Kişisel Gelişim Öğretileri

Katıldığım neredeyse her webinarda, öğrendikten sonra bakış açımı değiştirecek ve genişletecek öğretiler ile karşılaştım. Bunlar kişisel çıkarımlardan çok kişisel gelişim üzerine sık bilinen terimler oldu. Bu yazıyı yazma sebebim ise neredeyse hepsini birden fazla kez duymam ve öne çıkan başlıklar olduklarını fark etmem. Belki karşılaşmayan kişilerin olabileceğini düşündüğüm için tüm bu edinimleri bir araya getirmek istedim. Benim hayatıma küçük ve güzel etkileri oldu, sizlerle de paylaşmak isterim.

1)”Neden” ile Başla

EntreCom’da çalışmaya başlamamdan kısa bir süre sonra hediye edilen ‘Neden ile Başla’ kitabını okuduktan sonra bakış açımda inanılmaz bir değişim oldu. İstediğim her şeyde, verdiğim her kararda, olduğum her yerde ve yaptığım her şeyde, ilk önce nedenine bakmaya başladım. Bunun bir nedeni var mı, bu nedende olan bir şeyi ben yapmak istiyor muyum diye düşündüm. Ayrıca neden ile başlamak, yani neden sorusunu sormak, bakış açınızı da çok genişletiyor. Ayrıca nedeninizi biliyorsanız yürüyeceğiniz yolda artık daha motivesiniz de demektir. İsterseniz kariyerinizde, isterseniz günlük yaşamınızda, yaptığınız projede veya kurduğunuz girişiminizde olsun, neden ile başlamanın çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Neden ile Başla (Start with Why) — Simon Sinek TedX

9) Eisenhower Matrisi

Bu tanımı zaman yönetimine dair herhangi bir içerik tükettiyseniz duymuş olma ihtimaliniz çok yüksek. Bu kadar üstünde durulmasını hak ettiğini düşünüyorum ve sizlere kısaca bahsetmek istedim. Bu matriste acil olma durumunu teslim zamanına, önemli olma durumunu ise nedenlerinize veya değerlerinize bakarak karar verebilirsiniz.

Eisenhower Matrisi ile yapmayı düşündüğünüz işleri 4 kategoriye ayırmayı amaçlar.

Acil — Önemli: Öncelik sıramızın en başına gelmesi gereken işlerdir. Bu işleri hemen yapmalısınız.

Acil Değil — Önemli: Geleceğinizde gerçek fark yaratan uzun vadeli planlarınızın olduğu, gerçekten kendi isteklerinizle belirlediğiniz bölge. Yapacağınız zamana karar verebilirsiniz.

Önemli Değil — Acil: Genelde gelen e-mailler, çalan telefonlar, iş yerinde başkalarının kendileri için sizden istedikleri vs buna girer. Eğer yapabiliyorsanız bu işleri başkasına devredebilirsiniz.

Önemli Değil-Acil Değil: Yapsanız iyi olur ama yapmasanız da hayatınızda çok şey farkettirmeyecek işler. Daha önemli işlere vakit ayırmak istiyorsanız, bu tür işleri direkt elimine de edebilirsiniz.

Kaynak: Link

10) Swot Analizi

Kendini tanımanın önemli olduğunu biliyoruz ancak bunu SWOT analizi ile de yapmak size farklı bakış açısı katabilir. SWOT analizini bu kadar etkili ve faydalı yapan şey ise normalde farkına varamayacağınız detayları gözler önüne sererek, zayıf noktalarınızı anlamamızı sağlaması ve size zarar verebilecek tehlikeleri önceden düşünüp, önlem almanıza olanak tanımasıdır. Aynı zamanda güçlü ve zayıf yönler özellikle mülakatlarda da gelebilecek bir sorudur.

Strengths:Güçlü yönlerin

Weaknesses:Zayıf yönlerin

Opportunities:Fırsat alanların

Threats:Tehditler veya tehlikeler

Kaynak: Link

11) Bilişsel Çarpıtmalar

Bilişsel çarpıtmalar tıpkı konfor alanı gibi, farkında bile değilken bize zarar verirler. Duygu, düşünce ve davranışlarımızı da ne kadar etkileyebileceğini bildiğimden, öğrendiğim ve farkındalık kazandığımda bana olumlu etkisi olan son öğreti olarak sizlerle paylaşmak istedim. Bilişsel çarpıtmalar (cognitive distortions) beyninizin gerçeği yansıtmayan bağlantılar kurmasıdır. Bir düşünceniz vardır ama bu düşünce gerçeklikle uyumlu değildir. Sonucunda da negatif hislere sebebiyet verir. Bilişsel çarpıtma türleri;

-Ya hep ya hiç tarzı düşünme

-Aşırı genelleme

-Zihin okuma, falcılık yapma

-Felaketleştirme

-Kişiselleştirme, kişisel algılama

-Olumluyu göz ardı etme

-Etiketleme

-meli, -malı

-Aşırı büyütmek ya da küçültmek

-Filtreleme

Bu noktada çoğunlukla varsayımda bulunmayıp; farz etmeyip, zannetmeyip, sormak etkili bir yol olabilir.

Kaynakça:

Link

İyi Hissetmek — Dr. David Burns (sf. 55/64 & sf. 108/114)

Tam Üstüne Bastın (sf.47/62) — Hülya Mutlu

–>

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*