Madde Madde E-Vatandaşlık!

0
2683

Nedir bu dijital vatandaşlık?

Dijital vatandaşlık Estonya tarafından 2014 yılında yürürlüğe konmuş bir program aslında. Amacı dünyanın çeşitli yerlerindeki girişimciler için sınırları kaldırmak ve girişimcileri Estonya’da faaliyet göstermeye teşvik etmek.

Bu program bizlere neler vaat ediyor?

Dünyanın herhangi bir yerinden %100 çevrimiçi şirket kurabilme; PayPal, PayMill, Braintree, EveryPay gibi bankacılık ve ödeme sistemlerine erişim; bölge yöneticisi atama zorunluluğu olmadan bulunduğunuz yerden şirketinizi yönetme ve kimlik doğrulama, tarama, imzalama gibi yükleri olan evrak işlerini fiziksel gerçeklikten bağımsız kılma imkanı bizlere sunulmuş oluyor.

İşin özü Estonya bizlere “Kağıt kaleme enerji harcamayın kardeşim, biz bunları zaten hallederiz, siz yalnızca işinize odaklanın” diyor. Bunun yanı sıra, Türkiye’de şirketler kâra bakılmaksızın vergilendirilirken Estonya’da gelirinize oranla vergi ödüyorsunuz.

E Süper! Nereye tıklıyoruz?

Estonya vatandaşlık kartının bedeli 100€. Şu adrese tıkladığımızda bizi kocaman mavi bir “APPLY” butonu karşılıyor. Bu butona tıklıyoruz ve başlıyoruz doldurmaya. Belirtmekte fayda var, form İngilizce. Formda bizden mevcut vatandaşlığımız ile ilgili detaylar isteniyor. Formun sonunda başvurunuzun altında yatan motivasyon unsurlarınıza dair kısa bir yazı yazmanız bekleniyor. Her şey tamamlandıktan ve form gönderildikten sonra artık beklemeye başlıyoruz.

Peki… Süreç bitti. Başvurumuz onaylandı. Şimdi n’apıyoruz?

Ankara’ya, Estonya Büyükelçiliği’ne gidiyor, parmak izlerimizi kayıt ediyor ve kartımızı alıyoruz. Kartınızı kart okuyucumuza, kart okuyucumuzu bilgisayarımıza takıyor ve bilgilerimizi parlayan gözlerle inceliyoruz.

Geldik iş kurma sürecine. Yani, bütün bu uğraşlara iş kurmak için katlandığınızı varsayıyorum. Kartını sırf e-vatandaşlığın sevdalısı olduğu için alanlar keyif kahvesini yudumlamaya başlayabilirler. İş kurma niyeti olanlar okumaya lütfen devam etsin. Öncelikle Estonya’da bir adresinizin ve anlaşmalı bir banka hesabınızın olması gerek. Estonya hükümeti bunu da düşünmüş. Şu an ofis için anlaşmalı olan dört şirket var: 1Office, Regus, Sunny Business ve Incorporate. Bankacılık için de Holvi, LHV ve Swedbank hizmet veriyor. Üçü de başlangıç hesabı açma konusunda kolaylık sağlıyor fakat kaydolma, form doldurma arayüzleri açısından Holvi’yi daha çok beğendiğimi söyleyebilirim.

E-Vatandaşlık hakkında söylenebilecek her şeyi söyledim diyebilirim. Dolayısıyla bundan sonrası iyilik güzellik! Geriye canavar gibi çalışıp işinizin en iyisini yapmaya çalışmaktan başka bir şey kalmıyor.

Kolay gelsin 🙂

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here