Kadın Girişimci Sayısının Azlığının Bir Sebebi de Romantik İlişkiler Olabilir!

0
4154

FYI :

Explicit self-esteem:  Kişinin öz saygısı, kendisine hitap edilen soruların neyi ölçtüğünün bilincindeyken hesaplanır. Kendime saygı duyuyorum, kendime değer  veriyorum gibi sorulara verilen cevapların puanlanarak hesaplanması ile bulunur.

Implicit self-esteem: Kişinin öz saygısı, kendisine hitap edilen soruların neyi ölçtüğünün bilincinde değilken hesaplanır. Soruların bilinçaltının bir yansımasını oluşturacak şekilde tasarlanır.

 

Ratliff ve Oishi romantik partnerimizin başarısının ve başarısızlığının bizim implicit ve explicit self esteemimiz üzerine etkisini  araştıran deneyler yaptı. Bu deneyler, iş dünyasına ve romantik ilişkilerimize bakışımızda aydınlatıcı bir etki yarattı.

Psikolog Ratliff ve Oishi’’nin ortak makalesine göre ; heteroseksüel erkeklerde, kadın partnerleri  «  sosyal zeka » testinden iyi bir sonuç  aldığında, kötü bir sonuç almasına göre daha düşük bir  implicit self esteem görülür. Kadınların implicit self esteemleri ise partnerlerinin başarısından etkilenmez.

Hollanda’da yapılan deneylerde, Hollandalı erkeklerin implicit self esteemlerinin partnerlerinin  başarısından olumsuz  etkilendiğini görürüz, bu etkilenme akademik, sosyal veya iş hayatı fark etmeksizin hayatın her alanında geçerlidir. Ayrıca erkeklerin, partnerinin  başarısını düşünmesi bile implicit self esteemlerinin azalması için yeterli bir sebep ve bunun kendilerini kıyasladıkları ya da kıyaslamadıkları bir alan olması ile de bağlantısı yok.

Bu deneylerin hiçbiri explicit self esteem söz konusu olduğunda geçerli değildir, yani tamamen bilinçsizce verdiğimiz  yanıtlar sonucunda bu yargılara ulaşılabilir.

Sonuç olarak, cinsiyet farklılıklarının heteroseksüel romantik ilişkilerde bilinçsizce yaptığımız sosyal karşılaştırmalarda oldukça etkisi bulunuyor. Explicit self esteemde her iki cinsiyet  için de bir azalma  görülmezken, implicit self esteem söz konusu olduğunda  kadınların aksine erkeklerde partnerin başarısıyla beraber kendi self esteemlerinde azalma görülür. Bu azalma da çeşitli meslek gruplarındaki partnerlerin başarısına diğer gruplardan daha çok etki eder. Bu bağlamda en çok etkilenen mesleklerden biri de şüphesiz ki girişimcilik.

Girişimcilik insanın tüm hayatını adadığı ve başarı odaklı büyüyen bir meslektir.
Bizler başarılı oldukça girişimimiz büyür, girişimimiz büyüdükçe biz daha da büyümeye, gelişmeye ve başarılı olmaya çalışırız. Bu döngü de bizleri kendi belirlediğimiz ölçütler çerçevesinde başarılı olmak için durdurulamaz bir açlığa sürükler. Ve tabii ki de, bu döngüde çevremizdekilerin desteğini almak bizi daha güçlü kılar.

İşte bu noktada kadın girişimcilerin bazılarının karşılaştığı sorun devreye giriyor. Romantik partnerinden yeterli desteği görememek. Gerek içgüdüsel davranışlar gerekse toplumsal cinsiyet rolleri sebebiyle, bu deneylerden de görebileceğimiz gibi romantik ilişkilerde erkeklerin büyük bir çoğunluğu gerekli desteği vermiyorlar. Bu destek azlığı da kadınların erkeklerden daha başarısız görünmesine ve kadın girişimci sayısının azlığına neden oluyor.

Doğru eğitim ve  bilinçle bu rolleri yıkıp herkesin birbirini desteklediği bir dünya yaratma k mümkün.  Umarım hepimiz çevremizin daha bilinçli, daha duyarlı ve daha destekçi olması için elimizden geleni yapabiliriz!

Tüm destekler sizinle olsun!

KAYNAK:

Ratliff, K. A.,  Oishi, S. Gender Differences in Implicit Self-Esteem Following a Romantic Partner’s Success of Failure. Journal of Personality and Social Psychology. Nov 2013, Vol. 105 Issue 5, p889, 1 p.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here