Girvak Alumni’den Süleyman Bağırgan ile Mezuniyet Sonrası

0
2711

1. Fellow Programı ile nasıl tanıştın? Süreci ve fellow olduktan sonra hayatında neler değişti biraz anlatır mısın?
Girişimciliği sevdiğimden ve Karabük Üniversitesi Girişimcilik Lisans öğrencisi olduğumdan dolayı Mayıs 2014 tarihinde haberleri gördüğümde vakfın kurulduğunu okumak mutluluk vericiydi. O günden itibaren vakfı yakından takip etmeye başladım hayliyle” fellow” programına başvurma motivasyonum oluştu.
Fellow olduktan sonra hayatında neler değişti biraz anlatır mısın?
Hazırlık bittikten sonra girişimcilik Lisans 1. Sınıf öğrencisi olduğumda fellow seçilmiştim. Akademik anlamda kendimi yeni geliştirmeye başlamışken fellow olmak benim için çift girişimcilik linans okumak gibiydi. İşin akademik kısmını öğrenmeye devam ederken fellow olarak işin pratik kısmını öğrenmeye başladım. Çevremdeki hemen hemen herkese girişimciliğin doğru bir kariyer fırsatı olduğunu deneyimlediğimi söylüyorum. Doğru insanlar, doğru zaman, doğru yer ve sen. Şunu samimiyetim ile söylemeliyim ki değişim uzun yıllar alır bunun kısa yolu insanın kendini değiştirmesidir ve bu zordur. Benim için Fellow olmak demek sürekli kendini değiştirmek, yenilenmek ve çağa ayak uydurmaktır. Zaman ile değişimin kendisi olmaktır.

2. Fellowken hiç unutmadığın bir anın var mı? Anlatabilir misin?

Fellowların fazla anıları vardır. Benim unutamadığım anılarım en başında selfie gelir. O kamera bir hava kalktığı zaman bütün fellowlar güçlü mıktatısın çekim gücü gibi onlarca bazen yüzlerce fellow bir araya gelir ve o küçük ekrana büyük bir aile sığmaya çalışsa da sığamaz. Unutamadığım bir anım selfie ile ilgili; Her zaman ki gibi Sevgili fellow arkadaşım Fatih Özdemir’in çektiği Sir Richard Branson ile selfiemiz. İnsanların hayatlarında unutamayacakları günler vardır 16 Mart bizim unutamayacağımız bir gündü. İlk Giveback Gala, Sir Richard Branson ve İstanbul…

3. Çevrendeki üniversitelilere programı tavsiye ediyor musun? Ediyorsan bize 3 sebep söyleyebilir misin?

Her zaman tavsiye ediyorum. Eğer o kişiyi tanıyorsam onun özelinde birçok sebep söyleyebiliyorum çünkü onun o özgün yapısına onlarca neden olduğunu analiz edebiliyorum. Eğer tanımıyorsam şu üç sebep istinasız söylüyorum.

– Vizyon kazandıran,
– Değişim bir parçası olmaktan daha çok değişim oluşturan
– Girvak Ailesinin bir ferdi olmak için fellow programı senin için var diyorum.

4. Kendi girişiminden bahseder misin? Seni en çok zorlayan kısım ne oldu? Biraz deneyimlerinden bahseder misin? Neler öğrendin, neler gözlemledin?

5ADIM Sosyal Girişimi 3 Kasım 2017’de Safranbolu’da kuruldu. 5ADIM, Üretmeyen bir genci, üreten bir gence dönüştürmeye teşvik eden sosyal girişimdir. Temel amacımız öncellikle Anadolu’da üreten genç sayısını artırmak. 5ADIM ile 16 – 26 yaş aralığında gençler için özel tasarladığımız beş farklı adımdan oluşan deneyim hizmeti sağlıyoruz. “Experience of Learning Technologies” alanında yetkinliğini, Anadolu’da operasyonel kabiliyetini, yerel kalkınmaya katkı sağlayamaya devam ediyor. Anadolu’dan çıkan global sosyal girişim markası olma hayaliyle 15 kişilik çalışma arkadaşlarımla birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizi en çok zorlayan coğrafi zorluklar ve yetersizlikler, yüksek talebi karşılayamama, X jenerasyonu “ Değişime karşı direnç”

İnsanlara yatırım yapmanın en değerli şey olduğunu, karşılıksız sevmeyi, yürekten yardım etme isteğini, o gençlerin gözlerine baktıkça onları görmezden gelemeyeceğimi, en önemli olan şeyin para değil birliktelik olduğunu, en zor zamanlarda birbirimiz ile güçlü olduğumuzu, her ne söylerse söylesinler yapabileceğimizi, korkularımızı yüreğimizde uyuyan cesareti uyandırarak yenebileceğimizi, öğrenmek için daima meraklı kalabilmeyi, tebessümü yüzümden eksik etmeme çabasını, Anadolu’nun söylemlerle unutulmadığını, eylemlerle unutulmuş bir hazine olduğunu, dua, sabır ve şükür ile yaşama bağlanmayı, değişim için kendimi değiştirebilmeyi, kendi gerçekliğimi, hepimizdeki kendimi, kendimdeki hepimizi tanımaya başladığımı, ortak taraflarımıza odaklandıkça hiçbir zaman karamsarlığa düşmeyeceğimizi, görevini iyi yapmayan insanların çilesini çektiğimizi bunun için insiyatif almak gerekliliğini, gelecek nesillere bırakacağımız dünya için bir şeyler yapmak için “şuan”dan başka bir zaman olmadığını, şuan yapılacak her iyiliğin gelecek nesillere bir miras olduğunu öğrenirken iyilik yapmanın bağımsız kararlarla mümkün olduğunu ve bu bağımsız kararları alabilmek için atalarımızın nice fedakarlıklar yapmış olduğunu her Anadolu şehirlerini gezdiğimde gözlemiyor ve onları saygıyla anıyorum. Sözlerime saygıdeğer okuyucularımız için şu özlü söz ile bitirmek istiyorum. “Kalbinin ölü olmasının alametlerinden biri insanın kaçırdığı iyiliklere üzülmemesi ve yaptığı kötülüklere pişman olmamasıdır.”

5. Mezun olduktan sonra GirVak ile ilişkin nasıl devam ediyor? Alumni olmak nasıl bir duygu?

Girvak Ailesi gün geçtikçe sosyal etkisinin büyümesini gözlemek kendimi daima iyi hissetmeme neden oluyor. Burada kazanılan dostluklar gün geçtikçe daha da anlamlı hale geliyor. Özel etkinliklerle bir araya geldikçe mutluluğumuz, heyecanımız yeniden tazeleniyor. Birçok çalışmanın içerisinde yer almaya devam ediyorsun. Ayrıca daima girişimcilik ekosistemini gelişmesi için öncü olabiliyorsun. İlk fellow tanışma gününde sürpriz hediyelerimizin içinde “zincir” vardı. Girvak’ın ayrılmaz bir zincirin halkalarıyız. Alumni olmak özel bir his olmakla birlikte sorumluluk duygusunu taşıdığımız anlamlı bir yolculuk. Bu yolculuğun başındayız bundan 30 yıl sonrasını düşündükçe heyecanlanıyorum. Onun için tüm girvak ailesi adına söylüyorum.

Farkınız özgürlüğünüz cesaretiniz girişiminiz olsun!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here