Girişimcilik Vakfı’nın Ankara fellowlarından biriyseniz ve iki ayda bir düzenlenen Fellow Up lara katılmak için havayolunu tercih ediyorsanız, uçuşlarınız çok yüksek ihtimalle Boeing 737-800 tipi bir uçak ile olacaktır.
Ladies and gentleman welcome on board! We are about to start our flight to the past of Boeing. Please, open your mind and heart to understand clearly this wonderful journey. Have a nice flight!
Dünya’nın en büyük firmalarından biri olan Boeing hakkında ne kadar bilgi sahibiniz bilmiyorum ama, öncelikle şunu söylemek istiyorum: Bu yola kerestecilik ile başlandı. Geçmişten günümüze Boeing ile Türkiye arasında yaşanan, kronolojik olarak bazı önemli olaylara bir göz atalım.
1945’te İlk DC-3, THY (Türk Hava Yolları) filosuna katıldı.
1970’de THY, ilk Boeing uçağı olan Boeing 707 uçağını satın aldı.
1998’de Boeing Çatalhöyük kazılarına sponsor olmaya başladı.
1999’da Boeing, Ankara Ofisi’ni açtı.
Yine aynı yılda, Boeing, Ağustos depreminin ardından, Türkiye’ye yardım uçuşu gerçekleştirdi.
2000’de TAI, Boeing Yeni Nesil 737 uçakları için uçuş güvertesi ve kanat uçları üretmeye başladı.
2002’de Boeing, Uluslararası Ankara Müzik Festivali’ne sponsor olmaya başladı.
Yine aynı yılda, Pegasus Havayolları, kıvrık kanat uçlarına sahip ilk Boeing 737-800 uçağını teslim aldı.
SunExpress, THY tarafından monte edilen kanatçıkları bulunan dört adet Boeing 737-800 siparişi verdi.
2008’de Boeing Türkiye’de TAI tarafından modifiye edilen ilk AEW&C Barış Kartalı’nın uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi.
2010’da Boeing ve HAVELSAN Barış Kartalı AEW&C programı için görev simülatörü ve görev destek Merkezi donanımının kurulumunu tamamladı.
2016’da Boeing, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı ve ANATEK, uçak bakım eğitimine destek olmak amacıyla bir ortaklık protokolü imzaladı.
Adım adım Boeing’e yaklaştık. Adım adım dahil olduk ve havacılık sektöründe geliştik. En az bu gelişmeler kadar bir de işin arka boyutuna William Edward Boeing’in hayatına ve kerestecilikten çıktığı bu yolda ilerleyiş sürecine bir bakalım.
Detroit/Michigan’da dünyaya gelen Boeing varlıklı bir kereste tüccarı olan Alman asıllı babasını sekiz yaşındayken kaybetti. Kendisine yaşamı boyunca damgasını vuran mükemmeliyetçiliği Viyanalı annesinden aldı. İsviçre’de ve ABD’de, 1904’ten sonra Yale Üniversitesi’nde eğitim gördü. Üniversiteden mezun olmasına bir yıl kala, babası gibi Grays Harbour/Washington’da kereste ticareti yapmak üzere okulunu bıraktı.
1908’de Seattle’e yerleşen Boeing 20. yüzyılın başında ortaya çıkan teknik öfori (heyecan) çerçevesinde, önce tekne ve otomobil olmak üzere motorlu binek araçlarına ilgi duymaya başladı. 1910’da yapılan ilk ABD pilot toplantısında motorlu uçaklara olan tutkusunu keşfetti. Amerikan Deniz Kuvvetlerinde mühendis olarak çalışan arkadaşı Conrad Westervelt ile birlikte ilk kez 1914’te bir uçağa binince, Boeing daha iyi bir uçak tasarlamaya karar verdi. Uçuş dersleri aldı, ilk uçağını (su uçağı) satın aldı, bir Aero Kulüp (Havacılık Kulübü) kurdu ve Westervelt ve 21 kişiyle birlikte tahtadan ve piyano tellerinden ürettikleri ilk iki uçağı yaptılar.
Önceleri Pacific Aero Products olarak tescil ettirdiği küçük şirketinin adını 1916’da Boeing Airplane Company (Uçak Şirketi) olarak değiştirdi. Mükemmel bir iş teslim etmeyen bütün çalışanları anında işten atan Boeing, Birinci Dünya Savaşı’nda ordu için çalışarak 50 tane talim uçağı sağladı. Savaştan sonra şirketine sipariş almakta zorlanan ve yılmaz bir iyimser olan Boeing o ara yatak odası mobilyası ve kayık üretimine geçti.
Boeing 1919’da ilk kez uçakla Vancouver’den (Kanada) Seattle’e posta taşıyınca, uçakları için yeni bir kullanım alanı keşfeti. Bu konudaki öncülüğü, şirketinin yolunu çizdi. Amerikan Posta İdaresi 1927’de Şikago-San Francisco hattında düzenli hava taşımacılığı için teklif aldığında, Boeing kıtı kıtına hesapladığı fiyatlarıyla hem rakiplerinin alayları, hem de posta idaresinin kuşkulu tepkisiyle karşılaştı. Yine de fabrikadan yeni çıkmış ve hem yolcu, hem de 500 kilo tutarında postayı taşıyabilecek kapasitede 25 tane uçağını sununca, ihaleyi kazandı. Pacific Airlines şirketini satın alınca 1925’te Seattle-Los Angeles hattı da eklendi ve şirketi 800 çalışanıyla ABD’nin en büyük uçak firması oldu.