1.Fellow Programı ile nasıl tanıştın? Süreci ve fellow olduktan sonra hayatında neler değişti biraz anlatır mısın?
Bir arkadaşım “Girvak” diye bir şey var, baksana demişti. Her şey yalnızca bu kılavuz sözcükle başladı.
Off! Neler mi değişmedi! Girvak ile ilk tanıştığımda yıl 2015’ti. Ben ODTÜ’de başladığımı bölümümü sevmediğim için bırakmış, üniversiteye sil baştan Bilkent’te Endüstri Mühendisliği’nde başlamış ve ikinci sınıfı bitirmiştim. Birbirine komşu bu iki kampüsteki kültür uçurumunda kaybolmuş, tekrar eden akademik süreçtense epeyce bunalmıştım. Tıkandığımı hissettiğim bir dönemdeydim, beni bu karmaşadan çıkarabilecek bir şeylerin arayışı içindeydim. Girvak can suyu oldu diyebilirim. Vakıftan ve fellowlardan aldığım destek her manada bana çok iyi geldi. O sıkışmışlık haline başka bir gözle – Girvak gözüyle – bakmaya başladım.
Programın başlamasıyla özellikle Türkiye girişimcilik ekosistemini daha yakından tanımaya başladım. Dünyadaki teknolojik gelişmeleri takip etmeye daha da heveslendim. Eşi benzeri olmayan, ilham verici, çok samimi yaşam öyküleri dinledim. İlham aldığım gençlerle –şimdi pek çoğu arkadaşım olan gençlerle – tanıştım.
2. Fellow’ken hiç unutamadığın bir anın var mı? Anlatabilir misin?
Fellow olmak biraz da yollarda olma hali… Vakıfla ilgili etkinlikler için sık sık şehir dışına gitmemiz gerekiyordu. Fellowlarla bekleme salonlarında karşılaşıp uzun uzun sohbet edişlerimizi, kahkahalarımızı unutamıyorum.
3. Şu an neler yapıyorsun? Geleceğin için planların var mı? Bir sonraki adımın nedir?
Şu anda kurumsal bir şirkette veri analitiği ekibinde çalışıyorum. Her gün yepyeni şeyler öğrenmeme olanak sağlayan, mutlulukla yaptığım bir işim var. Şu andaki odağım işimde uzmanlaşmak.
Gelecek planımsa değişebilir, kariyerimde gururla sahiplendiğim köklü değişiklikler yaptığım oldu. Misyonumu tamamladığımı düşündüğüm veya herhangi bir sebeple mutsuz hissettiğim noktada planlarımı yeniden şekillendirebilirim. Günlük hırslar veya uzun vadeli hedeflerle içinde bulunduğumuz anı kaçırabiliyoruz. Zaman çok kıymetli, bunun farkında olarak yaşamaya çalışıyorum. Hedefim bu kısıtlı zamanda mutlu ve sağlıklı olmak; bu amaçtan uzaklaştığımı hissettiğim noktada değişiklik yapmaya hazırım. Tek hayat var, gençlik geri gelmeyecek!
4. Bize kendi girişimcilik serüveninden ve girişimci bakış açısının hayatına etkilerinden bahsedebilir misin?
Girvak ile birlikte girişimcilik ekosistemini daha yakından gözlemlemeye
başladım.Girişimcilerin çözüm odaklı iş yapma biçimi beni cezbetti ve ardından farklı startuplarda staj yaptım. Çok öğrendiğim, severek çalıştığım, birbirinden çok farklı deneyimlerdi. En önemli kazanımımsa kendi kendime öğrenmeyi öğrenmekti. Startup ortamında problem çözmek için soru sorabileceğiniz kişi fazlasıyla meşgul, çoğu zaman yalnız başınızasınız.
İki buçuk yıldır kurumsal hayatta çalışan biri olarak Girvak ile kazandığım vizyon beni kurumsal hayatta proaktif yapıyor diyebilirim. Fırsat yakaladığımda şöyle bir ihtiyaç var, yeni bir şey mi denesek diyorum, kafamda hep iş yapma biçimi ile ilgili fikirler dönüyor.
5. Girvak’tan öğrendiğin “Give back” kültürünü kendi hayatının içerisinde ve gelecek planlarında kullanıyor musun?
Give Back bana göre toplum veya bireyin ihtiyaçları ile sizin yetenek ve gücünüzün eşleştiği yerde kendiliğinden oluşan bir süreç. Yapmak için yapılan Give Back’in sürdürülebilir olduğuna inanmıyorum. Bazen geri vermeye hazır değilsinizdir, bu kadar basit.
Pandemi döneminde sevgili alumni arkadaşım Başak (Feyzioğlu) ile bir sohbetimizde ikinci el eşya kültürüne bakışımızın birbirine ne kadar benzediğini keşfettik. Çılgın tüketim kültürü ve doğaya verdiğimiz zarar ikimizin de çokça düşündüğü şeylermiş. Şimdi kullanılmış eşya kültürünü nasıl yayabiliriz konusunu sorguluyoruz. Bu kültürü yayabilir, “Give Back” yapabilir miyiz? Elbette. Bu bir sosyal girişime de dönüşebilir kendi aramızda paylaşım yapabileceğimiz Facebook grubu gibi naif bir oluşuma da ya da hiçbir şeye. Bu tamamen yetenek ve niyetimizin toplulukta ne kadar karşılık bulacağı ile ilgili.
Buna ek olarak çalışma hayatımda öğretmeyi ne kadar çok sevdiğimi, bunun beni de beslediğini farkettim. Birkaç yıl önce geçtiğim yollardan geçmiş stajyer arkadaşlarıma bir şeyler öğretmeyi çok seviyorum. Planlarımda fellowlarımıza özel temel veri görselleştirme eğitimi var. Mesela mentörlük ettiğim gençlerden biriyle veri analitiği ile ilgili makaleler okumak, üzerine konuşmak isterim, bu da yukarıda bahsettiğim gibi mentörlük ettiğim kişinin öğrenme ihtiyacı ile örtüştüğü sürece anlamlı.
6. Son olarak şu an bu röportajı okuyanlar için bir tavsiye vermen gerekse bu ne olurdu?
Girvak başvuru süreci olumsuz sonuçlanan gençlerin hayal kırıklığına şahit olduğumda üzülüyorum. Ancak unutmamak gerek ki Girvak sizin karşınıza çıkan fırsatlardan yalnızca biri. Seçenekler sonsuz, şansınızı kendiniz yaratabilirsiniz!