İsim: Her şey mi, hiçbir şey mi?

Eğer Donald Trump hala aile lakabı olan Drumpf ismini taşısaydı otellerinden birini bu isimle süsletir miydi? Yaşadığı şehir olan New York’ta %60’a yakın kişinin desteklediği insanlar onu seçer miydi? HBO’da gece talk show’u sunan John Oliver, Trump’ın atalarının yüzyıllar önce bu ismi değiştirdiğini kaydetti. Milyoner, pazarlama dehası ve başkan adayı bu seçim için müteşekkir olmalı. Çünkü marka dünyasında isim çok fark eder.

 

İsimler hakkında iki ayrı düşünce okulu vardır: Bunlardan biri isimlerin hayati önem taşıdığı ve başarıya giden yolda payı olduğu görüşüdür, diğeri ise isimlerin önemsiz olduğu, önemli olanın markanın nasıl pazarlandığı görüşüdür. Sonuç olarak konuştuğum pek çok girişimci şirketi için doğru ismi bulmakla uğraşır. Onlar iki kategoriye göre hareket eder. Bazıları kimsenin beğenmediği bir ismi çok sever bazıları da isim seçmekte kararsızdır (bu da her şeyi duraklatır). Onların düştüğü bu iki tuzak da baş edilmesi zor şeylerdir. Ama iyi haber her iki düşüncenin de yardımcı teklifler sunduğudur. İsim seçmek için birbirinden yardım istemek şirketin için işe yarayabilir ve her şeyden önemlisi senin şirketi kurmana yardım edebilir.

 

Bir şeyleri çağrıştıran isimler zaman ve paradan tasarruf sağlar

İyi marka yönetimi şirketin imajını şekillendirebilir, ama bu işleri olması gerektiğinden daha kolay hale getirmez. Kelimeler anlamlar içerir ve yan anlamlar güçlü ilk izlenimler verir. Eğer marka ismin insanların aklında güçlü çağrışımlar yaratıyorsa ve bu imaj marka kimliğine uyumluysa, pazarlama çalışmaları uyumsuz bir isme oranla çok daha hızlı ilerleyecektir.

 

Örneğin gurme bir dondurma şirketi kuruyorsan lüks bir marka olan Bronx Creamery’nin dondurmalarına sahte bir Avrupa ismi olan Haagen – Dazs vermesi gibi insanları etkilemek için oldukça fazla uğraşman gerekir.

 

Paypal kurucusu Elon Musk’ın kurduğu Tesla, görünüşte mevcut durumunu zorlayan bir markaydı. 19’uncu yüzyılda yaşamış ünlü bir keşifçi olan Nicola Tesla’nın adını markasında kullandı.

 

Bu iki örnekte görüldüğü gibi, marka ismi ürün ve şirket misyonu ile doğrudan bağlantılar içermeli. Bu, güçlü ürünlerle birleştirildiğinde şirketleri adeta bir güç evine dönüştürür.

 

İyi bir ürün iyi bir isimden önemlidir

Şirketin başarısı için bir şeyler çağrıştıran marka isimleri yardımcı olurken, bu durum her zaman gerekli olmayabilir. Kulaktan kulağa yayılma, ürünün kalitesi ve sıkıntılı durumları giderdiğinde zaten başarı kapıları açılacaktır.

 

Anlamsız ürün isimleriyle dolu yüzlerce başarılı şirket var. Örneğin “Duckduckgo” ismi tamamen bir hevesle konuldu. Bu isim hiçbir şey ifade etmiyor ve herhangi bir anlamı yok. Ama şirketin arama motoru önemli sorunları hallediyor (güvenlik ve izleme gibi) bu nedenle insanlar adeta siteye üşüşüyor.

 

Marka ismini tamamen değiştirebilirsin. Yahoo’nun ilk isminin ne olduğunu biliyor musun? Jerry’s Guide. Şirket liderleri (akıllıca) bu ismi değiştirdiler ve kimse bu hamleden sonra arama motorunu kullanmayı bırakmadı.

 

İngiltere’de yaklaşık 300 şirket ISIS ismine sahip, bu noktayı düşünmek için iyi bir zaman olabilir.

 

İsim seçmek bir süreçtir

 

Bir isim şirketini ne batırır ne çıkarır, ama bazı isimler diğerlerinden daha iyidir. En iyisini seçmek tamamen en iyi yaklaşımı yakalamakla alakalıdır.

 

1. Otoritelere ismin hakkında ne düşündüklerini sor

En iyi kritik, potansiyel müşteri ve tedarikçilerden gelir. Benim rezervasyon şirketim “Clubscore” adındaki pazarlama materyallerine 200.000 doların üzerinde harcama yaptı. Ama bu ismin diğer klüb servis işi veren şirketlere çok yakın bir isim olduğunu duyduk.

 

Bu yüzden potensiyel müşteri ve tedarikçilere sorun çözme noktaları hakkında sorular sorduk ve her kelimelerini not ettik.

 

2. Büyüyünce ne olmak istediğini düşün

Yapman gereken ilk şey ürünün hakkında uzmanlaşmak. İnsanların sevdiği bir ürün yarat. Fakat ürünleri geliştireceğini ve farklı pazarlara açılacağını düşünerek hareket et.

Biz ismi daha tasvir edici seçebilirdik ama “InList” ismi hem eğlence işine uyuyor hem de içeriye ulaşma ve esneklik gibi anlamlar çağrıştırıyor. Tesla burda harika bir örnek. Güneş paneli, elektrikle çalışan araba ve batarya satan bir şirket için güzel bir isim.

 

3. Müşterilerinin duygusal tepkilerini düşün

Yüksek fiyatlı ve lüks markalar daha geniş pazarlara hitap eden ürünlerden daha farklı ihtiyaçlara sahiptir. Yüksek fiyatlı ve yüksek kalitede bir ürün satıyorsan, marka ismin müşteriye seninle iletişime geçeceği bir his vermeli.

 

Sonuç olarak ismini akıllıca seç. İsminin başarına direkt etki etmeyeceği gerçeğini gözden kaçırmadan hareket et. Bu başarı müşterinle iletişim kurduğunda ve olağanüstü bir değer yarattığında günden güne perçinlenecektir.

 

Bu makale entrepreneur.com‘da Gideon Kimbrell tarafından 2016’da yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*