Justin Timberlake günümüz eğlence dünyasının en etkili şarkıcı/yazar/yapımcı/aktörlerinden biri. Sahip olduğu altı Grammy ödülü ve dört Emmy ödülü ile hakkında hüküm verip çok başarılı bir sanatçı olarak görmek kolay, ama eğer yetişmekte olan bir girişimci iseniz, kendisinin iş girişimlerini ve müzik dışındaki başarılarını okumaktan mutlu olacaksınız.
Girişimcilerin Justin Timberlake’ten öğrenebilecekleri, eğer öğrenmek istiyorlarsa, sınırsız. Şöyle özetliyoruz:
Hayal gücü iş fikirlerine değer katar
Her şeyden önce, Justin Timberlake hayal gücüne, bir iş projesinin işleyip başarılı olabilmesindeki temel etmenmiş gibi değer veriyor. Belli bir ürün veya hizmet için ihtiyaçları gözlemliyor ve talepleri irdeliyor, ve sonra da daha önce görülmemiş veya duyulmamış bir şey oluşturmak için yaratıcı fikirler geliştiriyor. Bir şeylerin “ideasyon”una değer katar ve en başından itibaren ondan faydalanıyor. Kendi plak şirketi Tennman Records, Interscope Records ile ilişkili. “Sıfırdan” yeni soundlar yaratarak duyulmamış müzik akımlarından başarı elde ediyor. Tennman Records, Esmee Denters (bir YouTube fenomeni olarak başlamıştı), Matt Morris, ve grup Fresol gibi yetenekleriyle tanınıyor.
İşe %100 dahil olmak anahtardır
Birçok girişimci işin hiçbir kısmını planlamadan iş kurar. Bir iş girişimi üzerine başarı iddia etmek onu başlatan kişinin kişisel imzasını gerektirir. O “damga” olmadan, girişimcinin işin sonu – başarı veya başarısızlık – üzerinde hiçbir kontrolü yoktur. Başarılı olmak için deneyimli bir girişimci olmanız gerekir. A’dan Z’ye kadar işe dahil olmanız gerekir. En iyi şekilde yönetmenin ve ilk andan itibaren hayal ettiğiniz başarı seviyesine getirmenin tek yolu budur.
Bildiğiniz ve yapmayı sevdiğiniz şeylere sadık kalın
Justin Timberlake en çok müzisyen kimliğiyle bilinir. Bu yüzden de ilk iş girişimi bir plak şirketi. Ayrıca modayı da seviyor, bu yüzden bu endüstrideki bir şirketi üstleniyor (William Rast). Daha sonra ilgi alanlarını çeşitlendiriyor ve Destino ve Southern Hospitality gibi restoranlar açıyor. İş projelerini devam ettirmedeki bu sistemik yaklaşım Justin’e ciddiye aldığı ve şüphesiz ki zamanla geliştirmek isteyeceği kadar tutkulu olduğu, para getiren bir imparatorluk kurmasında yardımcı oluyor.
Tanıdığınız insanlara sadık kalın
Justin Timberlake’in giyim şirketi ‘William Rast’ kendisi ve yakın arkadaşı Trace Ayala tarafından yönetilen pahalı bir kot firması. İkisi de moda tutkusunu paylaşıyorlar, zevk ve yaratıcılık dürtüleri anlamında birbirlerine inkar edilemeyecek kadar aşinalar. Bu da markaya, ona çok kısa bir süre içinde başarı getiren paha biçilemez bir kimya oluşturuyor.
Halka geri verin
Girişimciler Justin Timberlake’den ne öğrenebilir? Cömert olun! Hem eğlence endüstrisinde hem de iş girişimlerindeki muazzam başarısıyla, PGA Justin Timberlake Shriners Hospitals for Children Open (Çocuklar için Hastane) gibi hayır etkinlikleri düzenleyerek geri veriyor. Bu ona kendini iyi hissettirmekle ve olumlu hisleri çağırmakla kalmıyor, aynı zamanda işi için çok iyi bir halkla ilişkiler aracılığı oluyor.
Justin Timberlake’in Hayatınıza Uygulayacağınız Sözleri
Basının umursadığı kadarıyla, onlar istediklerini söyleyecekler. Muhtemelen yaklaşık yüzde 10-15’i doğru olur.
Zaman geçtikçe insanlar olduğum kişi gibi olduğumu görecekler.
Her projede yeni bir şey öğreniyorsunuz.
İnsanların zihinleriyle bir şeyleri hareket ettirebildiklerine inanıyorum.
Kentsel müzik yapmak için gerçekten bir çaba sarf etmeye çalışmadım ama ben ilhamımın bir ürünüyüm.
Ben mükemmeliyetçiyim, elimde değil. Biraz olsun başarısız olsam kendime çok kızıyorum.
Önüme çıkan bütün abartılı reklamlardan tamamen arınmış durumdayım.
Bu işe para için girmedim çünkü eğer öyle olsaydı, ilk albümümüzden sonra çıkardım.
Eğer yüzde 150 koyarsanız, o zaman her zaman yüzde 100’ün geri gelmesini umabilirsiniz. Çocukken bana böyle söylendi ve şu ana kadar da benim için işe yaradı.
Sadece stüdyoda olmak ve yazmak bana terapi gibi geliyor.
Aşmaya çalıştığım en büyük zorluk yaptığım şarkıların ben olduğundan emin olmak.
Kariyer kararlarımın kişisel hayatımla hiçbir alakası yok.
Dünyadaki en sıkıcı şey? Sessizlik.
Stüdyoda olduğum zaman, hiçbir sınır yok.
Bu makale addicted2success.com’da Joel Brown tarafından yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.