Evde kaldığımız süre içerisinde Fellowların ve Alumnilerin bir araya geldiği, paylaşımlarda bulunduğu etkinlikler düzenliyor. Bunlardan bir tanesi de Gtalk, alanında başarılı ve tecrübeli insanların gelip hikayelerini anlattığı, sorularımızı cevapladığı buluşmalar serisi.
Geçtiğimiz cuma günü Gtalk’un konuğu başarılı girişimci ve yatırımcı Yossi Vardi’ydi. Konuşmasında Moovit adlı ulaşım sektöründe çalışan bir girişimin Intel tarafından satın alındığı söylemesi, Moovit için büyük benim için küçük bir haber de olsa, insanların evlerinde kaldığı, hareket etmediği günlerde ulaşım sektöründeki bir girişimin 900 milyon dolara satın alınması benim için hayatın aktığının bir göstergesi ve moral kaynağı oldu.
Moovit 2012 senesinde Nir Erez ve Roy Bick tarafından kurulan, ulaştırma alanında çalışan yolculuk planlama uygulaması ve servis sağlayıcısı. Benim Moovit’le ilk tanışmam Ankara’dan İstanbul’a ilk tek başıma gittiğim zamandı. A noktasından B noktasına nasıl gidebilirim diye bir büfeciye sormak yerine kullandığım bir uygulamaydı. Peki, ben Moovit’i tamamen ücretsiz kullanabiliyorum, bu şirket gelirini nereden elde ediyor? Intel neden bu kadar para verip satın aldı? Moovit elinde bulundurduğu teknoloji, ulaşım uygulaması ve veriyle içinde Uber’in de bulunduğu şirketlere, organizasyonlara, şehirlere ve belediyelere çözümler sunarak para kazanıyor. Intel’in Moovit’i satın almasının bir başka nedeni ise 2017 yılındında satın aldığı otonom araç üzerine çalışan Mobile’yi de almış olması. Movitteki verilerin otonom araç geliştirmesi için kullanılması amaçlarından başka bir tanesi.
Sequoia köklü ve başarılı bir yatırım şirketi aralarında halka açılan Zoom, Linkedin ve Dropbox gibi şirketlerin bulunduğu portföye sahipler. Moovit’in de yatırımcısı olan Sequoia’nın, Medium üzerinde yatırımla ilgili yayınladıkları yazı bizim gibi yeni girişimciler için ders niteliğinde. 2012 yılında kurucularından Nir’in toplu taşımanın çok büyük bir pazar olmasına rağmen göz ardı edildiği, Moovit’le toplu taşıma marketi için global veri ve navigasyon servisi sağlayıcısı olma fikirleri ilk seferde Sequoia tarafından uygulanabilir bulunmamasına rağmen bir sene sonra Moovit’e yatırım yapmaya karar verdiler. Başka dikkatimi çeken bir nokta ise Moovit’in daha iyi odaklanmak için problemi çözmeye öncelikle Tel Aviv’den başlaması ve çözüme ulaştıktan sonra başka noktalara yayılması bugün onları 800 milyon kullanıcıyla 102 ülkede 3100 şehirde ve 45 dilde insanların hayatını kolaylaştıran ve değiştiren bir şirket haline getirdi.
Movit’in ilham verici başarı hikayesini kısaca anlatmaya çalıştım. Bugünlerde beni umutlandıran bu hikaye umarım sizler için de öyle olmuştur. Kriz ortamları veya göz ardı edilmiş bir çok alan bizleri bekliyor. Bundan 10 yıl sonra buna benzer bir hikayenin buradan başlaması dileğiyle.