Her Girişimcinin The Big Bang Theory’den Öğrenebilecekleri

0
2997

Başarılı insanlar için ödüllü bir sitcom (durum komedisi) dizisi iş tavsiyesi almak için en son yer gibi görünebilir ama komiktir ki her girişimci The Big Bang Theory’den bir şeyler öğrenebilir.

Diziye aşına olmayanlar için dizi; kapı komşuları çekici ve sosyal Penny’den oldukça farklı olan, sosyal hayatta zorlanan Leonard, Sheldon, Howard ve Rajesh’den oluşan bir grup bilim meraklısının hikâyesini anlatıyor. Karakterlerin içinde olduğu komik durumlar çetenin sevilesi özelliklerini ortaya çıkardı ve başarılı insanların faydalanabileceği değerli dersler oldu.

 

#1: Tüm İşi Yüklenmeyin

Leonard çete ile bir akıllı telefon uygulaması geliştirme fikrini ileri sürünce, Sheldon projenin kontrolünü ele geçirmeye çalışır. Kendisini CEO, baş mali işler görevlisi ve baş işletme görevlisi olarak atadıktan sonra; bir kontrol manyağı olduğu için kovulur.

İş dünyasında, kendi başınıza belli sayıda iş yapabilirsiniz. Uzun saatler harcamak bilinen bir şey olsa da, zamanınızı nasıl en iyi şekilde değerlendirebileceğinizi bulmanız gerekir. Tecrübeli olmak önemlidir ama şirketinizdeki belli fonksiyonları da takımınızdaki diğer insanlara emanet etmeyi öğrenmelisiniz. Bu şekilde işinizin diğer alanlarına odaklanabilirsiniz.

#2: Her Şeyi Fazla Düşünmeyin

Bir bölümde, Leaonard Penny’e (ki Penny daha önce ondan ayrılmıştı) çıkma teklif etse neler olabileceğini ciddi bir şekilde değerlendiriyordu. Sonuçta işler yürümeyecek gibi görünse de, gördük ki hem randevu hem de onu takip eden olayların hepsi Leonard’ın aklından geçenlermiş. Kendi iyiliği için çok fazla düşündüğünü fark edince Leonard gerçekten de Penny’e çıkma teklif eder ve sonunda yeni bir ilişkiye başlarlar.

Ünlü bir spor markasından bir cümle söylemek gerekirse, bir gün “sadece yap”manız (Just do it) gereken bir zaman gelecek. Eğer geçmiş bir tecrübe olamadan bir iş kuruyorsanız, bu yolda yapacağınız hatalardan ders çıkarmaktan korkmayın.

Ürününüzü veya hizmetinizi piyasaya sunduktan sonra neler olacağı hakkında bilgiye dayalı bir tahmin yürütebilseniz bile, her şeyi öngöremezsiniz. Yine de, pazar araştırması ve takımınızla satış stratejilerini tartışmak gibi gerekli temel işleri yaptıktan sonra pazara atılmalı ve elinizden gelenin en iyisini yapmalısınız. Ancak o zaman büyük resmi görebilirsiniz.

#3: Teknoloji Sizin Arkadaşınızdır

Gelirine faydası olması için, Penny ev-imalatı el yapımı toka işi başlatma fikri üretiyor. Bizimkilerin de yardımıyla, yeni kurduğu işini ilerletmek için bir internet sitesi kuruyor (Leonard’ın yardımıyla) ve bin adet sipariş alıyor.

Her girişimcinin the Big Bang Theory’den öğrenebileceği şey şu ki internet iş dünyasındakiler için oyun alanını yönlendirebilir. Doğru yerdeki doğru araçlarla – iyi geliştirilmiş bir satış internet sitesi ve sosyal medyadan viral pazarlama gibi – kendi kulvarınızdaki büyük oyunculara karşı yükselebilirsiniz. Kendi avantajınıza kullanabileceğiniz satış ve pazarlamadaki teknolojik akımları takip ettiğinizden emin olun.

#4: Organize Olmanın Önemini Öğrenin

Birçok akademik dereceye (birkaçını sıralamak gerekirse Ph.D. ve Sc.D gibi) sahip bir teorik fizikçi olan Sheldon kendisini alanında bir otorite haline getirmiştir. Bunu oldukça organize, mesleki görevleri ve günlük rutini konusunda sistematik olmasına borçludur.

Çoğunlukla Sheldon’un organize olma aşkı çoğunlukla takıntı sınırında (ve sıklıkla şovun espri kaynağı) olsa da başarılı kişiler onun karakteristik özelliklerinden ders çıkarabilirler. İşin her yönünün planlandığı, iyi belirlenmiş bir iş akışınızın olması, işleyişi sıkı tutma ve bir şeylerin gözden kaçmasına engel olma konusunda çok yardımcı olacaktır.

#5: Esnek Olmayı Öğrenin

Diğer yandan, Sheldon’un rutine olan bu katı bağlılığı bazen mantıksız olabiliyor ve bu daimi katılığı yüzünden çoğunlukla (ev arkadaşı) Leonard’la çatışıyor.

Bir sistem oturtmuş olmak hayati olsa da, her girişimcinin the Big Bang Theory’den öğrenebileceği, beklenmedik zorluklar karşısında doğaçlamanız gereken zamanlar olacağıdır.

Daha önce de bahsedildiği gibi, karşılaşacağınız tüm senaryoları önceden tahmin edemezsiniz, dolayısıyla zaman zaman anında düşünmeniz gerekecek. Bu yüzden durumlara adapte olabilmek önemlidir çünkü sıklıkla, içinde bulunduğunuz benzersiz durum, el kitaplarında geçmiyor olacak.

 

Bu makale addicted2success.com’da Joel Brown tarafından yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here