Kitapları bana ilham veren, yazar ve konuşmacı Malcolm Gladwell’in ilk kitabı olan “Tipping Point”, Türkçe’ye çevrildiği haliyle “Kıvılcım Anı”ndan bahsetmek istiyorum. Bu kitap tam olarak, neden bazı fikirler, ürünler yayılıyorken, diğerleri yerinde sayıyor’a somut örnekler ve sosyolojik/psikolojik deneylerle cevap buluyor.
Kitap üç ana bölümle inceleyebiliriz: azınlık yasası (the law of the few) , yapışkanlık faktörü (the stickiness factor) ve bağlamın gücü (the power of context).
Azınlık yasasında, etkili olan üç grup insan vardır. İlki “Connectors” denilen, farklı kesimlerden çok fazla insan tanıyan ve bu insanları birbirleriyle tanıştırma huyu olan insanlardır. Bu gruptaki insanlar adeta somut bir sosyal ağdır. İkinci grup insan “Mavens” denilen, bilgi uzmanları gibi düşünebileceğimiz, öncelikle kendi sorunları çözerek, başka insanların problem çözümlerine ışık tutan, bilgilerine güvendiğimiz insanlardır. Üçüncü grup insan ise, “Salesmen” dediğimiz, ikna edici, karizmatik ve uzlaşmacı yönleri ağır basan insanlardır. İşte küçük şeyler, bu üç grup insan sayesinde genele yayılır diyebiliriz.
Yapışkanlık faktörüne ise verebileceğimiz en iyi örnek, Susam Sokağı programı olur. Çünkü bu programda, eğitimsel konular ve eğlence bir araya getirilmiştir ve böylelikle hepimizin aklında ilklerden olmasıyla yer etmiştir.
Bağlamın gücü ise, insan davranışının, çevreye bağlı olarak çok etkilendiğinden bahsediyor. Salgınların, oluştuğu ortam ve zamana göre farklılık göstereceğini anlatıyor.
Pazarlama üzerine bir kariyer hedefleyen biri olarak, Gladwell’in tüm kitaplarının tüketici davranışlarını anlamak için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Tipping Point’ten sonra, en sevdiğim kitabı ise Blink. Umarım bu kitaplar sizlere de yararlı olur. Okuyacaklara şimdiden keyifli okumalar!
Harika olmuş Berfincim! Çok güzel noktalara değinmişsin!