Milyon-Dolarlık Bir İş Kurma Üzerine 5 Yalan

Sıfırdan yeni bir iş kurmak sevgi, sabır ve tutku ister. Ancak inandığınız taktirde girişiminizi başarısızlığa çevirebilecek birçok hurafe vardır. Büyümenize engel olmamak için milyon-dolarlık bir iş kurma üzerine bu beş yaygın hurafeye dikkat edin.

 

Kurarsan gerisi gelir

 

Milyon-dolarlık bir iş kuracaksanız mükemmel bir ürün veya hizmet sahibi olmak hayatidir. Ancak, yalnızca mükemmel bir ürün başarınızı garantilemez. Müşteriler her zaman en iyi ürünü değil, tanıdıkları, güvendikleri ve paralarının karşılığını en iyi verdiğine inandıkları ürünleri satın alırlar.

 

Bu hurafenin büyümenizi raydan çıkarmasını önlemek için ürün geliştirme üzerine çalışırken aynı zamanda pazarlama ve dağıtıma da yatırım yapın. Mesajınızı yayabilecek müthiş bir takım oluşturun, ürününüzün değerini anlatın ve bunu çok iyi bir müşteri hizmetiyle pekiştirin. Bu şekilde, sonunda sadece tek bir fikir yerine bütün paketi kullanmış olursunuz.

 

Başlamak İçin Çok Nakit Lazım

 

Bir şirketi bu seviyede büyütebilmek için sizin de milyoner olmanız gerektiğini sanmayın; bugün iş dünyasının birçok başarılı firması çok az paralarla kurulmuştur. Harvard Business Dergisindeki bir röportajda, Endeavor’un CEO ve kurucusu Linda Rottenberg Inc. 500 listesindeki şirketlerin yarısının 5,000 dolarla işe başladığını belirtiyor. Kitle fonlamasını da hesaba kattığınızda iyi bir fikri hayata geçirebilmek için yatırımcı aramak zorunda olmadığınızı da göreceksiniz.

 

Başlamak için nakit kaynaklarınız sınırlıysa, paranızı gereksiz giderlere harcamayın. Temellerle başlayın ve işinizi önce küçük pazarlarda deneyin. Denemeleriniz başarılı olursa, mevcut kârınızla sürdürülebilir ölçekte büyüme girişiminde bulunun.

 

Büyüme Kâr Artışı Demekti

 

Bu şu yaygın ‘işi yaparsan, kar gelir’ inancıdır. Maalesef, büyüme hemen kâr getirmez. İyi bir temel attıysanız eninde sonunda kâr alırsınız. Ancak, kısa vadede yeni takım üyeleri, büyüme işlemleri ve otomasyon getirdiğinden çok götürebilir.

 

Bu büyüme hurafesinin size zarar vermesini engellemek için neye ne zaman ihtiyacınız olduğunu iyice düşünün. Büyüme ve kârınızı imkânınız varken dengeleyin ve firmanızın geleceğine yatırım yaparken iyi hesaplanmış riskler almaya gönüllü olun.

 

Büyüme Stratejiden Ziyade Taktik Meselesidir

 

The Growth Strategy Şirketinin kurucularının da belirttiği gibi birçok firma büyümeyi sadece bir satış ve pazarlama işlevi sanma yanılgısına düşmektedir. Ancak pazarlama ve satış kampanyaları kısa vadeli stratejilerdir ve pazar talebini devamlı karşılayabilecek uzun vadeli bir plan olmaksızın ya suya düşerler ya da zaman içerisinde şirketinizin karşılayamayacağı devamlı yatırım gerektirirler. Stratejinizi ön saflarda tutmak için pazarınızın mevcut taleplerini gözden geçirerek ürününüzün bu talepleri nasıl karşılayabileceğini düşünün. Müşterilerinize fiyat teklifine odaklanarak ve uzun vadeli büyüme beklentileri oluşturarak şirketinizin milyon dolara ulaşana kadar devamlı büyümesine olanak sağlayacak bir pazar inşa edebilirsiniz.

 

Takım Çalışması Her Zaman Uzlaşmaya Dayalıdır

 

Lider olmak girişimciliğin önemli bir yanıdır. İşiniz büyüdükçe de daha da önem kazanır çünkü takım çalışmasının her zaman uzlaşmaya dayalı olduğuna inanlar şirketleri büyüdükçe aşamadıkları belirli engellerle karşılaşacaklardır. Öte yandan, güçlü bir lider bu pek de aşina olunmayan fikirleri desteklemek bile olsa liderlerin yönetime geçmesi gereken zamanlar olduğunun farkına varacaktır.

 

Bu tuzağa düşmemek için büyüdükçe yönetim sisteminizi de değiştirmeye açık olun. Herkesin yönetici rolünde olduğu küçük bir takımınız varsa uzlaşma işe yarayabilir ancak şirketinize daha fazla eleman ve bölüm ekledikçe daha sıralı bir yönetim sistemine ihtiyaç duyulabilir. Şirket yapınız konusunda esnek ve gerek olduğunda öne çıkmaya hazır olduğunuzda takımız size saygı duyarak siz büyüdükçe sizi takip edecektir.

 

Milyon-dolarlık bir iş sahibi olmak birçok girişimcinin aklında olan ve temenni edilen bir hedeftir. Bu hurafelere karşı kendinizi koruyarak şirketinizin büyümesi için akıllıca çalıştığınız takdirde milyon-dolar seviyesine ve daha fazlasına kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

 

Bu makale  Sujan Patel’in  28 Ocak 2015 tarihinde forbes.com’da yayınlanan yazısından çevrilmiştir.

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*