
Dünyamız her geçen gün değişiyor, gelişiyor. Günümüz ihtiyaçları dünkünden çok farklı. Transformatörlerin keşfiyle bilgisayarlar hayatımıza girdi. Bilgisayarların hayatımıza girmesiyle medeniyetimizin ihtiyaç duyduğu insan kaynağı da değişti.
18. yüzyıl başlarında fabrikalarda insan gücüne daha çok ihtiyacımız varken bilgi teknolojileri devrimiyle makinelerle çalışmayı öğrendik. Makineleri yöneten insanlara da mühendisler dedik. Fakat eğitim sistemimiz bu devrimin hızına yetişmekte zorlandı. Gerekli insan kaynağını oluşturmakla görevli okullar ve üniversiteler dönüşümde geç kaldı. Fakat değişim kaçınılmazdır ve her zaman bir yol bulur. Gerekli donanıma sahip kişileri yetiştirmede yaşanan devrimin adı: BootCamp’ler!
BootCamp, yapısal olarak “Boot” ve “Camp” kelimelerinin birleşmesiyle meydana gelmiş bir kelimedir. İlk olarak Amerikan askerlerinin uyguladığı sıkı egzersiz programları için kullanılmıştır. Yoğun tempoda yapılan bu dayanıklılık egzersizleri askere kısa zamanda dinamiklik ve güç sağlar. (1) Günümüzde sıkça duyduğumuz BootCamp kelimesi de anlam bakımından gerçek anlamına yakındır. Her alanda yapılabilmesinin yanında genellikle hızlı yazılım eğitimleri için kullanılan BootCamp ifadesi; hızlı, yoğun ve her konu başlığından yeteri kadar bilgi verilen eğitimlerin genel adıdır. Eğitimin uzunluğu programdan programa göre değişiklik gösterebilir. Eğitimin içerik ve yoğunluğuna göre iki aydan altı aya kadar uzaması normaldir.
Ülkemizde ve Dünyada farklı BootCamp örnekleri görmek mümkün. Pek çok ücretli ve ücretsiz eğitimden kriterlerinize uyan ve ilgili olduğunuz alana göre istediğinizi seçebilirsiniz. Eğitim içerikleri birbirinden farklı olsa da yöntem benzerdir; kısa zamanda çok bilgi, gerektiği kadar bilgi.
Amerika yazılım dünyasının her zaman başkenti olmuştur. NeoTech Academy de Amerika için güzel örneklerden biri. Altı ay süren eğitim yolculuğunun 4.000$ ücreti bulunuyor. Siber güvenlik ve yazılım-test üzerine eğitim veren NeoTech Academy, öğrencilerine birebir destek veriyor. Silikon vadisi hayallerini süsleyenler için NeoTech Academy’nin araştırılması faydalı olabilir.
Makers Academy ise Londra merkezli bir kuruluş. Forbes ve Independent gibi referansları bulunan Makers Academy, 21. yüzyılın iş dünyasına yazılımcı yetiştirdikleri vaadinde. £8,000 ücreti bulunan Makers, Avrupa’da gelecek planlayan adaylar için güçlü bir seçenek olabilir.
Ülkemizde ise BootCamp anlayışı daha farklı. Genellikle sosyal girişimler tarafından verilen yazılım eğitimleri çoğunlukla ücretsiz. Her seviyede BootCamp bulmak oldukça kolay. Tek yapmanız gereken sorumluluklarınızı bilip yerine getirmeniz. Bu anlamda devlet de elini taşın altına koymuş durumda. BTK Akademi verilebilecek kaliteli örneklerden.
BTK Akademi daha çok çevrimiçi kurs merkezi olarak konumlanmış durumda. E-devlet üzerinden sisteme kaydolmanız yeterli. Hemen hemen her alanda uzman eğitmenler tarafından verilen onlarca eğitimden birini seçip yazılım yolculuğunuzu başlatabilirsiniz. Eğitimlerdeki ödevleri başarıyla tamamladıktan sonra alacağınız sertifikanız, kişisel özgeçmişiniz için değerli bir katma değer olabilir. Sene içinde çeşitli BootCamp’lere katılarak seçtiğiniz alanda derinleşebilir ve pratik tecrübenizi artırabilirsiniz.
-İbrahim Öztürkci
1. Uğur Atmaca. (2021). Hackathon Türkiye. Hackathonturkiye.com.
Bir yanıt bırakın