Mimarın Mutfağı: Prof. Dr. Doğan Kuban ile Söyleşi

Doğan Kuban 1926 Paris doğumlu 1949’da İTÜ Mimarlık Fakültesinden mezun oluyor. 1950’de İtalya’ya gidip mimarlık ve restorasyon üzerine çalışıyor. 1952 yılında akademik hayatı başlıyor. 1958’de doçent oluyor. 1962’de Michigan Üniversitesi öğretim görevlisi olduktan sonra 1960-1970 yıllarında Harvard Üniversitesi bursuyla Washington DC’de Dumbarton Araştırma Kütüphanesinde araştırma çalışmaları yapıyor. 1965’te “Anadolu Türk Mimarlığın Kaynak Sorunları” adlı çalışmasıyla profesör oldu. 1973-76’da İTÜ Mimarlık Fakültesi dekanlık yaptı. 1981’de Anıtlar Yüksek Kurulu’nun başkalığına getirildi. Kral Faysal Üniversitesi ve MIT üniversitelerinde eğitimler verdi. 

Prof. Dr. Doğan Kuban Röportajı

Prof. Dr. Doğan Kuban hocayla 2016 yılında bir konferansta tanıştım. Yazılarını ve kitaplarını takibe almaya başladım. Hayatımda büyük bir etki bıraktığını fark ettim. Kendisiyle sohbet etmeyi çok istedim. Bunun nedeni ise Doğan Kuban’ın gençlerle içli dışlı olması ve biz gençlere çok güvenmesi. Girişimcilik vakfı mülakatında idolüm olarak kimi gördüğüm sorulduğunda, hiç şüphesiz Prof. Dr. Doğan Kuban’ı söyledim. Doğan Kuban, bir mimarlık tarihçisi ve 94 yaşında 63 yıllık akademik hayatında bilimi ve teknolojiyi çağı yakalamak için takip edip yazılar yazıyor. Gençlere bundan sonraki çağın Bilim ve Teknoloji çağı olduğunu her seferinde dile getirip bu alanda çalışmalar yapmamız konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Doğan Kuban’ın büyük kentler küçük kentleri yer sözüyle başladığı röportajımızda İstanbul’un kaderi hakkında konuştuk ve ayrıca kendisinin mimarlığı nasıl seçtiği, hayatına yön veren modern mimarlığı ve şu an yapılan mimari eserleri. Dinlerken çok şey öğreneceğiniz ve zamanın nasıl geçtiğinin farkına varamayacağınız bu söyleyişte Doğan Kuban’ın öğrencilere tavsiyeleri de bulunuyor kaçırmayın derim. Keyifli dinlemeler.

 Spotify: https://open.spotify.com/episode/4CErbjAmd8UVw9OkUBnUBx

Abdullah DOĞMUŞ

–>
0 Shares:
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da Hoşunuza Gidebilir

Neye İhtiyacımız Var?

Çoğumuz hayatımızdaki eksikleri, ihtiyaçları, doğruları ve yanlışları bir kalıba sokmaya çalışıyoruz değil mi? Neden böyle yaptım? Neden bu şekilde konuştum? Neden bu konuda daha hassasım? Neden bu kadar çalışıyorum ya da neden yeterli çalışmıyorum? Hepimizin zaman zaman aklından bu ve buna benzer birçok soru geçmiştir. Bu konuda bana en çok yardımcı olan, hatta yol gösteren diyebilirim, bir odaktan bahsetmek isterim.

Campus Madrid

Geçen sene Ocak ayında Campus Israil'e gittiğimden beri Google'in Campus adı altında kurduğu bu alt yapının aslında ne kadar değerli ve ülkemizde de keşke bu denli gelişmiş bir sistem olmasını dilediğim yerlerden biri olduğunu fark etmiştim. Bu yıl, 6 ay boyunca Madrid'de okurken ve her şehir kendi ekosistemi içinde gelişir, kavrulur; ve aslında girişimcilik bir nevi kendi kendini kuran bir sistemse her şehrin kendine özgü bir girişimcilik ruhu, yapısı olmalı diye düşünürken karşıma yine bir Campus çıktı.

18 Aşamada Fellow Olma Hikayem

Merhaba dostlarım ben Ferit, Dumlupınar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisiyim. Seçtiğim bölümün kişisel özelliklerimle çok iyi…