GGH’de İlk Durak GYIAD
Global Girişimcilik Haftası’na girdiğimiz ilk günlerde birbirinden güzel etkinlikler bizleri bekliyordu, ilk olarak GYIAD’ın düzenlediği ‘Girişimci Kadınlar Kahvaltı Paneli’ ile bu güzel günlere girişi yapmış olduk.
Av. Feyza Altun, armut.com’un Kurucusu Başak Taşpınar Değim ve evmanya.com’un kurucusu Aslı Yaşasın Öztap ‘ın konuşmacı olduğu etkinlikte girişim, Türkiye’de kadın girişimci olmak ve kadınların başarısını etkileyen faktörler gibi konular hakkında konuşuldu. Samimi bir ortamda geçen panelde Girişimcilik Toplantıları Komitesi Eş Başkanı Sayın Özge Yılmaz samimi ve özenle seçilmiş sorularıyla davetli kadın girişimcilerimizin dünyasını daha iyi anlayabilmemizi sağladı.
İş dünyasında cesur olunması gerektiğini ve karanlıkların hep aydınlığa çıkacağına inanılması gerektiğini vurgulayan Sayın Başak Taşpınar, armut.com’un oluşma sürecinde yaşadığı zorlukları anlatarak kendi girişimcilik serüvenini davetlilere sohbet havasında anlattı. Ayrıca girişimci gençlerin özellikle üniversite yıllarında girişimciliğin de bir meslek tercihi olabileceğini öğrenmesi gerektiğini vurguladı.
Her ne olursa olsun iyimserliği elden bırakmayın diyen Sayın Aslı Yaşasın Öztap da özellikle bir kadın olarak yapabileceğimiz çok şey olduğunu ve çalışmaktan vazgeçmememiz gerektiğini ifade etti.
Türkiye’de kadın aktivist denildiğinde ilk akla gelen isim olan Av. Sayın Feyza Altun hayat ve kadınla ilgili görüşlerini dile getirdi. Cesurluğuyla, sözlerinin her zaman arkasında durmasıyla, haksızlık karşısında asla susmayan karakteriyle idol olmanın hakkını verdiğini tekrar gösterdiği panelde gençlere iyi örnek olunması gerektiğini ve sosyal medya kullanımının önemli olduğunu dile getirdi.
Konuşmacı ve davetlilerin çok keyif aldığı panelde yoğun ilgi gören konular hakkında fikirler dile getirilirken, davetliler merak ettikleri konular hakkında konuşmacılara birebir soru sorma imkanı buldu. Organizasyon ekibi GYIAD’a, değerli konuşmacılara ve emeği geçen herkese bu güzel ve verimli panel için teşekkürler.
Think Global Start Small’16
GGH kapsamında YTÜ’de girişim rüzgarı esti. Girişimcilerle yapılan keyifli söyleşinin ardından TEB eğitmeninden iş modeli kanvaslarıyla üniversitelilere girişimcilik dünyasının kapısı aralandı. Ekip olarak çalışma ve karar alma süreçleri değerlendirildi.
YTÜ mezunu Katıhal Arge kurucusu Ahmet Alpat yaşadığı deneyimlerden çok başarısızlık hikayelerine değinerek hatalardan daha fazla öğrenileceği vurgusuyla eğlenceli anlar yaşattı. “Girişimci olmak çözüm bulmaktan ziyade sorunla ilgilenmektir. Çünkü asıl sorunu bulmak zordur. Suya giden insanı susuz döndürebilmelisiniz mesela spor yapıp yorulduğunu söyleyen birine mineral kaybettiğini enerji içeceğine daha fazla ihtiyacı olduğunu söylemek bir pazarlama yeteneğidir.”
Girişimci en çok hata yapandan farklıdır girişimci her bir hatasında ders çıkarabilendir. Girişimcilikte şansa inanmıyorum bence girişimcilik düşünmekle başlar. Çok düşündüğün bir konu algıda seçici davranmana sebep olur ve bir bakmışsın fırsatlar ortada. İş dünyasında edindiğim kısa tecrübeler ve hayatını dinlediğim önemli olduğuna inandığım insanlar da aynı şeyi söylüyor. Benim şansım tüm bunları erken yaşta fark edebilmiş olmak. Ahmet Alpat’I dinlerken de aynı şeyler geçti zihnimden. Dünya gerçekten çok hızlı ilerliyor ve kendi çağımıza yetişebilmemiz için çok araştırmamız ve gözleri dört açmamız şart.
Social Spectrum İTÜ
GGH kapsamında İTÜ’lü fellowlar sosyal girişimcilik atmosferiyle ilgili çok samimi bir etkinlik düzenlediler. Ses getirmiş sosyal girişimlerin ve STK’ların anlatıldığı etkinlikte Ashoka, Kızlar Atakta ve Start Akademi kendilerini ve yaptıklarını anlattı.
Sosyal girişimciliğe ilgili olmam sebebiyle mesafeleri göz ardı edip katıldığım etkinlikte Ashoka ve Beste’yi tanıma imkanı buldum. Ashoka, sosyal sorunlara etkili çözümler sloganıyla faaliyet gösteren evrensel bir vakıf. Merve Nur Okutan Ashoka hakkında bilgi verirken sosyal girişimcilikte temel olan şu noktaları vurguladı:
- Sürdürülebilirlik
- Yaratıcılık
- Sistematik Olma
- Kalıcı Çözümler
Bu temel faktörler göz önünde bulundurulursa sosyal girişim değer kazanır. Ayrıca başka bir okul mümkün projesi hep hayalini kurduğum sistemden uzak akla mantığa ve doğaya uygun bir eğitim modelini benimsiyor. Bunun başarılmış olması beni gelecek konusunda gerçekten çok umutlandırdı.
Elimizde olan tek şey umut buna bir de hayalimizi bağlarsak bizi uçurabilecek inanç rüzgarıyla en yükseğe çıkabiliriz. Topluma en çok gerekli ihtiyaç sosyal girişim ve bu da hissedebilen ve bir şeyler yapmak isteyen insanlar sayesinde olacak. Yaşamak en çok da yaşatmak istiyorsak buna mecburuz. Uzakta kalırsanız gönül koyarız. Haydi gelin de şu taşın altına elimizi koyup ilerleyelim. Biz o taşı görmezden gelmeye devam edersek o taş yok olmayacak. Toplumun ilerlemesi kolektif güce bağlı. Lütfen önümüzü görelim.