![pexels-photo-355952[1]](https://girisimle.com/wp-content/uploads/2018/10/pexels-photo-3559521.jpeg)
Girişimcilik Vakfı’nda fellow olmanın yan etkilerinden biri de bu yazının başlığında olduğu gibi hafif alaycı söylemlere maruz kalmak. Emin olun her etkinlik bitişinde hevesle anlatacak hikayeleriniz oluyor ve bu hikayeler böyle tepkiler alabiliyor. Tepkiler diyorum ama haksız tepkiler değil bunlar, gerçekten Girişimcilik Vakfı’nın imkan ve olanaklarını bilmiyorsanız siz de bu tepkileri verebilirsiniz. “Kocaman banka, senin fikrine mi kaldı?” da Garanti Bankasında geçirdiğimiz bir tam günün ardından aldığımız tepkilerden biri.
Girişimcilik Vakfı, fellow programının ilk gününden bu yana güçlü partnerlerle farklı alanlarda projeler tasarlayıp hayata geçiriyor. Garanti Bankası, Girişimcilik Vakfı’nın ana sponsoru ve aynı zamanda proje ortaklarından biri. Benim ve iki diğer arkadaşımın da Garanti Bankasıyla buluşmamız da bu projelerden birinde gerçekleşti.
Projeyi tek bir kelimeyle açıklamam gerekirse; GirVak fellowları ve Garanti Bankası’nın
Dijital ekibi olarak belirli konular üzerine yoğunlaşıp inovatif çözümler/projeler geliştirmek, diyebiliriz. Peki bunu bir anda mı yapıyoruz? Cevap hayır. Önce Fellow Up sırasında ilgili kurumla bir proje geliştirileceği fellowlara ilan ediliyor ve bizden kendi ekiplerimizi oluşturarak başvurmamız bekleniyor. Ardından projenin detayları ve üzerine çalışacağımız konular iletiliyor ve biz aralarından üzerine çalışmaya en çok hevesli olduğumuzu seçiyoruz. O dakikadan sonra projeye tam olarak girmiş oluyoruz. Artık bir ekibimiz var, çalışacağımız konu da belirlenmiş ve uymanız gereken bir zaman çizgisi de mevcut. Sanki üç arkadaş kafa kafaya vermiş ve bir startup kurmuş gibi başlıyorsunuz konunuz üzerine çalışmaya.
İlk basamak → Garanti Dijital Ekibi ve kurduğumuz takımlar olarak Design Thinking adını verdiğimiz bir eğitime giriyoruz. Bu aynı zamanda Garanti ekibiyle fellowların ilk buluşması oluyor.
Design Thinking, en temelinde, belirlenen bir “challenge”a insan odaklı, yaratıcı ve yenilikçi çözümler bulmak adına kullanılan bir metodolojidir. “Empati Süreci”,”Problem Tanımı”,”Fikir Üretme”,”Deney(Maket)” ve “Ölçüm” olmak üzere beş adımdan oluşuyor. Garanti Bankasıyla yaptığımız bu atölyede de Design Thinking’in ne olduğunu ve geliştireceğimiz projelere nasıl uygulayabileceğimizin eğitimini aldık. Biraz önce yazdığım gibi tıpkı bir startup gibi, fikirlerinizin ve projelerinizin sizi heyecanlandırıyor olması bazen o fikrin veya projenin doğru olduğu anlamına gelmiyor. Design Thinking aslında tam olarak bu noktada size bir fikir veriyor. (Design Thinkingle alakalı daha fazla bilgi almak isterseniz, bu medium postunu okuyabilirsiniz.)
Design Thinking metodolojisini öğrenmeye çalıştığımız güzel bir etkinliğin ardından, daha öncesinde bulduğumuz fikirler üzerinde metodolojiyi uygulamaya başlıyoruz. Fikirlerimiz ya Empati Sürecinden geçmiyor, ya da Problem Tanımını tam olarak yapamıyoruz. Kısaca çalışmışız, ama verimli olmamış. Aslında problem en başında metodolojiye uymamaktan kaynaklanıyor. Biz var olan fikirlerimizi metodolojinin ilk aşamasına uydurmaya çalışıyoruz. Ama fikir bulma aşaması metodolojinin üçüncü aşamasında devreye girmeliydi. Buradan çıkarılacak ders aslında sadece bizim için değil bütün girişimciler için çok değerli. Bir fikrin değerli olabilmesi için, kendinizi hedef kitle yerine koyduğunuzda, bir problemin üzerini örtmesi gerekiyor. Dolayısıyla tekrardan araştırma ve çalışma süreci başlıyor. Çalışma mentorumuzla paralel ilerliyor. Her aşamada birlikte çalışıyoruz. Önce online bir görüşme yapılıyor ve devamında Garanti Bankası’nın ofisinde bir tam gün misafir oluyoruz. Kendi ekibimizle bir tam gün çalıştıktan sonra nihayet süreçte başarılı olabilecek bir fikir üretebiliyoruz.
Bu yazı yazıldığı esnada süreç dördüncü aşamasındaydı. Önümüzde Deney(Maket) ve Ölçüm aşaması duruyor. O aşamaları da tamamladıktan sonra elimizde projemiz sunuma hazır hale gelecek. Evet, belki bugün koskoca banka benim fikrime kalmadı ama bakarsınız bana bunu diyen arkadaşlarım yarın içinde benim de bulunduğum bir ürünü kullanırlar.
Ne de olsa burası Girişimcilik Vakfı; böyle tepkilerin gerçekleştiği güzel yerlerden.
Bir yanıt bırakın