Mark Cuban ve Bill Gates’ten Öğrenebileceğiniz 6 Şey

0
2449

Bill Gates, yani başında bir kariyer fırsatıyla uyanmadı, istediği bir kariyeri olması için gerçekten çok çalıştı. Bugüne kadar haberlere çıkan tüm girişimciler de öyle. Girişimciler sıradan insanlardır. Ancak, bazı şeyleri farklı yaparlar ve kendilerini başarılı yapan bazı özelliklere sahiptirler. Hayallerini takip etmek isteyen her girişimci okulu bırakmak zorunda kalmadı.

 

Hepimiz haberlerde Mark Cuban’ı gördük. Hiç Mark Cuban’ı başarılı kılanın ne olduğunu merak ettiniz mi? Başarı için gizli formülünün ne olduğunu biliyor musunuz?

 

Gerçek şu ki, başarının gizli bir formülü ya da malzemeleri yoktur. Tüm ünlü girişimcilerin sahip olduğu şey istek, motivasyon ve kararlılıktır.

 

1. Onlar hayalleri ve fikirleri konusunda tutkuludur.

Çocukken her zaman almak istediğimiz yeni bir oyuncak olurdu ve ebeveynlerimiz buna karşı çıksa da onları ikna etmenin ya da oyuncağı almanın başka bir yolunu bulurduk. İşte bu işler de böyle yürür. Birşeyi ya da bir fikri gerçekten istediğimizde, ona ulaşmak için çok çalışırız.

 

Bill Gates gibi girişimciler kafalarına bir şeyi takarlar ve tutkuları budur. Bill Gates bilgisayar sistemleri ve programlama hakkında tutkuluydu. Bu yüzden, bu makinaların nasıl çalıştığını anlamak için eğitimine ara verdi. Boş boş oturarak bir fırsatın ayaklarına gelmesini beklemedi.

 

Girişimci olmak ve kendi işini kurmak isteyenlerimizden çoğu önceden hazırlanmış bir fırsatın kucağına düşmesini bekler. Ancak, başarılı iş adamları ve girişimcilerle durum böyle değildir. Bir şeylerin karşımıza çıkmasını beklersek, tüm ömrümüz boyunca bekleriz.

 

Elbette kafanızdaki fikirler gerçekçi ve enteresan görünür. Ama onları nasıl gerçeğe dönüştürebileceğinizi biliyor musunuz? Hayalleriniz için kendinizi aşmaya yetecek kadar gücünüz var mı? Sahip olduğunuz her şeyi bu hayalinizden bir kariyer oluşturmak için feda eder miydiniz? Önemli olan soru budur ve bu soruların cevabı ‘evet’ ise başarılı girişimcilerin başardıklarını başarmaya hazırsınız demektir.

 

“Başarıya sevinmek güzel olsa da, başarısızlığın derslerine kulak vermek daha önemlidir.” – Bill Gates

 

2.Kendilerini mecbur hissetmezler.

Mark Cuban’ı bu kadar işe yatırım yapması için zorlayan mı oldu? Bill Gates’e birileri bilgisayar kodlarını kırması için baskı mı yaptı? Hayır, başarılı girişimciler kendilerini hiçbir zaman hiçbir şeyi yapmaya mecbur hissetmezler. Sevdikleri şeyi yaparak bu işlerinin her zerresine gerçek olması için emek verirler.

 

Bir şey yapmayı istememizin sebebi bu istek ve çaresizliktir. Bill Gates bir bilgisayar yazılımı oluşturmak istiyordu, kodlar ile uğraşarak bir oyun üretmesinin sebebi buydu. Bir şeye karşı tutkuluysanız zamanınızın ve çabanızın %100’ünü bu şeye yatırmaktan çekinmezsiniz. Ancak, kendinizi bir şeye zorlanmış, mecbur kalmış ve baskı altında hissediyorsanız bu sevdiğiniz şey değildir.

 

Girişimciler hayal ve fikirlerine sırılsıklam aşıktırlar. Bir saniye bile olsun bunlardan sıkılmaz ya da kendilerini mecbur hissetmezler.

 

3.Gerçek dışı planlar yapmazlar.

Bill Gates gibi büyük girişimciler mantıksız kararlar vermediler. Her daim kendilerine bir B-planı hazırladılar ve her hareketlerini iyice hesapladılar. Mark Cuban bir stadyuma yatırım yapmak için diğer işlerini terk etmedi. O, her şeyi bir arada idare ederek yeni tutkusu ve yatırımına da zaman ayırdı.

 

Burada ana fikir yaptığınız her şeyde fırsat aramaktır. Bir şirkette bile çalışıyorsanız, işinizin eksiklerini düşünebilirsiniz. İşe yarayacak yaratıcı ve gerçekçi fikirler düşünün. Bir fikri kötü olduğunda, bilin. Tıpkı Bill Gates’in Microsoft’un MITS olmadan daha iyi olduğunu görerek ortaklığını sonlandırması gibi.

 

4.Kısa yollara kaçmazlar.

Başarılı girişimciler tutkuları konusunda ciddidir ve işlerine her şeylerini yatırmalarının sebebi de budur. Bill Gates, üst-orta sınıfa ait biri idi ve isteseydi ailesi ona bir ofis bulabilirdi.

 

Ama o kolay olanı seçmedi. Oturduğu yerden kalktı ve kendi başına denedi. Hayallerine ulaşmak için emek verdi ve kendini zorladı.

 

Büyük işadamları risk almaktan korkmazlar. Üniversiteyi yarım bırakan girişimciler bir kumar oynadılar ancak hayallerine ulaşmak için kolay yolu seçmek yerine birçok şeyden vazgeçtiler.

 

5.Kazanmak ya da kaybetmek üzerine düşünmezler.

Bir şeye başladığımızda her zaman artılarını ve eksilerini tartarız. Ancak gerçek girişimciler asla kazanmayı ya da kaybetmeyi düşünmezler, akılları sadece tutkularındadır. İlk hatada vazgeçmek yerine, fikirlerinin işe yaraması için ellerinden gelenin en iyisini yapmaya uğraşırlar.

 

Genellikle başarısızlık korkusu insanların motivasyonunu bozar. Ya başarısız olursam diye düşünmeyin. Bunun yerine, ya daha iyi bir şey yaparsam diye kendinize sorun. Başarısızlık geçicidir. Tutku ve bağlılık sayesinde herkes bir şeyler kazanabilir. En önemlisi denemeye devam etmek ve fikirlerinize sadık kalmaktır.

 

Mark Cuban, genellikle yaptığı şey için eleştirilse de eleştirilmeyi her hangi bir şeyin bahanesi olarak kullanmamaktadır. Bunları aşarak olumsuzlukları geride bırakmaya inanmaktadır ve bu da her girişimcinin yapması gereken şeydir.

 

“İnsanların bir şeyi her zaman yapıldığı gibi, aynı eski şeyleri tekrarlayarak ‘yapılması gerektiği’ gibi yaptığını görmek, istediğimi başka yerlerde aramam için devasa bir işarettir” – Mark Cuban

 

6.Kendilerine ve fikirlerine inanırlar.

Ya Bill Gates programlama ve yazılım tutkusundan vazgeçseydi? Ya ilk hatasında her şeyi terk etseydi? Bu şöhret ve başarıyı kazanması mümkün olur muydu sizce? O zaman dünya çapında tanınabilir miydi?

 

Başarılı insanlar kendilerine sıra dışı bir inanç ve güven duyarlar. Umutlarını kaybetmez ve fikirlerinin işe yaraması için ellerinden gelenin en iyisini yaparlar. Kendine inanmak başarının anahtarıdır. Eğer liseyi bitireceğinize inanmasaydınız, hiç çalışmaya çalışır mıydınız? Bu nedenle insanlar ancak bir konuda en iyisi olabileceğine inandığında başarılı olana kadar vazgeçmezler.

 

Bill Gates ve Mark Cuban’ı taklit edemezsiniz. Ancak yapabileceğiniz şey onların girişimcilik özelliklerini alarak kendi plan, hayal ve fikirlerinizde uygulamaktır.

 

Denemeden bir fikrin işe yarayıp yaramadığını bilebilir misiniz?

 

Bu makale addicted2succes.com’da Daniel Philben tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here