Kazanımlarım: Webrazzi Digital 2018

Dijital çağımızın yenilikleri, inovasyon, megatrendlerin şekillendirdiği tüketici alışkanlıkları ve hızla ilerleyen teknolojinin yaşantılarımıza etkisinin konuşulduğu bolca ilham ve networkün olduğu bir Webrazzi etkinliği daha! Girişim, e-ticaret, bankacılık, hızlı tüketim, pazarlama ve iş geliştirme sektörlerinden alanında başarılı pek çok popüler ismin konuşmacı ve panelist olarak katıldığı etkinlikte birbirinden harika işler başaran yeni startuplar tanımakla kalmayıp bolca networking imkanı buldum.

AppSamurai kurucusu Emre Fadıllıoğlu’nun mobil reklam harcamaları üzerine yaptığı konuşmada mobil reklamcılık özelinde %40 oranında sahtekarlık döndüğünü ve 2018 yılında mobil reklamlar için harcanacak 2 milyar doların aslında şirketlere hiçbir geri dönüşü olmayan bir kayıp olduğunu ve bu paranın “fraud” odaklı çalışan insanların eline geçeceğini belirtti. McKinsey’nin Dijital Lideri Sertan Aratay, günümüzün yükselen trendi olan “design thinking”i, müşteri odaklı aksiyonlar ile birleştirmenin önemini vurguladı.  Burada önemli olan, oluşturulan prototipler üzerinden müşteriye sunum yapılıp müşterinin geri bildirimini değerlendirerek aksiyon almak. En önemli nokta ise artık şirketlerin tasarımı dış kaynaklardan edinmek -tasarım hizmeti veren bir ajansla çalışmak gibi- yerine şirket içerisinde dizayn ve tasarım ile ilgili pozisyonlar açarak çekirdekten yetiştirmeleri gerektiğidir. Geleceğin şirketleri ancak bu şekilde ayrışabilir. Next Big Thing kurucusu Eren Koçyiğit’in ilham verici konuşmasında içerik pazarlamasının tüketicinin karar alma mekanizmasına etkisinden UX’in (kullanıcı deneyimi) önemine kadar dijital dünyada kullanıcı ve tüketiciyi odağa koymanın önemini bir kez daha anlamış oldum. Doğuş Yayın Grubu Dijital Teknolojiler Direktörü Burhan İnegöl de UX’in uygulama adımlarını detaylı şekilde anlattı: Bir fikir geliştirilme sürecinde öncelikle araştırmaların desteği ile hipoteze çevrilmeli, ardından prototipi oluşturulmalı ve gelişiminin analizi yapılarak kullanıcılara eşsiz deneyim sunmanın yolu açılmalıdır.

Startup sunumlarında en çok ilgimi çeken üç startupın sunduğu hizmet ve özelliklerinden de bahsetmek istiyorum.

Datapare, sektör ve ürün bazında rakip analizi yapıp sonuçlarını analiz ederek şirketlere kar edebilecekleri ve pazarda en verimli büyümeyi gerçekleştirebilecekleri stratejiler geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Epixel, marka tanıtımlarında oyunlaştırma yoluna giderek tüketiciye “X ürünü böyledir, şu özelliklere sahiptir, mutlaka alıp kullanmalısınız.” demek yerine tüketicilerin kalbine dokunan hikayeler ile oyunlaştırma stratejisi izleyerek markanın insan zihninde daha kalıcı olmasını sağlıyor. Aynı zamanda markalara pazarlama bütçelerini yönetme konusunda destek oluyorlar.

Smopin, kullanıcıların ilgi alanı ve hobileri gibi spesifik konular özelinde sohbet edebileceği insanlarla eşleşip arkadaşlık kurabileceği mobil platform. Tinder’dan ilham alarak geliştirilmiş bu uygulama, kurucusunun farklı ülkelerde eğitim alması ve çalışmasından dolayı her yeni taşındığı ülkede sosyal ortamını sıfırdan kurmaya başlaması zorunluluğundan doğmuş. Amacı kız veya erkek arkadaş bulmak değil, ortak ilgi alanları üzerine paylaşım yapmak ve sohbet etmek olan kullanıcıların karşılıklı hoş vakit geçirip paylaştıkları bilgilerle de birbirlerine değer katacakları bir uygulama.

Dijital alanda hem ulusal hem de uluslararası alanda pek çok başarıya imza atmış ve gelişime yön veren başarılı iş insanlarının tecrübe ve bilgi birikiminden çok şey öğrendiğim, bol bol network imkanı bulduğum ve fellow arkadaşlarımla vakit geçirdiğim çok verimli bir etkinlikti benim için Webrazzi Digital 2018. Etkinliğine dair izlenimlerim umarım sizler için de ilham kaynağı olup farklı bakış açıları kazanmanıza katkı sağlamıştır.

Esen kalın!

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Bir İsrail Masalı

Günlerden 23 Ekim 2015. 1 senedir her etkinliğini, her blog yazısını çılgınca takip ettiğim Girişimcilik Vakfı, geçen hafta…

Küresel Isınma Üzerine

1880’den beri dünyanın ortalama sıcaklığı 1.1 derece arttı, bu artış sıcaklık dalgaları ve doğal afetlerin şiddetinin artmasıyla kendini…