Milyar Dolarlık Şirketlerin Arkasındaki 4 Girişimci Başarılarının Sırrını Açıklıyor

Geçen gün, milyar dolarlık şirketlerin arkasındaki 4 girişimcinin yuvarlak masa formatında bir toplantıda konuştuklarına şahit olma fırsatı yakaladım. Konuşma girişimcilik maceraları, bu yolda öğrendikleri ve yeni girişimcilere verecekleri tavsiyeler üzerine kurulmuştu. Onların sıradan tavırları, muhteşem sunumları ve bilgilendirici tavsiyeleri karşısında etkilendiğim için bu başarılı girişimcilerden öğrendiklerimi sizinle de paylaşmak istedim.

Geçen gün, milyar dolarlık şirketlerin arkasındaki 4 girişimcinin yuvarlak masa formatında bir toplantıda konuştuklarına şahit olma fırsatı yakaladım.

 

Todd Pedersen, Provo, Utah’ta kurulan bir ev otomasyonları şirketi olan ve Blackstone’a 2 milyar dolara satılan Vivint’in kurucusu. Josh James, Fork, Utah’ta kurulanbir akıllı yazılım şirketi olan ve değerini 200 milyon dolardan 2 milyar dolara yükselten Domo’nun kurucusu. Ryan Smith, Provo, Utah’ta kurulan bir anket yazılımı şirketi olan ve değeri 1 milyar doları üzerinde olan Qualtrics’in kurucusu. David Elkington, Provo, Utah’ta kurulan bir pazarlama yazılımı şirketi olan ve değeri 1,5 milyar dolar olan InsideSales’in kurucusu.

 

Konuşma girişimcilik maceraları, bu yolda öğrendikleri ve yeni girişimcilere verecekleri tavsiyeler üzerine kurulmuştu. Onların sıradan tavırları, muhteşem sunumları ve bilgilendirici tavsiyeleri karşısında etkilendiğim için bu başarılı girişimcilerden öğrendiklerimi sizinle de paylaşmak istedim.

 

Sizi Hırslandıran Bir Şeyler Bulun

Girişimciler başkalarını haksız çıkarmak için bir konuda hırslı olmalılar.

 

James bu noktaya değinmek için eski şirketi Omniture’la ilgilenen potansiyel bir yatırımcı ile yaptığı samimi konuşmayı anlattı. Konuşma sırasında yatırımcı aniden “Şirket nerede kuruldu?” diye sormuş ve Utah cevabını aldıktan sonra hiçbir şey söylemden arkasını dönüp gitmiş.

 

James bu olayı en ince ayrıntısına kadar anlattı, üzerinden 20 sene geçmiş olmasına rağmen.

 

Olayı en ince ayrıntısına kadar hatırlayabilmesinin nedeni bunu sıklıkla düşünmesidir: Bu onun için yeni ufuklar açan bir andı. O yatırımcı çekip gittiğinde arkasından bakarken, sadece şirketini başarıya ulaştırmayı değil Utah’ı teknoloji yatırımlarının merkezi haline getirmeyi hedeflemişti.

 

Harika İnsanları İşe Alın ve Yollarından Çekilin

4 girişimcinin de hemfikir olduğu bir konu. Hepsi de harika insanları işe almanın önemini belirten hikayeler anlattılar. Doğruyu söylemek gerekirse, hepsi de bunun şirket için yapabileceğiniz en önemli şey olduğunu söylediler.

 

Pedersen kendisini “satış yapabilen sıradan birisi” olarak tanımlayarak bayağı eğlendi. Bu onun yeteneklerini basitleştirse de yapması gereken şeyin yönetimi Ar-Ge gibi konularda iyi olan insanlarla çalışmak olduğunu görmemizi sağladığı için benim adıma önemli bir noktaydı. Kendi başına kısıtlı yeteneklerle bu işe başlamış olsa da doğru kişilerle birlikte çalışarak hızlı bir şekilde büyümeyi başardı.

 

Çalışmalarınız Exit Yönünde Olmasın

Sahnedeki herkes şirketlerini satın almak isteyenlerin teklifleriyle karşılaştıklarını söyledi. Bazıları için erken ve sık olmasına, diğerleri için geç ve az olmasına rağmen bunlar gerçekten iyi tekliflerdi. Bütün girişimcileri ortak noktada buluşturan düşünce, kurucunun şirketi satmaktan farklı bir hedef doğrultusunda çalışmasıydı.

 

Smith’in dediğine göre, aklındaki tek şey şirketi Qualtrics’miş ve şirketi satmayı düşündüğünde de tek isteğinin şirketi yönetmek olduğunu fark etmiş ve bu yüzden satmamış.

 

James de ilk büyük girişimi olan Omniture’ü sattıktan sonra geçirdiği dönem ile ilgili konuştu. Satış tamamlanır tamamlanmaz yeni bir şeyler yapma isteği doğmuş. İş dünyasında çalışmak için yaratılmadığını ve yeni bir girişime başlaması gerektiğini fark etmiş.

 

Girişimciler olarak, diğer girişimcilerin başarılarından ders almak çok önemlidir. Daha önce bahsettiğim bu dört girişimcinin ortak noktalarından bir diğeri de şuydu: Sınırlarınızın farkında olun, hedefler belirleyin ve en önemlisi kendinize karşı dürüst olun ve eğlenmeye bakın.

 

Bu makale entrepreneur.com’da Mike Templeman tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir.

 

0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

İlk Müşterileriniz Neden Çok Önemlidir?

Eğer şansınız yaver giderse yüzlerce hatta binlerce müşteriyi hedefleyebilirsiniz -şansın yanında akıllı olmanız da gerekiyor- hatta belki de milyonları. Tabii bu ne sattığınıza göre değişiyor. Tabii diğer firmaların da müşteri hizmetleri prensiplerini kurarken ellerinde tutmaya çalıştığı müşteriler o yüzlerce binlerce hatta milyonlarca müşteri. Ancak bu tutumda bir hata var ve çok sayıda işletmenin tehlikeli bir yola girmesine sebep oluyor. Gerçekte bu binlerce, milyonlarca müşteri aslında işe başlarken sahip olacağınız bir avuç müşteriden daha önemli değil.

Girişimcilerin Bilmesi Gereken 10 Teknoloji Terimi

Her sektörün o alanda geçerli bir “argo” dili vardır. Düzinelerce kısaltma ve yazılım terimleri içeren teknoloji endüstrisi bunun en önemli örneklerinden biridir. Teknolojiyle ilgili bir şey okurken kendinizi bu terimler yüzünden başka dilde bir metin okuyormuş gibi hissedebilirsiniz. İşte bir girişimci olarak, ne ürettiğiniz fark etmeksizin, aşina olmanız gereken 35 teknoloji terimi...