Her Girişimcinin Takip Etmesi Gereken Bloglar!

Biliyoruz ki FutureLeadNow blogumuzu takip ediyorsunuz, peki ya diğerleri? Emin olun hala keşfetmeniz gereken inanılmaz isimler ve tecrübeleri var.

Bir şirket kurmak zordur, bu yüzden yol boyunca oldukça fazla öğüde ihtiyacınız olacaktır. İnternet üzerinde her gün yeni iş tavsiyeleri veren birçok girişimci, yatırımcı ve blog yazarı vardır, ancak hangilerinin gerçekten okumaya değer olduğuna karar vermek tam bir ıstıraptır.

Biz ise, girişimciler için küçük işletme ve teknoloji haberleri üzerine en sevdiğimiz kaynakların bir listesini hazırladık. Muhteşemden tutun da, bilgilendirici, tartışmalı ve düşündürücü olan bu blogların hepsi işletme sahibi olan herkesin mutlaka okuması gereken türde kaynaklar.

 

Blog: Quora

Blog Yazarı: Marc Cuban’dan tutun da Fred Wilson’a kadar takip etmek istediğiniz her girişimci.

Neden bu kadar harika: Quora uzmanların sorularınıza cevap vermek için ciddi ciddi zaman harcadığı bir Soru-Cevap sitesidir. Burada Fred Wilson ya da Mark Zuckerberg gibi kişileri veya “yeni işletmeler” ve “girişimcilik” gibi konuları takip edebilirsiniz.  Cevaplar site kullanıcıları tarafından oylandığından yalnızca en iyileri göze çarpmaktadır. Quora’da “Kendinizi girişimciliğe hazırlamanın en iyi yolu nedir?” ya da “Yeni işletmenize yardımcı olabilecek yüksek-statülü insanlarla nasıl tanışılır?” gibi sorulara cevaplar bulabilirsiniz.

Örnek: “Yeni işletmenize yardımcı olabilecek yüksek-statülü insanlarla nasıl tanışılır?” (“What are some tips on connecting with high-profile people that can help your startup?”)

Robert Scoble’un verdiği en iyi cevap:

Ben genellikle yüksek-statülü insanlarla takılırım. İşte bağlantı kurmanıza yardımcı olabilecek bazı şeyler:

  1. Dinleyin. Size fikrinizin berbat olduğunu söylerler ise, geribildirimi dinleyin, not alın ve iletişim bilgilerini isteyin. Daha sonra sorunları çözerek ya da başka bir fikir bularak dinlediğinizi gösterin.
  2. Sadede gelin. Ron Conway gibi insanlar genellikle meşguldür. Deli gibi paraları var, bu yüzden hayatlarında sınırlı olan tek şey zaman. Bu insanların en önemli kaynaklarını tüketiyorsunuz, bu nedenle hemen sadede gelin. Çocuklarını veya hatırlarını sorarak muhabbet etmeye çalışmayın. Direkt sormak istediğiniz şeyi sorun. Onlar buna alışıktır.

 

Blog: PandoDaily

Blog Yazarı: Sarah Lacy

Neden bu kadar harika: Sarah Lacy ve Pando’daki blogcu takımı “Silikon Vadisi kayıt defteri” olmaya uğraşmaktadır. Personelin çoğu TechCrunch’tan gelme, bu yüzden de kaynakları oldukça sağlam. Lacy teknoloji dünyasının yüksek-statülü kişileriyle özel röportajlar yapmakta ve sitenin sağ sütununda yeni işletmecilerin en iyi teknoloji/girişimcilik hikayelerini yayınlamaktadır.

Örnek: AngelList Çekirdek Yatırımcılığı Dönüştürdü – Sırada İşverenler ve İş Kurulları Mı Var? (AngelList has Transformed Seed Investing — Are Recruiters and Job Boards Next?)

Naval Ravikant geçen hafta sektörel bir yemeğe katıldı. Girişim işinde olan bir arkadaşa işlerinin nasıl gittiğini sordu. Sandalyesinde omuz silken arkadaş, üzgün bir şekilde “İş git gide metalaşıyor,” dedi.

Bu aşırı bir yorum ve herkes aynı görüşü paylaşmıyor. Zaman, kar içinde yuvarlanan, ortaklar için fiyatı istediği kadar yükselten ve hala her zamanki gibi iş yapmaya devam eden bir avuç firma için hiçbir zaman daha iyi olmamıştı.

Ancak, durumlar VC zenginleri ve fakirleri için ise hiç bu kadar kutuplaşmamıştı; bu üzücü durumun ise birkaç suçlusu var. Bu kişilerin başında ise sitesi AngelList ile sektörde kimsenin yapılabileceğine inanmadığı sinsi ve arka-oda VC dünyasını bağıra çağıra aydınlığa çıkaran Ravikant geliyor.

Ve AngelList VClere yaptığı aynı şeyi şimdi de iş verenlere yapıyor.

 

Blog: LinkedIn Today

Blog Yazarı: LinkedIn’in profesyonel profiliniz ve bağlantılarınıza dayanarak hazırladığı yazılar.

Neden bu kadar harika: LinkedIn Today sektörünüze uyan ve sektörünüzdeki kişilerin paylaştığı yazıları toparlamaktadır. Bu nedenle, LinkedIn Today girişimcilik ve iş haberlerini tek bir adreste toplayan iyi bir kaynaktır.

Örnek: LinkedIn Today Makaleleri:

İlk Çalışan Grubunuzu İşe Alma (Hiring Your First Set Of Employees) – Greylock Capital

Facebook Yeni Bir ‘İstiyorum’ Butonu Deniyor (Facebook Testing a New ‘Want’ Button) – Inside Facebook

 

Blog: Both Sides of the Table (Masanın Her İki Tarafı)

Blog Yazarı: CTP Ortakları Yönetim Kurulu başkanı ve eski Girişimci, Mark Suster.

Neden bu kadar harika: İki şirket kurmuş ve danışmanlık yapmış olan Suster kendi deyimiyle şuanda “VC’liğin Karanlık Yüzüne” geçmiş. Suster yeni açılan işletmelerden büyük kurumlara; başarıdan iflasa kadar aklınıza gelen her iş durumunu yaşamış biri. Artı, o karmaşık fikirleri parçalayarak çok daha kolay anlaşılır hale getirme becerisine de sahip. O kazanmak için ne gerektiğini bilir ve bu konuda onu dinlemeniz gerekir.

Örnek:

Hep şu deyime inanmışımdır, “Af dilemek her zaman izin almaktan çok daha iyidir.”  Bu bir yaşam biçimi.  Bu durumları kötüye kullanmak anlamına gelmez, ancak ne zaman sınırları aşacağınızı bilmek demektir.  Hayatta insanların büyük bir çoğunluğu genellikle hep muhaliftir ve hayır diyendir; ama bazen sadece zarı atıp, “bu ne lan!” demeniz gerekir.

 

Blog: Penelope Trunk’s Brazen Careerist

Blog Yazarı: Penelope Trunk, Brazen Careerist’in kurucu ve CEO’su

Neden bu kadar harika: Üç kez girişimcilik yapmış biri olarak, Trunk’ın paylaşacak birçok tecrübesi var. Anlattığı (bazen çok eğlenceli, bazen buruk) kısa hikayelerini usta bir şekilde küçük işletmelere verdiği tavsiyeler ile birleştirerek okumaktan zevk alacağınız bir blog hazırlamış. Ve, paha biçilmez görüşlere sahip.

Örnek:

İddiaya varım ki, hepinizin yalnızca almakla yetinmeyip aynı zamanda herkese verdiği en kötü kariyer öğütlerinden biri de “ne seviyorsan onu yap” tır …

Ben bir yazarım, ama sevişmeyi yazmayı sevdiğimden daha çok seviyorum. Üstelik bunun için para da almıyorum. Tahmin edebileceğiniz gibi, aslında seks hayatım şuanda gerçekten berbat. Ama geceleri yazı mı yazayım yoksa sevişeyim mi diye düşünmüyorum. Çünkü kariyeriniz için vereceğiniz kararlar en çok neyi sevdiğinizin kararı değildir. Kariyer kararlarınızı verirken kendinize nasıl bir hayat kurmak istediğinizi düşünmeniz gerekir.

Zaten sevdiğiniz yegane şeyi nasıl bulabilirsiniz ki? Ve diyelim ki buldunuz, ne işe yarar?

İşte bu konuda bazı pratik öneriler: Sevdiğin şeyi değil, olduğun şeyi yap.

 

Blog: Steve Blank

Blog Yazarı: Steve Blank, birkaç üniversitede girişimcilik profesörü ve Four Steps to the Epiphany’nin yazarı.

Neden bu kadar harika: Blank büyük işletmelerde yenilikçilikten kurucu CEO’ların rolüne kadar; baştan sona tüm iş konuları üzerine yazmaktadır. İş okulu eğitmenliği içgüdülerini her blog yazısında görmek mümkün. Bol bol kullanışlı grafikler eklediği bu yazılarda kendini okuyucularına adım adım açıklar. Yazılarının çoğu ise, bloğun alt kısmındaki “Çıkarılan Dersler” kısmında toplanmıştır.

Örnek:

Gerçekten, bir girişimci tam olarak kimdir? Girişimci kurumların tam olarak dört farklı türü vardır; küçük işletmeler, ölçeklenebilir işletmeler, büyük şirketler ve sosyal girişimciler. Hepsi de girişimcilik ile meşguldür. Yine de bir sınıf girişimciler diğerlerinin “gerçek” girişimciler olmadığını düşünürler. Yazımız bu konuda farklılık ve benzerlikleri inceleyerek neden böyle bir karışıklığın söz konusu olduğunu açıklamaktadır.

 

Blog: Church of the Customer

Blog Yazarları: Ben McConnell ve Jackie Huba, hem yazar, hem de yönetim danışmanları.

Neden bu kadar harika: Günlük 120.000 okuyucu çeken Forbes, Church of the Customer’ı 2010’yılının internetteki en çok sevilen Küçük İşletme Blogu seçmiştir.

Blog küçük ve büyük işletmelerin başarı ve başarısızlıklarını inceleyerek, girişimcilerin aynı hatalardan kaçınmasına yardımcı olmayı hedeflemektedir.

Forbes seçimi üzerine yazıyor: “Müşterilerle ilgilenme ve sadakat inşa etme konusunda her zaman öğrenilecek yeni bir şey vardır.”

Örnek:

Elbette, şikayet eden bir müşteri dünyada sahip olmak istediğimiz harika şeyler listesinde değildir.

Ancak böyle bir müşteriyle etkileşim halinde olmak, firmalara güven inşa etmek ve ağızdan ağıza dağılacak  kayda değer bir şeyler yapmak için harika bir fırsat sunar. Araştırmalar, bunun gerçek olduğunu göstermektedir. Müşteri deneyimi araştırma firması TARP, şikayetçi olduktan sonra memnun edilen müşterilerin hiç sorunu olmayanlara oranla yüzde 8 daha sadık olduğunu keşfetmiştir.

 

Blog: Wise Bread

Blog Yazarları: Para biriktirme, maliyetleri düşürme ve akıllı bütçeleme konularında uzman girişimci ve yazarlar topluluğu.

Neden bu kadar harika:  Küçük bir işletme sahibi olarak, tutumluluk şirketinizi kurtarabilirken batırabilir de.  Wise Bread okuyucularına iş finansmanı konusunda tavsiyelerde bulunarak küçük bütçeler ile büyük şeyler yapmak isteyen girişimcilere yardımcı oluyor.

Wise Bread’de “daha az parayla kurulmak”tan “ücretsiz tanıtım yapmaya” kadar pek çok konuyu kapsayan, sadece girişimciliğe odaklanmış bir bölüm de bulunuyor.

Örnek:

Yeni bir işe başlamak korkutucu bir şeydir. Bu çok az hedefin gerektirdiği bir bağlılık düzeyi gerektirir. Genellikle, yeni açılan işletmelerdeki en önemli yatırımlardan biri yüklü mali harcamalardır. Ancak, bir işi hiçbir şey olmadan da başlatmanın yolları vardır. Bunun nasıl yapılacağını bilmek, korkutucu bir projeyi çok daha makul kılabilir.

 

Blog: AllBusiness.com

Blog Yazarları: Uzmanlık alanları pazarlamadan strateji ve finans yönetimine kadar değişen girişimci ve uzmanlar topluluğu.

Neden bu kadar harika: AllBusiness nasıl yapılır tavsiyeleri, analizler ve tüm iş alanlarında uzman tavsiyelerini içeren bir blogtur. İçerik (hafta sonları dahil) her gün yenilenmekte ve ‘İnternet Pazarlamacılığı’ ve ‘Girişimler’ gibi kategorilerde arama yapılabilmektedir.

Örnek:

Geçenlerde aylık bir iş toplantısına katılan bir arkadaşım ile konuştum ve konu döndü dolaştı bir iş veren olarak verdiğiniz kararlara duygularınızı ya da hislerinizi karıştırıp karıştırmamanız gerektiğine geldi.

… Tabii bu ikisini birbirine karıştırmak hiç de iyi bir şey değil ama gerçek olan şu ki duygularınız her gün önünüzde.  Bir çalışanın canı yanar ya da kadrodan birinin çocuğuna bir şey olursa orada olmanız gerekir. Personelinizin desteklenmeye ihtiyacı vardır ve gerçekten önemsendiği bir şirketin bir parçası olmak isteyecektir.

Doğal olanı ise işten ayırmaya çalışmak, sizi para kazanmaktan başka hiçbir şeyi umursamayan soğuk ve cimri biri gibi gösterecektir. Bu şekilde bir kadronuz olsa da, size garanti ederim ki, gitmek için daha iyi bir fırsatın gelmesini kolluyorlardır.

 

Blog: How To Change The World

Blog Yazarı: Guy Kawasaki, çeşitli iş ve pazarlama kitaplarının yazarı ve yeni bir VC şirketi olan Garage Technology Ventures’ın müdürü

Neden bu kadar harika: WSJ bu bloğu Okumaya Değer 15 Girişimci Bloğu (15 Entrepreneur Blogs Worth Reading ) arasında gördü, çünkü tüm küçük işletme sahiplerine ilham kaynağı oluyor ve onları motive ediyor.

Kawasaki çok ihtiyaç duyulan gerçeklik kontrolleri ile birlikte, kendi deneyimlerinden hevesli işletme sahiplerine bir VC bakış açısından tavsiyelerde bulunuyor.

Örnek:

Birçok girişimci sermaye eksikliğinin öncelikli sorunları olduğuna inanır. Dolu bir banka hesapları olsa, bu işin hakkından elbet gelirlerdi. Bir VC olarak, şirketlerin önemli ölçüde sermaye topladığında da ne olduğunu gördüm. Hiç de hoş bir durum değil, hatta çok para az paradan daha illet bir durum bence. İşte nedeni.

 

Blog: Entrepreneur Daily Dose

Blog Yazarları: Düzenli katkıda bulunan girişimciler

Neden bu kadar harika: Enterpreneur bu bloğun içeriklerini desteklemektedir, ve blog genellikle haber ve küçük işletme sahipleri için açıklanmış pazarlama dersleri içerir.

Geçen hafta Daily Dose, George Steinbrenner’in baseball işine bir katkısı olan Old Spice Man’den ne öğrenilebileceğini ve mali reformun küçük işletmeler için ne anlama geldiğini inceledi.

Örnek:

Bu hafta viral pazarlama dünyasını sarsan iki gün geçirdik. Kararlı bir Procter & Gamble markası olan Old Spice, yalnızca sosyal medya pazarlamacılığının kurallarını değiştirmekle kalmayan, bu kuralları belki de ilk defa yazan oldukça kapsamlı ve parlak bir sosyal medya kampanyası başlattı.

 

İlk bakışta, sadece P&G gibi bir pazarlama devinin patlatabileceği birşey olan Old Spice olgusunu sıradan bir girişimci zenginlerin  bir zırvası olarak görmezden gelebilir. Ancak pazarlama ilkeleri ve uygulamaları incelendiğinde, küçük işletme sahiplerine de tamamiyle uygulanabilir olmakla kalmayıp, aynı zamanda gerekli (ve düşük maliyetli) bir fırsat olduğunu da görürüz.

 

Blog: A VC

Blog Yazarı: Fred Wilson, iki VC firması, Flatiron Partners ve Union Square Ventures Yönetici Ortağı.

Neden bu kadar harika: Fred girişimci toplumda etkili bir düşünce lideri. 20 yıldan fazla VC deneyimine sahip olan Fred, TheStreet.com gibi şirketlere yatırım yapmış ve TechCrunch’ın 2010 yılı En İyi VC Blogları arasında 1. olmuştur.

Wilson okuyucularını bir topluluk olarak görmekte ve neredeyse her gün (tatildeyken bile) aktif olarak yorumlara ve mesajlara cevap vermektedir. Yeni işletmeciler dünyasında oldukça tecrübeli olan yazarın ‘düşünceleri’ her zaman açık, kullanışlı ve her şeyden önemlisi kolay anlaşılırdır.

Örnek:

İnternet ve Cep Dünyasında Takipçi Ölçümü (Audience Measurement Across Web and Mobile)

Facebook ve Twitter gibi kullanıcı trafiğinin neredeyse yarısını mobilde gören, önde gelen internet özellikleri sayesinde Alexa, comScore, Quantcast ve benzeri sitelere bakarak, bunların takipçileri hakkında bir görüşe sahip olmak oldukça zor. Aynı şey bizim portfolyomuzdaki şirketler ve rakipleri için de geçerli. Bu üçünçü-parti ölçüm hizmetlerinden birkaçını açıp, bazı URL’ler yazıp, biraz nirengi yaparak şirketlerimizin rekabetteki konumunu gördüğümüz günler artık çok geride kaldı.

 

Blog: Small Biz Survival

Blog Yazarları: Kendi tabiriyle bir kasaba girişimcisi olan Becky McCray ve birkaç girişimci arkadaşı.

Neden bu kadar harika: RSS üyeleri, gelen linkler ve Alexa’yı da içeren 20 farklı unsur kullanarak blog değerlendirmesi yapan bir site olan BlogRank’e göre Small Biz Survival 100 Küçük İşletme Bloğu listesinde 16. sırada yer alıyor.

Kendi başarıları, başarısızlıkları ve küçük kasaba-girişimci deneyimlerine değinen McCray tüm girişimcilerin işine yarayabilecek tavsiyelerde bulunuyor.

Örnek:

Ben genellikle büyük kurumsal konuları tartarım, ancak son iki zıt promosyondan çıkarılacak bazı önemli dersler var. Fast Company tanınmış ve ileri görüşlü bir iş dergisidir. Aklıselim herkes sosyal bir kampanyada başarılı olmaları gerektiğini söyler. P & G Old Spice markasının arkasındaki dev kurumdur. Sosyal kampanyalarda sorun yaşamış olmalılar. Ancak durumun tam tersi olduğu ortaya çıktı.

 

Blog: Blog Maverick

Blog Yazarı: Mark Cuban, Dallas Mavericks ve HDNet Başkanı ve sahibi

Neden bu kadar harika: Cuban güçlü fikirleri ve bunları dile getirmekten çekinmemesiyle tanınır, bloğu da bunu yapabileceği en mükemmel platformdur. Yazıları teknoloji sektörü ve genel iş stratejileri ve yönetimi üzerine ilgi çekici ve genellikle tartışmalı görüşlere sahiptir.

Yazılarını okumak eğlencelidir ve ona katılsanız da katılmasanız da iş yapma hakkındaki fikirleri kesinlikle düşündürücüdür.

Örnek:

Geleceği icat etmek her girişimcinin işinin bir parçasıdır. Ben buna aynı zamanda “Kendi kıçını tekmelemek” de diyorum. Birileri sizi ekarte etmenin yollarını arıyor. Her zaman sizden daha iyi bir fikri olduğunu düşünen insanlar var. Daha iyi bir çözümü. Sizinkinden daha iyi ya da daha verimli bir ürünü.  Daha iyisini yaparak “kıçınıza tekmeyi vuracak” birileri varsa, şirketinizin sahibi olarak işinizin bir parçası da önceden davranarak bunu başkası yapmadan “kendi kıçınıza tekmeyi basmaktır.”

Müşterileriniz size kırılan şeyleri ve bunların nasıl tamir edilmesini istediklerini anlatabilirler. Onları dinleyin. Onları mutlu edin. Ancak ürün ya da hizmetleriniz için bir gelecek haritası çıkaracak olan onlar değildir. Bu sizin işiniz.

 

Blog: Small Business Brief

Blog Yazarları: Search Engine Guide’ın arkasındaki kurucu isimler, Robert Clough ve Jennifer Laycock ile birlikte seçilmiş bazı yazarlar ve yazı derledikleri çeşitli bloglar.

Neden bu kadar harika: Forbes’un 2010 En Sevilen Küçük İşletme Blogları listesinde olan Small Business Brief internet üzerinde küçük işletme sahipleri için önemli yazıları bir noktada toplamaya odaklı bir kaynaktır.

Blog aynı zamanda editörlerin seçtiği gerçek hikaye ve trendlere de sahiptir. Forbes.com şöyle yazıyor, “Small Business Brief tıpkı kalın bir dergiyi okuyormuş gibi dikkatinizi çekecek birçok makale ile dolu.”

Örnek:

Bir resmin bin kelime anlattığı var sayılır ise, kuşkusuz bir video bunun üzerine bir yığın şey daha ekleyecektir. Videoların paha biçilmez oldukları ve hayat verdikleri alanlardan biri de bir diyagram, tarif ya da takip edilmesi gereken adımlar listesinde oluşan ‘nasıl yapılır’  talimatlarıdır. İster bir ürün denemek isteyen küçük bir işletme sahibi olun, ister becerilerini göstermek isteyen bir sanatçı, hatta bilgi paylaşmak isteyen bir tüketici bile olabilirsiniz ancak kameranızı almadan önce, bizim mutlaka önerilerimize bir göz atın.

 

Blog: Kevin Kelly’s Lifestream

Blog Yazarı: Kevin Kelly, Kurucu Editör ve şu anda Large Wired Dergisi Editörü

Neden bu kadar harika: Kelly’nin kısa yazılarını anlayabilmek için birkaç kere okumanız gerekebilir, ancak liderlik ve yenilikçilik üzerine paylaştığı büyük fikirleri buna değecektir.

Örnek:

Başarının temel kuralları ebediyen şunlardır: müşterilerinize takıntılı bir şekilde hizmet vermek, kalitenizi yükseltmek, rakiplerinizi geçmek ve eğlenmek. Yeni ekonominin doğası bu kuralların hiçbirini değiştirmez. Ancak kişilere kazandırdıkları başarı artık eskisi gibi değil. Nasıl ölçmek isterseniz ölçün, başarı bir durgunluk şeklidir. Artan kar yasası bunu telafi etse de, başarı ivmesi zirveyi izlemekte ve zirve de şuanda oldukça değişken bir durumdadır. Temel sallanırken en zirvede olmak bir sorumluluktur. Aklı başında herkes için, başarının paranoya getirmesi gerekir.

Yeni ekonominin son derece çalkantılı, hızlı reform ortamında, rekabet avantajı çevik ve uysal, esnek ve hızlıdır. Hız ve çeviklik, büyüklük ve deneyimi bastırır. Yeniyi hızlı bir şekilde bulmak denklemin yalnızca bir kısmı; hızlı bir şekilde vazgeçmek ise önemli diğer yarısıdır.

 

Blog: Copyblogger

Blog Yazarı: Brian Clark; yazar, online içerik üreticisi, girişimci ve ‘iyileşen bir avukat’

Neden bu kadar harika: Clark birçok kişinin internet üzerindeki başarısızlığının sebebini iki beceriden yoksun olmalarına bağlıyor: içerik pazarlamacılığı stratejisi ve reklam yazarlığı. Copyblogger kapsamlı bir kaynak olarak, online yazı ve blog becerilerini geliştirmek isteyen her iş insanına hizmet veriyor.

115,000  üyesi ile, Copyblogger Ad Age’in 150, Technorati’nin Dünyanın En İyi Blogları listelerinde ve BusinessWeek ve The Guardian’da methedilmiştir.

Örnek:

Kar ve zararlarınız dibe vuruyor. Müşterileriniz başka şirketlere yöneliyor. Yeni fikir kuyunuz çoktan kurudu. Peki, ne yapabilirsiniz?

Para tasarrufu için muhasebecinize başvurabilir veya işinizi yeniden yapılandırması için bir avukat tutabilirsiniz. Müşterilerinizi arttırmak için bir satış elemanı alabilirsiniz.

İddiaya girerim ki tasarımcıların kullandığı bir tekniğin zor bir durumda imdadınıza yetişeceği aklınıza bile gelmezdi.

Burada ana hatlarını anlatacağım teknik, müşterilerinizin satın alacağı ürün ve hizmetler oluşturmanın sırrıdır. Bu aynı zamanda, fikir kuyunuzun kurumasını engellemenin de güçlü bir yoludur.

 

Blog: The Scott Adams Blog

Blog Yazarı: Scott Adams, Dilbert çizgi romanı ve Dilbert ile ilgili olmayan birkaç kitabın yazarı.

Neden bu kadar harika: Kendi kişisel bloğunda, Adams Dilbert’teki iş hayatında insan davranışları üzerine kurguladığı aynı mizah ve eğlenceyi blog formatında kullanmış. Her yazı komik, şaşırtıcı, düşündürücü ve okuması zevkli.

Örnek:

Ben konuşmanın insanları nasıl etkilediğinin bir öğrencisiyimdir. Jobs o senaryoyu yeniden yazmaya karar verdiği için Apple’ın iPhone 4 sorununa verdiği cevap halkla ilişkiler senaryosuna uymadı (burada gerekli ifade olan “pis herif”i söylemek için biraz duruyorum) Dahiler neye benzer bilmek istiyorsanız, Jobs’un sözlerine dikkat edin: “Biz mükemmel değiliz. Telefonlar mükemmel değildir. Bunu hepimiz biliyoruz. Ancak biz, kullanıcılarımızı memnun etmek istiyoruz.”

Jobs tüm konuşmanın yönünü bu 19 kelime ile değiştirdi. Çok hızlıydı. Tartışılmaz bir gerçeği dile getirdi. Ve daha sonra yaptığı basın toplantısında, kamuoyuna açık düzeltmeler sundu. …

Eğer Jobs konuyu iPhone 4’ten tüm akıllı telefonlara genellememiş olsaydı, size ele değdiğinde çalışmayan dandik bir telefon hakkında çok komik bir karikatür çizebilirdim. Ancak konu ‘tüm akıllı telefonların eksikleri var,’ olarak değişir değişmez, mizah fırsatı da elden kaçtı. Hiçbir şey mizahı genel ve sıkıcı bir gerçek kadar yok edemez.

 

Blog: Small Business Trends

Blog Yazarı: Diğer katılımcılar ile birlikte Anita Campbell, Small Business Trends Kurucu ve CEO’su.

Neden bu kadar harika: Small Business Trends bloğu küçük işletme haberleri, araştırma ve ‘nasıl yapılır’ları için kapsamlı bir kaynaktır. Yazılar basit olsa da, her küçük işletme sahibinin farkında olması gereken birçok faydalı ve güncel bilgi içermektedir.

Örnek:

Girişimciler için rahatsız edici bir haber: Syracuse Üniversitesinin İşlem Kayıtları Erişim Takas Odası’nın (TRAC) Forbes’ta yayınlanan bir araştırmasına göre son beş yılda IRS’nin küçük işletmeleri (10 milyon dolara kadar değere sahip firmalar) takip etmek için harcadığı saatler yüzde 30 oranında artmıştır. Aynı zaman diliminde, IRS’nin 250 milyon dolar ve üzerinde değeri olan firmaları denetleme oranı ise yüzde 33 oranında düşmüştür.

Geçen beş yıl içerisinde büyük kurumların mali denetlemeleri yüzde 42.6’dan yüzde 25’e düşerek büyük ölçüde azalmıştır.

 

Blog: Duct Tape Marketing

Blog Yazarı: John Jantsch, pazarlama ve dijital teknoloji antrenörü

Neden bu kadar harika: Jantsch bir bütçe üzerinde (veya bedava) yapılabilen verimli küçük işletme pazarlaması alanında uzman. Sosyal medya pazarlamacılığı, viral pazarlama ve referans üretme konusunda kapsamlı tavsiyelerde bulunan Jantsch, bunları tutumluluğu elden hiç bırakmadan yapmaktadır.

Örnek:

Mister Rogers izleyicilerine sık sık “İnsanların hikayelerini dinledikten sonra, onları sevmemeniz çok zordur,” derdi. İlk duyduğumdan beri bu cümleye yapıştım, çünkü bence çok güçlü bir iş dersi de veriyor.

İnsanlar onları etkileyen hikayelere bağlanır; bu nedenle her şirket çalışanlarını ve müşterilerini kendine daha derin bir şekilde bağlayacak bir hikaye anlatmalıdır. Bilgiye ulaşmayı kolaylaştırmasıyla birlikte internetin aynı zamanda bizi gerçek insanlarla ve çalıştığımız şirketlerle gerçek bağlantılara aç bıraktığına inanıyorum.

Özenle dokunmuş bir pazarlama hikayesi, tıkanıklığı açmaya ve yeni pazarlara ulaşmaya çalışan her kuruma hizmet edebilecek bir araçtır.

 

Blog: The Entrepreneurial Mind

Blog Yazarı: Jeff Cornwall, Belmont Üniversitesi Girişimcilik Başkanı

Neden bu kadar harika: Meslek olarak bu işi öğreten birinden iş tavsiyesi alın. Cornwall ayrıca büyüme ve başlangıç sürecinde olan işletmelere de danışmanlık yapmakta ve yazılarını girişimci finansı  ve etiği üzerine yazmaktadır.

Örnek:

Profesör Shane son birkaç yıldır küçük işletmelerin ekonomimizdeki etkisini en aza indirgemeye çalışıyordu.  Small Business Trends’de bir yazısında da hala aynı şeyi yapıyor.

Müsaade ederseniz, bu yazısındaki birkaç yorumunu inceleyeceğim.

“Çoğu insan işletmelerin çoğunluğunun altı yıl içerisinde batarak, geriye sıfır kar bıraktığını unutmaktadır.”

Küçük işletmelerin beş yıl içerisinde hayatta kalma oranını gösteren tek veri kapanmaların yüzde 50’si işin satılmasına bağlı gerçekleşmiştir.  Bu ölçümler gelir vergisi ödemeleri duran firmaları ‘başarısız’ kabul ederek yapılmıştır.  Yani küçük işletmemi beş yıl içerisinde milyonlarca dolara satmış olsam bile, bu ankete göre başarısız olmuş sayılıyorum.  Daha sonra bu çalışma düzeltilerek, yarıdan fazla firmanın batmadığı bildirildi.

 

Blog: Venture Hacks

Blog Yazarları: Babak Nivi ve Naval Ravikant, yeni işletme danışmanları, girişimci ve yatırımcılar.

Neden bu kadar harika: Her ikisi de hem girişimci hem de yatırımcı deneyimine sahip, “Nivi ve Naval” konu sermaye olduğunda ne dediklerini çok iyi biliyorlar. Blogları anlaşılır yeni bir şirket kurma ve sermaye bulma üzerine nasıl yapılır rehberleri ve etkili girişimci ve VClerin bıraktığı birçok ziyaretçi yazısını da içermekte. Bloğun Twitter Digest ve oldukça iyi bir proje olan Angel List gibi ekstra özelliklerine de bir göz atmayı unutmayın.

Örnek:

Çekirdek seviyesi yatırımcılar zirvedeki büyük şirketlerden hoşlanmazlar: X, Y ve Z’nin CEO, COO, CXO, CYO, VPsi. Neredeyse anında pas derler. Akıllı hiçbir yatırımcı yeni açılmış bir şirketin unvanlarından etkilenmeyecektir.

Siz de yeni açılmış bir tüketici interneti şirketiyseniz, havalı unvanlara ihtiyacınız yoktur, ihtiyacınız olan ürünü üretecek veya satacak olan kurucular ve işverenlerdir. (Kuruculardan biri CEO olmalıdır ki, kararlarınızı daha hızlı alın.)

Bu tavsiyenin birçok istisnası olmasına karşın, yaptığınız şeyi çok iyi bilmediğiniz sürece (10 yıllık bir şirket kurma ve yatırım yapma tecrübeniz yoksa) fazla derine inmeyin.

 

Blog: Seth Godin’s Blog

Blog Yazarı: Seth Godin, girişimcilik ve pazarlama konusunda birden fazla kitabın yazarı.

Neden bu kadar harika: Ünlü yazar Seth Godin (tüm 12 kitabı da çok satanlar listesine girmiştir) her gün iş, sosyal medya ve iş dünyasının değişimi hakkındaki düşüncelerini bloğunda kaleme alıyor. Her yazısı, iş üzerine daha büyük konularda düşünmeyi tetikleyen bir altın külçesi niteliğinde.

Örnek:

Bir fikir, bir toplantıya daha sonra ise bir projeye dönüşür. İnsanlar beyaz tahta, bedava çörek ve hatta bir konferans görüşmesi ile ortama çekilirler.

Her şeyi siz yapıyormuşsunuz gibi gelir, ancak bir noktada biri nihayet sorar “bunun anlamı nedir?”

Uğraşmaya değer mi?

Zamanımızı yatırabileceğimiz (harcadığımız demeyin) onca şey ile karşılaştırıldığında bu, en korkunç, muhtemelen karşılığını alacağımız, en önemli ya da en iyi uzun süreli uğraş mı?

Yoksa bunu sadece kimsenin şimdiye kadar YETER demeye cesaret edemediği için mi yapıyoruz?

Emeğinize değen bir iş mi yapıyorsunuz yoksa sadece işinizi mi yapıyorsunuz?

 

Blog: James Altucher’s blog

Blog Yazarı: James Altucher

Neden bu kadar harika: Altucher, kurnaz, açık sözlü ve iletişimi kuvvetli biri. Çoklu sorulardan, berbat insanlarla nasıl başa çıkılacağına kadar her konuda tavsiyeleri var.

Örnek: Milyar Dolarlık İş Sıfırdan Nasıl Kurulur?

Bu blog parayla ilgili değil. Girişimcilik ile de alakası yok. Bazen insanlar ne yazdığımı sorduklarında verecek iyi bir cevap da bulamıyorum. Aklıma gelen en iyi yanıt “mutlu olmanın yolları” oluyor. Mutlu olmak için paraya ihtiyacınız yoktur.

 

 

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*