Kaç Kez Yenildim?


“Yine dene, daha iyi yenil.” Bu tarz klişe sözleri ilk kez duyduğumuzda genellikle oldukça etkileniyoruz. Her geçen gün etkisini yavaş yavaş azaltan bu sözler arasında en çok duyduklarımızdan biri bu söz. Peki neden etkisini kısmen de olsa kaybediyor diye hiç düşündük mü?

Motivasyon konuşmaları insanı ilk kez yakaladığında, ona dünyayı hemen şimdi, kolayca veya oldukça zor bir şekilde değiştirebileceğini kısa bir sürede ikna edebiliyor. Youtube başta olmak üzere birçok sosyal mecrada motivasyon içerikleri yaratılıyor, paylaşılıyor. Dönüp kısaca göz attığımızda bu içeriklerin birbirine ne kadar benzer olduğunu görebiliyoruz; temposu yavaşça artan müzik, hızlı ve sert tonuyla öğüt veren birey(ler), genellikle olimpiyat sporcuları, doğa manzaraları derken liste uzadıkça uzuyor. Aynı zamanda çeşitli konferanslarda da bu içerikler “Kişisel Gelişim” mottosuyla yakalanmaya çalışıyor. Denemenin, çok çalışmanın veya pes etmemenin önemi oldukça sert bir şekilde yüze vurulmak istenirken, gerçekçi adımlardan pek söz edilmiyor. Bu konuşmaları ya da içerikleri ilk kez izlediğimizde bir noktasında muhakkak etkilenmiş olabiliriz. Ancak bu içeriklerin bir döngü içinde süregelmesi, yenilikçi ve gerçekçi olmayan yaklaşımları bizlere sadece anlık heyecan yaratmaktan öteye maalesef gidemiyor. Gerçek hayatta, denemeler daha iyi yenilmek için değil, gerçekten başarmak içinken; bu mottolar başarısızlık ortamlarında motivasyondan çok bıkkınlık ve bunalmışlık hissini insanda hissettirebiliyor. Gün sonunda gerçekten yürekten istenilen bir hedef yoksa, yenmek ya da yenilmek değerlerinden uzaklaşabiliyor. Bütün bu sebeplerden dolayı bu tarz klişelerden uzaklaştığımızı düşünmemek elde değil.

Girişimcilik Vakfı’na üçüncü yılımda kabul edildim. İlk iki yıl video aşamasında elenmiştim. Vakfın bir parçası olmayı tüm kalbimle istiyordum ve başaramadığım her iki yılda da motivasyon içerikleri ile değil, gerçekten tutkuyla istediğim bir durumun gerçekleşmesi için çalıştım. Asla daha iyi yenilmek gibi bir amacım yoktu, hatalarımdan ders çıkarıp yenmek istediğim bir amacım vardı. Gerçekten tutku ile istenilen işlerin; motivasyon konuşmalarına, kısa yoldan kazanma fikirlerine, hızlandırılmış ve sıkıştırılmış programlara ihtiyacı olmadığı gibi, yaratıcı ve parlak yolları açabiliyor. Bu yüzden gerçek motivasyonun, insanın kendi yaratıcılığından, yenilikçiliğinden, gerçekçiliğinden ve kendi tutkusundan geçtiğini unutmamak gerekebiliyor.

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Ne Yapmak İstiyorsunuz?

Devam etmekte olan hayat yolculuğumuzda hissettiğimiz, yaşadığımız veya düşündüğümüz sayısızca şey var. Sürekli bir şeyleri seviyor, bir şeylere kızıyor hatta bazen nefret ediyor, bazen arzuluyor, bazen hiç de aldırmıyoruz. Sınırsızlığın ortasında bulunan Dünya adlı gezegenimizde, sonsuz sayıda deneyim elde ediyoruz. Peki, bunun ne kadarının farkındayız?

Yolculuğun Başlangıcı – Fellow Seçim Süreci

Fellow seçilerek bu yazıyı yazabilmek ne büyük keyif anlatamam! Genel olarak heyecanlı bir insanım ve belki biraz olsun sizlerin heyecanını pozitife çevirebilirim diye bu yazıyı yazmak istedim. Girvak’ta fellow olmak, hayatımın en büyük iyi ki’lerinden biri ve size şunu söyleyebilirim asıl yolculuğuk seçildikten sonra başlıyor.

Madde Madde E-Vatandaşlık!

Nedir bu dijital vatandaşlık? Dijital vatandaşlık Estonya tarafından 2014 yılında yürürlüğe konmuş bir program aslında. Amacı dünyanın çeşitli…