1880’den beri dünyanın ortalama sıcaklığı 1.1 derece arttı, bu artış sıcaklık dalgaları ve doğal afetlerin şiddetinin artmasıyla kendini gösteriyor.
Araştırmacılar 2050’ye kadar sıcaklığın 2.3 derece artacağını öngörüyor. Bu sıcaklık artışı fiziksel geri dönüşüm döngülerini tetikleyerek dünyanın yüzlerce yıl ısınmasına yol açabilir. Sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak küresel ısınmanın etkilerini yüksek oranda azaltacaktır. Aynı zamanda karbon atmosferde yüzyıl kadar kalıcı hale geldiği için emisyonunu sıfıra indiremediğimiz sürece dünya ısınmaya devam edecek.
Küresel ısınma sonucunda oluşan aşırı sıcaklık açık havada çalışmayı kısıtlayabilir, gıda sistemlerini değiştirebilir, altyapı hizmetlerini aksatabilir ve buzullar gibi doğal sermayemizi tehlikeye atabilir. Küresel ısınmanın fiziksel etkilerine somut birkaç örnek verecek olursak,
Potansiyel Risk:
Şu an Hindistan’da ölümcül sıcak hava dalgasına maruz kalıp ölen insan sayısı 6167 olmakla birlikte bu sayının 2030’da 160 milyonu bulabileceği öngörülüyor.
2050’ya Hindistan’nın bazı bölgelerindeki yoğun sıcaklık ve nem artışı nedeniyle gündüz süresinin %30’unda dışarıda çalışmak sağlık içi elverişli olmayabilir.
Olası Çözümler:
Soğuma barınakları inşa edilmesi, erken uyarı sistemlerinin kurulması ve dışarıda çalışanların çalışma saatlerinin değiştirilmesi yer alıyor.
Riskin azaltılması için yapılabilecekler:
Küresel ısınmanın sosyal ekonomik etkilerinin etkili bir şekilde azaltılması konusunda paydaşların(şirketlerin, devletlerin) yapabilecekleri arasında:
İklim değişikliğini karar verme süreçlerinde bir faktör olarak eklemek:
İklim değişikliğinin üstel artışına paydaşlar hazırlıklı olmayabilir. İklim değişikliği paydaşların geçmişteki deneyimlerine bakarak çözüm bulabileceği bir problem değil, paydaşlar geçmişten gelen olası önyargılarını bir kenara bırakarak veriler ışığında gelecekte karşımıza çıkabilecek olası sonuçları analiz ederek karar vermeliler. Örneğin şehirlerin ve fabrikaların tasarımları insanların iklim değişikliğine karşı sınırları göz önünde bulundurarak karar vermenin önemi daha da öne çıkacak.
Adaptasyon hızını hızlandırmak:
İklim değişikliği etkilerini hızla gösterdiği dünyada zor durumlarda kime ve neye öncelik verileceği belirlemek, adapte olmak zor olabilir. Şirketler be hükümetler gelecek yıllarda meydana gelebilecek afetlere yönelik yasalar getirmeli, örneğin Kanada’da taşkın yatağında evlerin inşası yasaklanıyor. Aynı zamanda varlıklarımızın sigortalandırılması öngörülemez iklim olaylarına karşı hem bizi korurken hem de iyileşmenin daha hızlı olmasını sağlayacaktır.
Seviyeli olarak karbondan arındırma:
Daha fazla ısınma ve risk artışı sadece net sıfır sera gazı emisyonu elde ederek durdurulabilir. Hükümetlerin ve şirketlerin bu konuda adım atması hayati önem taşıyor.
Bireyler, şirketler ve hükümetler iklim krizini karar alma süreçlerine eklemeliler. Önümüzdeki on yılda dünyanın iklim değişikliğiyle mücadelesi kritik olacak. Araştırmalar önümüzdeki yıllarda hayatımızın bir parçasında iklim değişikliğinin yer alacağını gösteriyor.
Bu alanda farkındalık oluşturmak için birçok kuruluş ve startup faaliyet göstermeye çalışıyor. Bu startuplar arasında:
Carbofil:
İnsanlara sürdürülebilir bir yaşam için günlük aktiviteler ve markalar üreten Türkiye merkezli bir yaşam tarzı uygulamasıdır. İnsanları daha sürdürülebilir bir hayat doğrultusunda desteklemeyi amaçlarken sürdürülebilir yaşam kütüphanesine katkı sağlamak için çalışıyorlar. Türkiye merkezli bir girişim.
Pachama:
Yeniden ağaçlandırmayı finanse etmeye yardımcı olmak için o ormanlar tarafından emilen karbon miktarını doğrulamak ve izlemek için yapay zekayla birlikte farklı teknolojiler kullanıyorlar. Amerika merkezli bir girişim.
Joro:
Uygulama içerisindeki algoritmayla birlikte karbon ayak izimizi ölçüyor ve bu konuda atabileceğimiz adımları gösteriyor. Amerika merkezli bir girişim.
Impactr:
Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği üzerine küçük eylemlerde bulunan insanları birbirine bağlayarak büyük etki yaratmayı hedefleyen bir sosyal değişim uygulaması. Danimarka merkezli bir girişim.
Pawprint:
Joro uygulamasında olduğu gibi karbon ayak izimizi ölçmemize, anlamamıza ve azaltmamıza yardımcı oluyor. İskoçya merkezli bir girişim.
Giki:
Bireylerin sıfır karbon emisyonuna ulaşmaları için gitmeleri gereken yolu planlıyorlar aynı zamanda Giki Zero Pro programıyla bu programı şirketlere de sağlamayı planlıyorlar. İngiltere merkezli bir girişim.
Aworld:
İnsanların sürdürülebilir eylemlerde bulunmaları için onları teşvik eden sosyal oyunlaştırma uygulaması. Uygulama kullanıcıya haberler, alışkanlıklar listesi ve günlük ipuçları önerirken oyunlaştırma mekanizmalarıyla her kullanıcıyı puanlıyor. İtalya merkezli bir girişim.
Minimum:
Tüketicilerin sürdürülebilir ürünleri talep etmesinin yarattığı rekabet avantajı üzerine şirketlere iklim değişikliğiyle ilgili eylem planı sunuyor. İngiltere merkezli bir girişim.
Earthly:
İşletmelere iklim değişikliğine karşı mücadelede şirketlere yeni bir yol sunuyorlar. Aynı zamanda sıfır karbon emisyonu doğrultusunda şirketlerin doğal iklim çözümlerine katkı yapmalarını sağlıyorlar. Hayata geçirilen projeleri bağımsız bir bilim kurulu tarafından izleniyor ve uydu aracılığıyla paylaşılıyor.
Terrapass:
Misyonları şirketlerin ve bireylerin iklim üzerindeki etkilerini anlamaları ve sorumluluk almaları için gerekli sağlamaktır. Amerika merkezli bir girişim.
Kaynak: