
PJ Jonas hikayesini herhalde en az yüz defa anlatmıştır: Bir gün altı çocuğunu birden tek küvette yıkarken kullandığı sabunun arkasına bakar ve tamamen kimyasallar ile dolu olduğunu görür. O noktada pek çok kadın daha iyi bir sabun almaya karar verebilirdi. Fakat Jonas öyle yapmadı. Jonas “Ben öyle biri değilim. Her zaman yeni şeyler araştırırım” diyor.
Bu olay 2006 yılında olmuştu. Jonas sonraki 6 ayını internette sabun yapımını araştırarak geçirdi. “İnternette çok fazla bilgi var, birçoğu iyi ancak bir o kadarı da kötü” diyor. Deneylerinden sonra keçi sütü temelli başarılı bir formül buldu. Jonas ailesi yaklaşık keçiyle dolu 1,5 hektarlık bir tarlada yaşadıkları için bol bol keçi sütü vardı.
8 sene sonra bugün Jonas’ın şirketi “Goat Milk Stuff” yedi haneli gelir getiriyor ve bu rakam ailenin geçimini sağlamanın yanında 15 hektarlık tarlalarını döndürmeye ve birkaç işçi çalıştırmaya da yetiyor. Goat Milk Stuff aynı zamanda Jonas’ın Indiana’nın kırsal kesimlerinde çiftçi hayatı sürme ve şimdiki 8 çocuğuna sıkı çalışmanın değerini öğretme hayalini de gerçekleştirmiş.
Bu noktaya gelmek için sadece didinmek değil feda etmek ve stres yaşamak da gerekmiş. İşte Jonas’ın yol boyunca öğrendiği birkaç ders:
1. Dışarı çıkın ve müşterilerinizle konuşun
Goat Milk Stuff’ın bir web parçası her zaman vardı ancak özellikle ilk zamanlarda Jonas’ın ilk pazarlama hamleleri fuar ve el işi pazarlarındayken oldu. Böyle yerlerde çalışarak Jonas ve ailesi müşterilerin GMS’in ürünleri hakkında gerçekten ne düşündüğünü öğrenme şahsına sahip oldular. Jonas “En önem şey müşterilerinizin kim olduğunu ve ne istediklerini öğrenmek” diyor. “Müşterilerimizle yüzbinlerce temas noktamız vardı, dolayısıyla hangilerini seçtiklerini görebildik. Seçtikleri hakkında onlara soru sorardık.” Şirket aynı soruları web sitesinde ve sosyal medyada da sorarak iletişimi devam ettirdi.
2. Kopyacılara hazırlıklı olun
Keçi sütü sabunu bir seviyeye kadar kopyalanabilir bir ürün. Jonas korsan ürünleri bekliyordu ancak bazı zamanlarda rakipleri tarafından açıkça benimsendiğini görünce şaşırdı. Konu hakkında Jonas “Web sitem her zaman kopyalanıyordu, görünüşümüzü, paketlememizi, dizaynımızı kopyalayan insanlar vardı” diyor. Hatta bir kişi onun küvet hikayesini bile çaldı. Jonas yıllar içerisinde birkaç “son ver ve bırak” mektubu yolladı ancak fark ettiği üzere bu kopyacı insanlar zaten ortadan çabukça kayboluyorlardı. “Genellikle altı ay içinde yok oluyorlardı.” diyen Jonas’ın web sitesinde korsan ürünlere işaret edilen “Her keçi sütü sabunu aynı değildir” başlıklı bir sayfa da bulunuyor.
3. Yeteri kadar iyi yeteri kadar iyidir
GMS ilk yola çıktığında Jonas web sitesi oluşturma konusunda hiç iyi değildi. Dolayısıyla kendi kendine biraz HTML öğrenerek idare eder bir web sitesi hazırladı. 2010 yılında işler tutmaya başladığında bir web tasarımcısı ve yazılımcısı tutarak çok daha iyi bir web sitesi hazırlattı. İlk adımı atlamayı önermeyen Jonas “Kendimiz yaparak pek çok şey öğrendiğimizi düşünüyorum. Bir sürü bilgimiz vardı ve hangi soruları sormamız gerektiğini biliyorduk. Eğer yavaş başlıyorsanız deneyler yapmak kabul edilebilir.” diyor.
4. Hikayenizi de ürününüz kadar satın
GMS’in başarısının ana sebeplerinden biri ve sizin burada bu yazıyı okumanızın sebebi de Jonas ailesinin hikayesinin keçi sütünün kendisi kadar hikayede etkin olması. GMS ürünleri alırken bir yaşam stili ve zihniyete destek olmakla birlikte bir yere kadar hikayeyi satın alıyorsunuz. 8 çocuk annesi ve çocuklarını evde eğiten bir kadının kendi çiftliğindeki keçilerden kendi sabununu yapması ve çocuklarından da yardım alması haberi medya için doğal bir cazibeye sahip. Jonas ailesi boy gösterdikleri pek çok el yapımı ürün sergilerinden birinde Jonas’ın çocuklarının hareketlerinden etkilenen yerel bir televizyon muhabirinin ilgisini çekmiş. Bu da 2011 yılında bir “Today show” a çıkmalarına önayak olarak reklam bütçesi ihtiyacına çare olmuş.
“Adwords veya öyle birşeyler uğraşmadım” diyor Jonas. “Hepsi ürün hakkında konuşan insanlar sayesinde oldu.”
5. Fedakarlığı ve riski kabul edin
Jonas ailesi New Jersey’den Indiana’ya taşındıklarında Jonas’ın kocası Jim University of Virginia mezunu olması ve daha önceden okul öğretmenliği yapmış olmasına rağmen bir çöpçü olarak çalıştı. Nihayetinde Indiana’da öğretmen olarak iş bulan Jim 2009 yılında GMS’in büyümesiyle bu işinden ayrılmış. Bu da ailenin bir sene sigortasından mahrum kalmasına sebep olduğu için oldukça riskli bir hareket olmuş.
Jonas yol boyunca arkadaşlarından iş fikrinin başarılı olmasının çok düşük ihtimal olduğunu belirten iyi niyetli (veya iyi niyetli olmayan) pek çok tavsiye ile başa çıkmak zorunda kalmış. Jonas o günleri “Başlarda herkes deli olduğumu söylüyordu. Onları görmezden gelip yoluma devam ettim.” diye anlatıyor.
Bu makale Todd Wasserman’ın 16 Ağustos 2014 tarihinde mashable.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.
Bir yanıt bırakın