Her Başarılı Girişimcinin 6 Temel Özelliği

0
3783

Başarılı girişimcilerin her türlüsü var; genç, yaşlı, yüksek eğitim almış, lisede okulu bırakmış, işine kendi imkanlarıyla başlayanlar ya da destek alanlar. Bu yüzden “mükemmel girişimci” diye tabir edebileceğimiz belirli bir tanım yok.

 

Peki başarılı girişimcilerin ortak noktaları ne? Başarılarını belirleyen hangi etmenler? Araştırmalarım, analizlerim ve bunların sonucunda ulaştığım bilgiler tüm başarılı girişimcilerin sahip olduğu özellikleri gözler önüne seriyor.

 

İşte başarılı girişimcilerin 6 temel özelliği:

 

1. Azim

Girişimci olmak kolay bir iş DEĞİL. Bu soruyu başarılı tüm girişimcilere sorabilirsiniz. Muhtemelen aynı cevabı verecekler. İşlerinde başarıyı yakalamış bireylere baktığınızda hiçbirinin bu başarıya bir gecede ulaşmadığını görürsünüz.

 

Tim Ferris Silikon Vadisi Kuruluşu’ndaki start-up girişimcilerine gönüllü ve ücret beklentisi olmadan katıldı. Bu sayede de Jack Canfield (Chicken Soup for the Soul yani Ruh için Tavuk Çorbası kitabının yazarı) ile arkadaş oldu. Tabii önce onun edebiyat sorumlusuyla bağlantıya geçmişti.

 

Gary Vaynerchuk Wine Library televizyon videolarını tam 18 ay boyunca yapmaya devam etti. Ancak 18 ay sonra tanınmaya başlamıştı. Görünen o ki Gary uzun bir maçın ne olduğunu çok iyi biliyordu.

 

“Başarı tesadüfi değildir. Çok çalışmayı, azimli olmayı, öğrenmeyi, çalışmayı, fedakârlık etmeyi ve en önemlisi yaptığınız şeyi sevmenizi ya da bunu öğrenmenizi gerektirir.”  – Pele

 

2.Uyum Yeteneği

İçinde yaşadığımız teknolojik çağda değişiklikler inanılmaz hızlı oluyor. Geçtiğimiz 5-10 yıl içinde ekonomide köklü değişiklikler olduğunu fark ettik. Blockbuster milyar dolar değerinde bir şirketti ama uyum sağlayamadığı için kaybetti. Netflix & Amazon Prime piyasayı onların elinden aldı.

 

Aynı durum taksi piyasasında da yaşandı. Piyasa çağa ayak uydurmayı başaramadığı için yok olmaya yüz tuttu. Uber & Lyft şu anda tüm dünyada bu piyasayı ele geçiriyor. Charles Darwin’in söylediği gibi, “Hayatta kalabilen türler en güçlü olanlar değil, en akıllı olanlar da değil. Sadece değişime ayak uydurabilenler.”

 

Darwin 19. yüzyılda yaşamış olsa da bu sözleriyle içinde yaşadığımız çağdaki girişimcilerin nasıl ayakta kalacaklarıyla ilgili çok iyi bir fikir ortaya koymuş.

 

3. Değer

Ben henüz işletmesi ya da yaptığı iş için bir değer yaratmamış başarılı bir girişimciye rastlamadım. En çok satan kitaplardan birinin yazarı olan Michael Ellsberg’in de dediği gibi “Başka insanların hayatlarına değer katacak bir şey yaratana kadar bu dünyada bir şey yapmış sayılmazsınız.”

 

Yaptığınız işle değer sunarsanız, diğer insanları da işinize çekebilirsiniz. Ve sonunda onlar da sizin işinizin bir parçası haline gelir.

 

4.Öngörülü Olmak

Fortune 500‘ün en başarılı şirketler listesine bakarsanız, o kadar büyük şirketlerin işe sadece bir tek fikir ya da bir tek insanla başlamış olabileceklerini anlamakta zorlanabilirsiniz.

 

Dünyadaki tüm muhteşem işletme işe bir tek fikirle başlamıştır. Birilerinin karlı bir işe dönüştürmeye hazır olduğu tek bir fikir. Girişimcilik amaçlarınıza ulaşmak için gittiğiniz yolda fikirlerinizle dalga geçecek, onları beğenmeyecek pek çok insanla karşılaşacaksınız. Hatta bu insanlardan bazıları sizi fikirlerinizden vazgeçirmeye bile çalışacak.

 

Ne yaparsanız yapın, bu gibi insanların sizi durdurmasına izin vermeyin. Bu günün en büyük işletmelerinin temelinde yatan fikirler de bir zamanlar birilerine çılgın ya da saçma gelmişti. Görüşünüze odaklanın.

5.Minnettarlık

Minnettarlık bence başarılı girişimcilerde bulunan en önemli özelliklerden biri. Robert Emmons minnettarlıkla ilgili en büyük bilim otoritelerinden birini yönetiyor.

 

Emmon minnettarlığı iki ana kısma bölüyor.

 

Birincisi, iyiliği tasvip etme. Biz bu dünyada iyi şeyler olduğunu fark ediyoruz. Aldığımız hediyeleri ve yararları takdir ediyoruz. İkinci kısım ise, insanların bize hedeflerimizi gerçekleştirmemize yardımcı olmak için mi hediye (işle ilgili ya da kişisel) verdiğini anlamak.

 

İş dünyasına gelince daha da minnettar olmalıyız. Bu sizin kişisel olarak da daha tatminkâr hissetmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda etrafınızdaki insanları da mutlu eder.

 

 

6.Tutku

“Tutku” kelimesinin iş dünyasında çok sık kullanıldığını biliyoruz. Tüm dünya bu kavramı konuşuyor, peki tutku neden başarılı bir girişimcinin sahip olması gereken özelliklerin arasında yer alıyor?

 

Çünkü yapmakta olduğunuz bir şeye karşı tutku beslediğinizde onunla daha çok ilgilenir, onu mümkün kılmak için daha çok çaba harcarsınız. Bir girişimci olarak kazanmak, kısa bir yarış değildir. Bir maratondur.

 

Hatta bu maratonda yolda dik yokuşlar, hendekler bulunur ve bunlardan bir şekilde sıyrılmanız gerekir. Diğer rakipleriniz sizi bu engellere takılmaya itse de.

“Küçük şeylere tutku duyulmaz. En azından yaşıyor olduğunuz hayattan daha azı için tutku duyamazsınız.” – Nelson Mandela

Bunu söylemişken, elbette takıntılı şekilde çalışmanız gerekecek. Herkesten önce uyanıp, herkesten sonra yatacaksınız. Bazen uyumayacaksınız hatta. Bunu yapabilmeniz için elbette tutku beslediğiniz bir işi yapıyor olmanız gerekir.

 
Bu makale addicted2success.com‘da Ryan Malinowski tarafından 2016’da yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here