Girvak Alumni Dilan Tulan’dan video aşaması için tavsiyeler!

Girişimcilik Vakfı başvuru sürecinin en sancılı, en çetin ve de belki de sınırlarımızı en çok zorlamamızı sağlayan aşamasına geldik: motivasyon videosu çekmek. 

Benim için bu aşama bir videodan daha fazlasıydı. Süreç, motivasyon videosu çekmekten; kendimi tanıma yolculuğuna, yaratıcılığımın sınırlarını keşfetmeye ve kendi dünyama başkalarını misafir etmeye dönüştü. 

Yaratıcı olmak, aradığımız ilhamı bulmak, düşüncelerimizi toparlayıp üretken ve orijinal bir işe dönüştürmek neredeyse hepimiz için büyük bir “challenge”. Bu zorluğu aşmak için herkesin kendine has bir yöntemi olduğuna inananlardanım. İyi uyuyun, su için, birden çok işle meşgul olun gibi genel tüyolara kolayca ulaşabileceğinizi düşündüğüm için, bu yazımda size yaratıcılığın teorisinden ve günün sonunda ona nasıl ulaşabileceğinizden bahsedeceğim. Unutmayın burada yazdığım her şey sadece bir yol ve bu yollardan milyonlarcası var. 

Ben yaratıcılığın her zaman bir “eşik geçme” olduğuna inanırım. Bunu ister Gladwell’in Tipping Point’ine ister nöral aktivasyon teorilerine benzetin; günün sonunda kendimizi beslediğimiz kadar yaratıcıyız. Daha iyi anlamak için yaratıcılık sürecini ateş yakmaya benzetebiliriz. Önce ateşin ne olduğunu, nasıl yakılması gerektiğini öğreniriz. Daha sonra bir süre sadece yakıt atarız, sanki hiç yanmayacakmış gibi gelir ama biz yine de yakıt eklemeye devam ederiz. Ve ateş gerekli yakıtı aldığı noktada bir anda yanmaya başlar. Eğer koyduğunuz yakıtın sadece miktarına değil kalitesine de önem verirseniz, işte o zaman uzun süre yanan güçlü bir ateş elde etmiş olursunuz. Kısaca ateşin, yaratıcılık; yakıtın da okuduğumuz her kitap, dinlediğimiz her podcast ve konuştuğumuz her insan olduğunu düşünebiliriz. Yaratıcılık sürecinin anlamlı bir keşfe –benim video sürecim gibi- dönüşmesi de ancak kendinizi beslediğiniz yakıtın kalitesiyle mümkün olur. Peki ateşin nasıl yakıldığını anlamak, ateşi anlamak ve en kaliteli yakıtı bulmak mümkün mü?

Yaratıcılık Üzerine

Yaratıcılığı anlamaya çalışan birçok insan var dünyada. Benim şahsi favorilerim iki adaş: Max-Planck’tan Simone Kühn ve Radboud University’den Simone M. Ritter.Kühn, yaratıcılığın nöral yapıdaki değişime etkisi, Ritter de yaratıcılığın nasıl arttırabileceği üzerine çalışmakta. İkisinin de makalelerine, en alttaki linkten ulaşabilirsiniz. Sizin için özetleyecek olursam: 

  • Kühn’e göre yaratıcılık, nöral yapıyla ilintili ama bilişsel geliştirme ile arttırılabilen bir süreç. Bu süreci, insan boyunun uzamasıyla ilişkilendirip örnekleyebiliriz. Mesela, Mina’nın genetik  yapısı boyunun maksimum 180 cm olmasına el veriyorsa, doğru beslenme ve sporla Mina 180 cm olabilir, ama ne yaparsa yapsın 181 cm olamaz. Aynı şekilde çevresel destekleyicilerden yoksun kalıp 160 cm’de de kalabilir. Yaratıcılık da  bu şekilde düşünülebilir, belirli bir maksimumu var ama kendi maksimumunuza ulaşmak sizin elinizde (Kühn et al., 2013). Bu düşünce bana hep umut verir, çünkü tam maksimumum burası derken; bir de bakmışsınız daha ilerisi var ☺
  • Simone Ritter de bu maksimuma ulaşmanın yolları üzerine çalışan bir akademisyen.  Örneğin, meditasyonun tarzından bağımsız olarak meditasyonun yaratıcı performansı arttırdığını savunur (Ritter, et al., 2016). Ritter, ayrıca rekreasyonel seyahatlerin çalışanları seyahatlerden uzaklaştırarak farklı deneyimler sunduğunu ve oluşan olumlu duyguların da yaratıcılığı pozitif yönde etkileyebileceğini söyler (Ritter et al., 2014). Son olarak da Ritter’a göre, yeni ve alışılmadık olanı keşfetmeye  yatkın olmak veya bu uğurda çabalamak da yaratıcılığı arttırıcı etki gösterir (Ritter et al., 2018). 

Yaratıcılık sürecini az çok anladıktan sonra da geriye onu beslemek kalıyor. Sizinle bana iyi gelen, size de iyi geleceğini düşündüğüm birkaç kitap paylaşıyorum. Keyifli okumalar! 

Kitaplar:

  • Abstract City – Christoph Niemann
  • Think Twice: Harnessing the Power of Counterintuition – Michael J. Mauboussin
  • Nudge – Richard H. Thaler
  • Where Good Ideas Come From – Steven Johnson
  • Spark : How Creativity Works – Julie Burstein 
  • The Creative Habit – Twyla Tharp

Eğer yaratıcılığın nöral ve bilişsel yapısına veya yaratıcılığınızı nasıl geliştirebileceğinize dair bir arayışınız veya sorularınız varsa bana her zaman ulaşabilirsiniz! Makaleler çok, konular derin, yolumuz uzun ☺ 

İlhamla kalın! 

Simone M. Ritter’in araştırmaları için :  https://www.researchgate.net/profile/Simone_Ritter2

Simone Kühn’ün araştırmaları için: https://www.researchgate.net/profile/Simone_Kuehn

Dilan Tulan

–>

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*