura kesmediğiniz sürece müşterileriniz ödeme yapamaz. Faturalarını zamanında kesmediği için nakit akışı sorunu yaşayan şirketlerin sayısını bilseniz çok şaşırırsınız. Fatura kesmek için sabit bir protokolünüz olmalı (örneğin her ayın 1’i gibi), ve faturalar gecikme olmadan kesilerek müşterilere gönderilmedi. Faturanın birkaç gün geç kesilmesi bile o ayki nakit akışınızı ciddi şekilde etkileyebilir.
Proaktif olun. Müşterilerinize faturayı ödemeleri için belirli bir zaman tanımak (örneğin 30 gün) çok önemli. Bu süre zarfında ödemeyi almak için hiçbir şey yapmayacaksınız. Ancak ödemenin son günü gelip çattığında eğer ödemeyi hala almadıysanız alacaklı olduğunuz miktarı tahsil etmek için proaktif olun. Müşterilerinizin hızlıca ödeme yapabilmesi için çoğu zaman tek bir telefon görüşmesi yeterli olur. Bu telefon görüşmeleri suçlayıcı ya da düşmanca olmamalı. Yalnızca muhasebe departmanını arayarak ödemenin durumunun ne olduğunu sorabilirsiniz. Bu sayede işlemler hızlanabilir, ve siz de ödemenizi alabilirsiniz.
Esnek olun. Bir işletme sahibi olarak, diğer işletmelerin de ne gibi sorunlarla karşı karşıya kalabileceğini düşünün. Fatura keserken en az birkaç müşterinizin de nakit akışı sorunu yaşamakta olabileceğini ve bu yüzden de ödemeyi zamanında yapamayacaklarını aklınızda bulundurun. Bu olduğunda ise ödemeyi taksitlendirerek almayı kabul edin. Böylece alacağınız miktarın en azından bir kısmını işletmenize kazandırabilirsiniz.
Nakit indirimi teklif edin. Müşterilerinize hızlı ödemeler için bir miktar indirim teklif etmek nakit akışını sağlamanın iyi bir yolu, özellikle ayın ilk günlerinde, ödemelerin yavaşlaması ihtimali olduğunda. Faturada gerçekleşen az miktarda bir indirim bile müşterilerinizi ödeme yapma konusunda motive edecek ve onları ödemenin son gününden önce ödeme yapmaya itecektir.
Satın alımlarınızı gözden geçirin. Nakit akışının iki yönü vardır: Gelen para ve giden para. Paranızı kısa sürede müşterilerinizden tahsil etmek güzel, ancak nasıl para harcadığınızı gözden geçirmek de size kazanç sağlar. Aldığınız şeyleri daha ihtiyacınız olmadan mı alıyorsunuz? Herhangi bir indirim almadan ödemelerinizi önceden mi gerçekleştiriyorsunuz? Nakit akışı sorununuzu çözmek, harcadığınız parayı en uygun şekilde yönetmek kadar kolay olabilir.
Nakit akışınızı gözden geçirmek ve bu konuda ciddi gelişmeler kaydetmek, ancak işletmenizin mali durumunu dikkatle takip etmekle mümkün olabilir.
Bu makale businesscollective.com’da Enrico Palmerino tarafından yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.