Mentörü Olmalı İnsanın

 

Geçmiş zamanlarda insanlar çocuklarının meslek sahibi olmalarını istediğinde onları işin ustalarına götürür ve çırak olarak bırakırlardı. Çıraklar ufak tefek işlerle başlayıp ustalarını gözlemler kalfa olur, iyice kendilerini yetiştirip deneyim de kazanınca kendileri de birer usta olurlardı. Sistem gayet başarılıydı, insanlar mutluydu.

 

Sonra çağ değişti çocuklar da aileler de değişti. Sistem; çocuklar temel eğitimleri alsın, belli bir yaşa gelince ‘aldığı puanlar göz önünde bulundurularak’ bir meslek kazanmak için üniversite okusun, birkaç yıl stajyer olarak çalışıp sonra mesleği yapmaya başlasın istiyor.

 

Çocuklar sesleniyor:

“Ama bu öğrenilenlerin hepsi teori!”

 

Sistem susturuyor, tartışmalar havada kalıyor düşe kalka sistem yürütülmeye devam ediyor. Sonra da ülkemiz neden evrensel olan Pisa sınavında 72 ülke arasından 50’nci oluyor? Sorular matematik ve okuduğunu anlama üzerine kurulu sadece. Okuduğunun ne anlama geldiğini bilmeyen bir nesil geliyor. Ülke olarak son yıllara göre gerilemiş bir Pisa puanıyla karşı karşıyayız. Elbette sistemle ilgili tek kriter olarak bunu görmüyorum. Ama ben değiştirilmesi gereken önemli noktalar olduğunun bilincinde olduğumu düşünüyorum.

 

Neden hala puanlara göre etiketleniyoruz?

 

Durup bunun üstüne biraz düşünelim. İnsan sayısının artmasıyla belli bir konuma seçme yapılması gerektiği için puanlama sistemi getirilmiş. Bu açıdan bakılırsa evet, mantıklı tabi. Peki neden puanlama ezber yeteneğine dayalı sınavlarla yapılıyor?! Asıl vurucu nokta bu. Bunu biraz düşünelim, düşündürelim.

 

Rakamlara anlam yüklemekten kelimeleri unuttuk.

 

Ustalar hem kelimeleri, hem rakamları hem de networkü sağlıyordu çırağa. Çağ değişince de bunu mentör-mentee kavramı üzerine oturttular. Buna da şükür, neyse ki birileri hala görüyor eksikleri.

 

Uzun lafın kısası mentörlük projeleri belki bu değişen çağda bir nebze olsun aklın ve ruhun izinin sürdürülmesine aracı olur. Yaşasın çırak olmak, usta olmanın ağırlığını taşımamak.

 

Yaşasın özgürlük!

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*