Gfounders: Youthall-Elis Yılmaz Aykan

Bugün Gfounders Ekibi olarak,  Youthall Kurucu Ortağı Elis Yılmaz Aykan ile keyifli bir etkinlik düzenledik. Hem katılımcıların soruları hem de tatlı-ekşi konseptiyle ekibimiz içinde hazırladığımız sorulara cevap alıp, Elis Hanım’ın girişimcilik ile yolunun nasıl kesiştiğini, bugün neler yaptığını ve hangi noktada olduğunu ve gelecek için planlarının ne olduğunu kendisinden gerçekleştirdiğimiz oturumumuzda dinlemiş olduk.

 – Elis Yılmaz Aykan’ın hikayesi nedir ? Bize biraz kendinizden bahseder misiniz ?

Ben Elis Yılmaz Aykan. Yaklaşık dokuz yıldır Youthall’un kurucu ortaklığını yapıyorum. Üniversite maceram Bilkent Üniversitesi matematik bölümüyle başlıyor fakat işi kurduktan sonra bu bölümünden vazgeçip turizm ile biten bir yolculuğum var. Matematik bölümü okuduğum dönemde öğrenci kulüplerinde aktif görev alırdım ve LÖSEV’de görevli öğretmenlik yapıyordum. Aktif bir öğrenci hayatım vardı, aynı zamanda derslerim de oldukça iyiydi. İngilizce, biraz Bulgarca ve Rusça konuşabiliyorum. Buna rağmen kariyer sitelerinden -daha Youthall yoktu ve bu bir sıkıntıydı- yapmış olduğum yaklaşık 60 staj başvurusuna rağmen hiçbirinden olumlu ya da olumsuz bir cevap alamadım. Bunun sonucunda sorunun bende olamayacağına, ya sistemlerde ya da şirketlerde olduğunu düşündüm ve sorunun sistem bazlı olduğuna karar verdim. Bunun üzerine de ‘’Stajım.net’’ isimli ilk internet sitemi kurma yolculuğum başladı. Aynı staj sorununu yaşayan bir arkadaşımla oturup başvurduğumuz tüm şirketleri toplamayı ve web sitesine yüklemeyi düşündük. 50 dolar bit bütçemiz vardı ve bu parayı site için kullandık. Başvurduğumuz tüm staj ilanlarını manuel olarak listeledik. Bu siteyi duyurmak gerekiyordu ve aslında ‘’Fake it to make it’’ politikasıyla Facebook üzerinden duyurduk ve bu yayıldı. 3-4 ay içinde yetkili birilerine dönüştük, herkes Instagram ve Facebook üzerinden bize yazdı ve içerik üretim sürecimiz bu şekilde başladı. Gençlere yardımcı olmak amaçlı kurduğumuz bu oluşum devam ederken, bir gün bir otomotiv şirketinden mail aldık ve aslında sitemizden para kazanma sürecimiz başlamış oldu. Ankara’da start-up zirvesine katıldık ve yarışmada ikinci olduk ve bu sayede bedavaya ilk ofisimize sahip olduk. Satış sürecimiz, ekip kurma sürecimiz devam ederken yatırım arama sürecimiz başladı. İlk melek yatırımımızla birlikte iş dünyasına girmiş olduk. İki öğrenci için oldukça zorlu bir süreçti. 1-1.5 yıllık süreçte stajım.net ismiyle devam ederken, gelişen oluşumumuz ve farkettiğimiz ihtiyaçlara yönelik profesyonelleşme sürecimiz sonunda Youthall adını aldık. İsim değiştirdikten sonra, İstanbuldaki yarışmalara katılmaya karar verdik. İstanbuldan da KWords’den kabul aldık ve buradaki ofisimizi açtık. Daha sonra Amerika ve Avrupa’yı araştırmaya başladık. O dönemde şansımıza Facebook ‘’Avrupa’nın Silikon Vadisi’’ konseptli bir istasyonu Fransa’da açtı ve bir hızlandırma programları vardı. Program için alınan 60.000 başvuru arasından ilk 20’ye girdik. Bu sayede de Fransa’daki ilk ofisimizi açmış olduk. 2020 yılında da İngiltere’de bir program sayesinde kabul alırken pandemi dolayısıyla bu seneye ertelenmiş oldu. Youthall’un artık global olarak 250 lokasyonda olmak üzere 1.2 milyon kullanıcısı var ve hedefimiz Türkiye’nin her şehri, her üniversitesi, her bölümü, her ilçesi ve her köyünden kullanılmak. Üç dilde hizmet veren Türkiye’deki tek kariyer sitesiyiz. Şirketlere gençler için danışmanlık veriyoruz ve aslında hikayemiz bu şekilde tamamlanıyor.

– Gelir modeliniz nedir ?

Çok fazla gelir modelimiz var. Profil oluşturma, ilan yayınlama bedeli, Youthall’da banner alanlarını kullanma ve pazarlama faaliyetleri, danışmanlık, işe alım programları, etkinlikler vb. için Youthall’un her kullanılabilir alanından gelir sağlıyoruz.

-Matematik bölümünü neden/ne zaman bıraktınız?

İşi kurduğum anda bölümü bıraktım. Ben bu işin gidişatının olacağına inandım ve risk aldım. Matematiğe devam etsem ne işe zaman ayırabilecektim ne de bölüme. Mezun olabileceğim bir bölüme geçtim ve işe devam edebildim.

-Ben gerçekten bu işe hayatımı vakfetmek istiyor muydum diye hiç düşündünüz mü?

Her gün düşünüyorum. Doğru zamanda doğru işi yapıyor olmak çok değişken. Beklentiler sürekli değişiyor. Hayatımın her döneminde sorguladım bu işi, hala sorguluyorum. Bir de kurumsal hayatta devam etseydim her alanda bu kadar hızlı büyüyemeyecektim. Bu işi yapmak beni birçok açıdan çok motive ediyor. Standart yerlerde çalışsaydım muhtemelen hiç bu kadar değer katan bir iş yapmayacaktım. Birilerine zarar addedecek bir zarar noktası yok bu işin. Manevi tatmini çok rahatlatıcı. Faydalı bir iş yaptığım için pişmanlığım yok.

-Şirketlere karşı gençlerin sesi oldunuz. Beklentilerini ve isteklerini duyurdunuz. Bu dönüşümü kendi perspektifinizden anlatabilir misiniz?

Öncelikle bunu sizden duymak beni çok mutlu etti. Şirketlere karşı 20 yaşında birinin çıkıp da onlara karşı gelmesi ve gençlerin isteklerini savunması zor oldu. Ama bu noktada iyi bir yere geliyoruz. Bunu büyük şirketlerden taban yaymak benim istediğim. ‘’İyiyiz ama daha iyi olmalıyız’’.

-Girişiminizi bırakmayı düşünüyor musunuz? Bunu girişiminiz hangi noktaya gelince yapardınız? 

Bugün düşünmüyorum ama 10 yıl sonra düşünüyorum. Belli bir ciro hedefim var, ona ulaşınca bırakabilirim.

-Şu an bir girişime yatırım yapacak olsaydınız bu hangi alanda olurdu? 

Kesinlikle Fintech alanında olurdu. Şu an bu alanda zaten bir çok girişim yapılıyor, ben de bu alana inanıyorum.

-Girişimcilik serüveniniz boyunca pes etmeye yaklaştığınız an ne zamandı?

İşi ilk kurduğum zaman yakın arkadaşlarımdan birini ortak etmek istemiştim. Ama arkadaşla iş yapılmazmış, bunu anladım. O zaman bıraksam mı diye düşünmüştüm.

-Takım arkadaşlarınızla alakalı bir sıkıntı yaşadınız mı? 

Çok sıkıntı yaşadım. Bir yazılımcıyla dolandırılma hikayemiz var. Eskiden tanıdıklarla iş yapardım ama artık sadece ve sadece ilan çıkarak, normal işe alım prosedürü uygulayarak profesyonel takımı seçiyoruz.

-Her girişimci biraz egoist midir? 

Evet, bir noktada başarıya ulaştıktan sonra elde ettiğimiz tatmin duygusunu insanın içinden atabildiğine inanamıyorum.

-Şirket çıkarları için vicdanınız ile mantığınız arasında kaldığınızda kendinize ne söylüyorsunuz? 

Dürüst olacağım, ben böyle hissettiğim anlarda konuyu direkt ortağım Emre’ye paslıyorum, ortalıktan sıyrılıyorum.

-Bizimle paylaşmak istediğiniz bir kapanış cümleniz var mı?

Girişimcilik delilik ve rollercoaster gibi bir süreç . Kulağınızı tıkamayı bilin. Siz yaptıkça insanların bakış açıları yıkılmış oluyor, karşınızdakiler en yanınızda duracak. Pes etmeyin ve yılmayın. Zor bir süreç, asla kolay değil. Bir kere girişimci olunca vazgeçilir mi bilmiyorum.E

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*