İş Planını Hacklemenin 5 Yolu

İster teknolojik bir alet geliştirin, bilgisayar programı satın ya da kar amacı gütmeyen bir organizasyon kurun, başlangıç noktanız her zaman, iş planına dönüşen adım olan vizyondur. İş hayatında plan yol haritanız olur ve karşılaştığınız sorunlarda aradığınız cevapları bu planda bulabilirsiniz; örneğin: Ne satıyorsunuz? Para nasıl kazanacaksınız? Bu ürünü kimler satın almak isteyecek? Müşteriye nasıl ulaşmayı planlıyorsunuz?

 

İş planı yazmak başta biraz korkutucu gelebilir ama öyle olmak zorunda değil! Hatta eğlenceli bile olabilir! İş hayatım boyunca düzinelerce başarılı ürün çıkardım ve her biri iş planı ile başladı. Aynı anda çok fazla işle uğraştığım zamanlarda, planı bizzat yazmaya vakit harcamak yerine daha çok iş stratejisinin kendisine yoğunlaştım.

 

İş planımı nasıl mı hazırlıyorum? Hackliyorum, siz de böyle yapın. İşte benim iş planı hacklerken dikkat ettiğim 5 adım:

1. İş modeli kanvası ile başlayın

İş modeli kanvası için Steve Blank’in blogunu incelemenizi şiddetle tavsiye ederim, özellikle ilk kez iş planı hazırlayacaksanız. Bir sayfalık kaynakta şirketinizin tasarımı, yaratım süreci ve iş planı ile ilgili stratejik düşünme yollarını bulabileceğiniz harika bir blog. Müşterilerinize ulaşırken kaynaklarınızı tanımlamanızı sağlayan metotları öğrenerek, etkili bir iş planı oluşturmanıza yardımcı olacaktır. İş kurma aşamasında tüm önemli noktaları değerlendirirken beyin fırtınası yapmanızı sağlayacak harika ve etkili bir yol.  

 

2. Madde işaretleri ile iş planınızı sade bir formatta hazırlayın

İş modeli kanvasını tamamladıktan sonra, daha da netleşen vizyonunuzla birlikte neyi, nasıl ve kim için yapacağınızı belirlemiş olursunuz. Bu noktada model iş planını artık kendi iş planınıza dönüştürebilirsiniz. Detaylı ama kolay anlaşılan bir iş planı hazırlayarak yatırımcılara sunup yatırım istemeye hazır hale getirebilirsiniz.

 

İş planında ürün tanımı, hedef kitle, satış, pazarlama, operasyon, ekip gibi başlıklar bulunur. Bu bölümde kime ve nasıl sorularının cevaplarını vermeniz beklenir. Örneğin, pazarlama aktivitelerinizi kim planlıyor? Hangi kanallar aracılığıyla hedef kitleye ulaşmayı planlıyorsunuz? Her bir kanalda hangi aktiviteler yer alacak?

 

Kapsamlı iş planı fazlasıyla uzun olmak zorunda değil. Girişimciler sık sık detaylara boğulup büyük resmi kaçırılar ve taslağı dikkatle hazırlamaya takılıp sıkıcı bir düz yazı elde ederler. En sade ve anlaşılabilir formda madde işaretleri ile iş planınızı hazırlamaya başlayın. Cümlelerinizin kulağa hoş gelmesini sağlamak gibi stil düzenlemeleriyle daha sonra ilgilenebilirsiniz.

 

Madde işaretleri kullanarak düşüncelerinizi yazdıktan sonra, geri bildirim almak için danışmanlarınızla görüşün. Böylece yazmaya başladığınız ilk aşamada gerekli değişiklikleri yaparak zaman kazanabilirsiniz.

 

3. Gerektiğinde Farklılaştığınız Noktalara Odaklanın

İş planınızı yazarken şirketinizin, ürününüzün ya da hizmetinizin rakiplerinizden hangi noktalarda farklılaştığını düşünün. Özgün bir fikrinizin olması ve bunu da iş planında vurgulamanız çok önemlidir. İş planınızdaki temel format rakiplerinizle benzer olabilir ama fikrinizin özgün olması gerekir.

 

Sunduğunuz şey rakiplerinize göre özgün olmak durumundayken, bu durum iş planınızın ana hatları için geçerli değil. Tekerleği yeniden icat etmenize gerek yok, ya da her konuda farklı olmak zorunda değilsiniz. Örneğin, müşteri kazanma stratejisi ya da lojistik platformu konularında siz de herkes ne yapıyorsa bunu aynen uygulayabilirsiniz.

 

4. Nakit akışında abartılı öngörüden uzak durun!

Doğru nakit akışı öngörüsüne ulaşmaya çalışırken, kendinizi detaylara boğulmuş bulabilirsiniz. Nakit akışı ve karlılık öngörülerinin amacı ne olacağı konusunda kesin sonucu vermek değildir; bu öngörüler olağan durumlarda ve başarıda işletmenizin nasıl para kazanacağını ve devamlılığını sağlayacağını göstermek içindir.

 

İş planında beklenen kar payının amacı ürününüzün pozitif faydasının olup olmadığını ölçmektir, geleceği görmeniz beklenmez. Sonuç olarak, iş planında her noktanın mükemmel olmasına uğraşmak yerine, tahmini değerinizi açıklayın ve diğer konulara ilerleyin.

 

5. Bir yazarla çalışın!

İş planınızın bazı bölümleri dışardan hizmet alarak geliştirilemez. Yani sadece sizin karar vermeniz gereken stratejiler vardır fakat iş planınızı yazmak için dışardan hizmet alabilir ve bir yazarla çalışabilirsiniz. İş modeli kanvasınızı tamamlayıp, temel hatlarıyla bölümleri ve madde içeriklerini belirlediğinizde yazar ile çalışma seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Yazarla çalışmak size zaman kazandıracaktır.

 

Yukarıda belirttiğim tüyolar iş planını oluştururken size zaman kazandıracak, neye nasıl odaklanmanız gerektiği konusunda fikir verici olacaktır. Örneğin, müşteri kitlenizi belirlemenizi ve işletmenizin nasıl para kazanacağını anlamanızı sağlar.

 

Şirketiniz operasyon aşamasına geldiğinde birçok şey dönüşecektir ama yol planının etkili olması için iş planına titiz yaklaşmalısınız. Yazıya korkutucu bir egzersiz yerine eğlenceli bir beyin fırtınası olarak yaklaşırsanız, çabalarınız ilham verici olacaktır!

 

Bu makale entrepreneur.com’da Christopher Hawker tarafından 2015’te yayınlanan makaleden çevrilmiştir.

1 yorum

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*