Global Girişimcilik Haftası kapsamında Rotterdam’da gerçekleştirilen Get in The Ring Girişimcilik Yarışması’nın Türkiye ayağı bu yıl Microsoft Türkiye ofisinde gerçekleşti. 8 farklı girişimin yarıştığı etkinliği, Marvin isimli sürücü davranışı ölçme sistemi kazandı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Onur Koç, mobility, sosyal medya ve bulut teknolojisine kısaca değindi. Dünyadaki köklü değişim süreci nedeniyle girişimci olmak için en iyi zamanın bugün olduğunun altını çizen Koç, girişime ve girişimciye olan desteğini bu sözleriyle vurguladı.
Her şeyden önce GITR Invesment Battle girişimin ta kendisiydi. Diğer girişimcilik yarışmalarından farklı, durağan olmayan, izleyiciye interaktif olma şansı sağlayan bir etkinlikti. Bence genel olarak bu tarz girişimcilik yarışmalarında, izleyicinin dikkati bir yerden sonra dağılıyor. Sıkılan yüzler etkinliğin modunu düşürüyor ve koltuklar yavaş yavaş boşalmaya başlıyor. Networking, izleyici için startup fikirlerini dinlemekten daha cazip geliyor ve etkinlik salonu dışında sohbetler başlıyor. Fakat GITR Invesment Battle bu tarz sıkıcı ve enerjisi giderek düşen bir etkinliklerden değildi. Girişimcilerin ringe çıkıp birbirlerinden daha iyi olduğunu kısa sürede kanıtlamaya çalışmaları heyecanı artırdı. Sunucunun enerjisi, battle sırasındaki farklı konseptler ve kazananı tahmin etmeye çalışma aşaması herkesin dikkatini tek bir noktaya toplamayı başardı.
GITR Invesment Battle’da varolan girişimlerin yaratıcı ve özgün olduğunu söyleyebilirim. Fakat bazılarının çok düşünülüp oluşturulmuş bir iş planları yoktu. Bazı girişimciler yarışma sırasında, projelerindeki kâr marjı dağıtım rakamlarını mantıksız açıklamalarla dile getirirken, bazıları da projenin lojistik kısmıyla ilgili yetersiz sunumlar yaptı. Fakat yarışma sonunda seyirciler, bu tip eksiklikleri bulunan adayların projelerini dahi favori adayları olarak dile getirdiler. Çünkü favori olarak belirtilen proje, bunu dile getiren kişinin aslında bir ihtiyacını yerine getiriyordu. Buradan kendime bir girişimin hedef kitlenin herhangi bir ihtiyacına cevap vermesinin ne kadar önemli olduğu sonucunu çıkarttım. Benim favori bir projem yoktu. Çünkü etkinlikteki 8 girişimin 7’si benim bir ihtiyacıma cevap veriyordu ve hatta bazı projeler kendi kendime “Neden ben bunu düşünemedim” bile dedirtti.
Öncelikle yarışmada seyirciyi en çok eğlendiren girişimden başlamak istiyorum: Online dating service. Sevgilisinden ayrıldıktan sonra böyle bir startup’a başlayan girişimci eğlenceli sunumuyla ve yakaladığı doğru içgörülerle seyircinin beğenisi kazandı fakat ilk turda elendi. Çünkü bence rakibi daha önemli bir ihtiyaca cevap veriyordu: Online translation. Her ne kadar basit bir fikir gibi gözükse de Türkiye’de web üzerinden çeviri hala büyük bir eksiklik. Eğer böyle bir girişim doğru bir pazarlama ve iletişimi planıyla hayata geçirilirse hızla büyüyebilir. Online dating service sitesinin diğerlerinden en önemli farkı ise kişilerinin birbirlerinden etkilenme oranlarının yüzde olarak verebilmesiydi. Doğrusunu söylemek gerekirse bunun çok da eşsiz bir özellik olduğunu düşünmüyorum.
Yarışmada dikkat çeken bir başka girişim de “Favorite” isimli online yemek siparişi servisiydi. Bu girişimin diğer online yemek siparişi portallarından en önemli farkı, evde pişirilmiş ev yemeği siparişi etme olanağı bulunması. Çalışan kadınlar, öğrenciler bekar erkekler ve birçok farklı segmentin ilgisini çekebilecek bir girişim. Ayrıca birçok ev hanımına iş alanı yaratması yönüyle de sosyal girişim olarak değerlendirilebilir. Genel olarak Favorite, favori olarak gösterilmişti. Fakat büyük ihtimalle sunum sırasında lojistik konusunda yeterli açıklama yapılmadığı için kazanan olamadı. İlerleyen dönemde bu sorun halledilirse çok başarılı bir startup’ın yolda olduğunu düşünüyorum.
Genel hatlarıyla GITR Invesment Battle son derece keyifli ve yararlı bir etkinlik oldu. Kazananın neden kazandığı, kaybedenin neden kaybettiğini düşünme fırsatı buldum ve girişimcilik yolunda bir adım daha ilerlediğimi düşünüyorum. Orada olma fırsatını veren Girişimcilik Vakfı’na bir kez daha teşekkürlerimi sunarım.
Volkan Şimşek
Girişimcilik Vakfı 2014 Fellow