2013’te Girişimcilik Vakfı için hayal etmeye başladığımızda Vakıf ile ilgili verdiğimiz ilk kararlardan biri, Fellow Programı’ndaki kadın ve erkeklerin aynı sayıda ve eşit şansa sahip olması gerektiğiydi. Girvak olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini savunuyor, cinsiyet eşitliğini gözetiyor ve fırsat eşitliği için çalışıyoruz. Aslında program ile ilgili tek kırmızı çizgimiz de bu oldu. Girişimcilik potansiyeli olan gençleri ararken okuduları okuldan, bölümden, arka planlarından ve coğrafyalarından bağımsız bireylerin içlerindeki potansiyele inandık.
Fellow Programı yıllar içerisinde daha çok kadın adaydan başvuru almaya başladı. İlk yıl yüzde 40 civarında kadın aday başvurusu alırken bugün başvurularımızın yüzde 60’ı kadınlardan geliyor. Halen dünyada ve Türkiye’de kadın girişimci olması gerekenden daha az olsa da girişimcilik bakış açısı ile geleceğe bakan genç kadın sayısını artırmış olmak bizim için çok gurur verici.
Cinsiyet eşitliğini sadece Fellow Programı için odağa almıyoruz. Global ve yerel ortaklarımız ile yaptığımız tüm programlarda cinsiyet eşitliğini bir öncelik olarak görüyoruz. Bununla birlikte önümüzdeki 3 yıl için de ana odak olarak aldığımız konulardan biri “kadın” oldu. Kadın odaklı girişimcilik programları ile Türkiye’de kadın girişimciliğinin gelişmesi, özellikle teknoloji odaklı, etkisi yüksek kadın girişimcilerin çoğalması için çalışmaya devam edeceğiz.
Türkiye’de alanında çok başarılı kadın girişimciler, liderler ve iş insanları var. Ne yazık ki her zaman görünür olamıyorlar. Girvak olarak kadın girişimcileri, girişimci adaylarını, dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için çalışan gençleri desteklerken girişimcilik ekosistemindeki kadınların başarılarını, hikayelerini ve emeklerini görünür hale getirmek için çalışmaya devam ediyoruz.
Ortaklarımızdan Ünlü & Co ile beş yıldır yaptığımız Ünlü & Co Kadın Girişimciler Akademisi ile bugüne kadar 42 kadının işlerini geliştirmelerine katkı sağladık. Girişimciliğin global bakış açısı olmadan yüksek etki yaratarak yapılması mümkün değil. Bu nedenle beş yıldır kadın girişimcilerin global bir networke dahil olabilmeleri için Cherie Blair Foundation’ın kadın girişimciler için global mentorluk programının Türkiye ortağıyız. 2020 itibariyle 41 kadın girişimci, aralarında global markaların CEO’larının da bulunduğu mentorlar ile eşleşerek bir yıl boyunca destek aldı.
Toplumsal cinsiyet eşitliği için toplumun her kesiminde gidilecek daha çok yol, atılacak daha çok adım var. Aile yapımızdan, iş yapış biçimimize kadar birçok alanda değişime ve dönüşüme ihtiyacımız var. Çoğunluğu kadınlardan oluşan bir ekip olarak biz, kadınların eşit fırsata sahip olabilmeleri için vazgeçmeden ve sonsuz bir yılmazlık ile çalışmaya devam edeceğiz.
Kadınlar gününün öne çıkacağı Mart ayına girerken, desteklediğimiz gençlerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda lider olacaklari bir gelecek umut etmekten vazgeçmeyeceğiz.