ITF CxO Etkinliği’nden Öğrendiklerimizi Oku ve Kendini Test Etmeye Hazır Ol!

“Dijital dünyanın çevik bir lideri olarak dönüşümde ben de yer almak istiyorum” diyorsan doğru yerdesin. IT Forum Turkey’de tam da bu konu konuşuldu. Girişimci adaylarına çağın gereklerine yönelik farkındalık kazandırma imkânı sunan Girişimcilik Vakfı fellow’u olarak bu etkinliğe katılım sağlayarak tavsiyelere kulak kabarttık. Öğrendiğimiz çarpıcı noktaları sizler için not ettik. Yazının sonundaki mini testle yazının ardından ne kadarını öğrendiğini merak ediyor musun?

Dijital dünyayı doğru yorumlamaya olanak sağlayan IT Forum Turkey, bu sene dijital platformda katılımcılarıyla bir araya geldi. 5 oturumda dijital dünyada bir adım ilerisi için rekabetçi kalmanın yolları, iş modellerindeki dijital dönüşüm, 5G teknolojisi, büyük veri ve bulut ekonomisi başlıkları sektörün içinden birçok üst düzey yönetici ve uzman tarafından detaylıca ele alındı. Her oturumda altın değerinde tavsiyeleri sizler için yakaladık.

İlk oturum T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Dr. Emre Öğütcen’in konuşmasıyla başladı. Emre Bey, net bir strateji ve yol haritası oluşturmanın öneminin altını çizerek bizlere detaylı araştırma yapmadan yola çıkmamayı, satın alma politikalarını dış kaynakları ve bütçeyi belirlerken göz önünde bulundurmayı ve kamu/şirket kültürüne hâkim olup yerleşik kültüre zıt düşmemeyi tavsiye etti.

Oturumun devamında Vitel Teknik Müdürü Emrah Akdeveci, dijital dönüşümle beraber stratejik konumu güçlenen IT üzerine konuştu. Akdeveci’nin ifade ettiği üzere değer, bir şeyin algılanan faydasıdır ve tüm kurum değere odaklanırsa kurum sıçrar. Değeri ortaya çıkarmak için ise ITSM (BT Hizmet Yönetimi) önemlidir. ITSM düşük maliyetli olup yapılan işin takibini kolaylaştırır. “Verilen hizmetler zamanında ulaşmış mı, çözümler etkin olmuş mu?” gibi soruları yanıtlamaya olanak sağlar. Kısaca ITSM raporları BT yöneticileri için yol çizmeye yardımcı olur.

Çözümpark Kurucusu Hakan Uzuner’in moderatörlüğünde gerçekleşen panelde TEPED Başkanı Arda Meriç, Borçelik Bilgi Teknolojileri Müdürü Aslı Koca, Standard Chartered Bank Bölgesel Baş Bilgi Güvenliği Görevlisi Erdal Özkaya teknoloji ve siber güvenlik konularında konuştu. Panelde güvenlik yatırımlarının yetersiz olduğundan ve birçoğunun göstermelik olduğundan bahsedildi. Güvenlik için bir ekip gerekli ve tek bir uzman yeterli değil. Çözümü ciddiye almalı ve yapmak için yapmamalı. Kurumsal mimari içinde mutlaka büyük veriye yer vermeli ki ileride projelerde verim alınsın. Son olarak Özkaya’nın tavsiyesi: “Oku, yatırım yap, paylaş!”.

ITF Turkey’e ve değerli katılımcılarına kıymetli konuşmaları ve tavsiyeleri için, Girişimcilik Vakfı’na sunduğu katılma imkanı için en içten teşekkürlerimizi iletiyoruz!

Tavsiyeleri kulağınıza küpe yaptıysanız kendinizi test etmeye hazır mısınız?

Hangisi net bir strateji ve yol haritası oluşturmanın öneminin altını çizen Dr. Emre Öğütcen’in tavsiyesi değildir?

  1. Hızlı karar almak
  2. Detaylı araştırma yapmadan yola çıkmamak
  3. Satın alma politikalarını dış kaynakları ve bütçeyi belirlerken göz önünde bulundurma
  4. Kamu/şirket kültürüne hâkim olup yerleşik kültüre zıt düşmemek

Hangisi dijital çağda çevik bir iş için verilen tavsiyelerden değildir?

  1. Şeffaflık
  2. Müşteri merkezli tasarım
  3. Hibrit olma
  4. Yalınlık

Hangisi Alina Gleiss’ın belirttiği yeni trendlerden değildir?

  1. CX’in artan önemi
  2. Çevikliğe vurgu
  3. Dijital Adaptasyon
  4. Şirket değerlerini koruma

Hangisi pazar yerine katılım şeklini seçerken göz önünde bulundurulması gereken bir madde değildir?

  1. Şirketin tecrübesi
  2. Sektör dinamiği
  3. Bütçe
  4. Hedef

Hangisi akıllı şehirleri konuşurken öne çıkan 3 kavramdan biri değildir?

  1. Sensör teknolojisi
  2. Economies of scale
  3. Internet of Things
  4. Sharing economy

KVK sürecinde hangisi dikkat edilmesi gereken bir unsur değildir?

  1. Danışman yetkisi kısıtlanmalıdır.
  2. Zafiyet taraması yapılmalıdır.
  3. Hızlıca BT ürünü alınmalıdır.
  4. Disiplin süreci işletilmelidir.

ITSM hakkında hangisi yanlıştır?

  1. Yüksek maliyetlidir.
  2. Değeri ortaya çıkarır.
  3. “Verilen hizmetler zamanında ulaşmış mı, çözümler etkin olmuş mu?” gibi soruları yanıtlamaya olanak sağlar.
  4. BT yöneticileri için yol çizmeye yardımcı olur.

Cevaplar: A-C-D-A-B-C-A

–>

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*